CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Szép szombat, vidám vasárnap

Szili kút, szanyi kút...
Szép szombat, vidám vasárnap


Táncra állott a lábunk

A hét végén nagyszerű élményben volt részük mindazoknak Sopronban, akik a szüretet, a fúvósmuzsikát, a néptáncot, a népzenét, a népművészetet szeretik, azt a kultúrát, amely a hagyományokat tartja tiszteletben. Esőre nem hajlott az idő, még most is törölheti ököllel a szemét az, aki nem ment el a szüreti napok rendezvényeire. Milyen kár, hogy csak három napig tartottak - mondták sokan még hétfőn reggel is, s az embernek csak annyi ideje maradt, hogy gyors igent vágjon a megjegyzésre.
 
Szüreti felvonulás
A szanyiak tánca a Várkerületen

Ott támaszkodtam a Fő téri kútnál, a színpad mellett, körben a csodálatos díszlet, a házak, a szobor olyan muzsikáló, kavargott a nép, köztük nem egy ember, megjelenésében, magaviseletében, minden gesztusában soproni. Vagy mégsem?

- Talán bort mér?

- Én? Nincs nekem szőlőm... Horváth István nem rántotta föl dacosan a vállát, és nem itt lakik, hanem Kapuváron van a háza, de azt mondta, körülnéz kicsit, meg aztán bor hozza a barátságot az életbe, a hagyományokat jobb ápolni, mint tönkretenni. Senkinek nem jutott az eszébe, hogy ölre menjen, nem láttam hörcsögös, mérges természetű embert. Egy aranyos kis asszonyka úgy intézte, hogy megálljon az urával valamelyik népművész sátra előtt, hogy egy pici mázas kancsót vegyen,

- Emlékeztet a felvonulásra, a szüreti hangulatra - mondta. Molnár András azt tartotta, a szép beszéd mellett a tündéri szép tárgyak szintén sokat tudnak mondani. Igazságot mondott a hórihorgas fiatalember, közvetlen varázsú volt a kézművesek megjelenése, a tárgyak alkotói elbeszélgettek velünk, mondták, a fa nem csupán nyersanyag, amit alakíthat az, akiknek kése van, hanem a fának a lelkét kell érteni. Edények, szőttesek, hímes munkák, ruhák, domborúfaragások, játékok újrateremtői, továbbfejlesztői neveltek a szépség befogadására, talán ettől is lett piros, egészséges a péntek (rajzkiállítással, borbemutatóval), szép a szombat (terményáldással, karnevállal, remek fúvósokkal, sziliekkel, szanyiakkal, csodás tűzijátékkal) vidám a vasárnap (művészeti bemutatóval, a fertőrákosi szüretről érkezett diplomatákkal). Magam is rábámultam a szili táncosok műsora közben arra a nézőre, aki kalapját a bal szemére húzva viselte, és rámás, muzsikás csizmájában mozgatta lábát a verbunkos dallamra, ahogy a Rábaközben illik. Kissé keserves volt látni, hogy a helyi borosgazdák közül sokan elmaradtak, felejtődjék el, hogy sokan azért szurkoltak, hogy ne sikerüljön a rendezvény.Hanem még többen voltak, akik akarták - le a kalappal a szervezők, közreműködők, felvonulók, szereplők, támogatók előtt! -, és ez az, ami nem tehet bennünket rosszkedvűvé ebben a rettenetes világban, ahol az ember egyik napról a másikra csődbe zuhanhat, ostobaságokba sodródhat, meg olyanok kerülhetnek eléje, akik az irigységtől majdnem fölrobbannak, hiszen alkalmuk volt látni, hogy a szüreti napok mégiscsak emelték a soproni bor - no meg a város - becsületét, hírét.

L. F.



1999. szeptember 21., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület