CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Fertőszentmiklósi Művelődési Ház

Megújult a művelődési ház Fertőszentmiklóson. A településen 6,6 millió forintból megvalósult beruházást a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat kétmillió forinttal támogatta.

A fertőszentmiklósi iskolások és az a húsz klub, szakkör, illetve művészeti csoport, amely a működik a közel négyezer lakosú településen, mostantól igazi otthonra lelhet a falu közel egy év alatt teljesen felújított művelődési házban – hangzott el az ünnepségen, amelyen a 260 négyzetméteres ház 180 fő befogadóképességű nagyterme színültig megtelt a falubeliekkel. Horváth Tibor polgármester az ünnepségen meg is jegyezte: az épületet már most kinőtte a falu. A falu első embere köszöntőjében párhuzamot húzott a ház 1941. évi megépülése és jelenlegi felújítása, illetve az átadás az Európai Uniós csatlakozásunkhoz igazodó időpontja között; történelminek nevezve mindkét dátumot. Istvánffy Miklósné népművelő a Cyberpress kérdésére elmondta: a lakosság igénye szerint új programokat is szeretnének indítani, például jógát, ezenkívül pályázati forrásból szeretnék biztosítani az Internet-hozzáférést a fertőszentmiklósiaknak. Ugyancsak páylázati pénzből kívánják - a szomszédos helyiség megvásárlásával – bővíteni az épületet.



Fertőszéplaki templom-felújítás

Felújította és elzárta a járműforgalom elől a fertőszéplaki templom előtti teret a helyi önkormányzat. A község plébánosa szerint ezzel a templom megközelíthetősége nehézkessé vált, emellett a díszburkolat kövezetének síkossága további kellemetlenséget okoz a híveknek. A falu első embere szerint a műemlék díszburkolatát a Nemzeti Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal állásfoglalása szerint alakították ki.

Díszburkolatot kapott a templomtér Fertőszéplakon. A 9,2 millió forintból, műemlékvédelmi szakemberek bevonásával megvalósult beruházás épségének megőrzéséért az önkormányzat oszlopokkal zárta el a teret a járművek elől. Szuchentrunk József plébános szerint ezzel a templom megközelítése ellehetetlenült a községben élő mozgáskorlátozott emberek számára,   emellett kellemetlenséget okoz a híveknek tér kövezetének síkossága is; emiatt szerinte többen elmaradnak a templomból. Bozsvári István polgármester a Cyberpress-nek elmondta: bár az önkormányzat ún. pattintott mészkő burkolattal szerette volna ellátni a teret, a Nemzeti Kulturális Örökségvédelmi Hivatal utasítását követték, így került csiszolt mészkő a térre.  A község első embere kijelentette: ha a fertőszéplakiak igénylik, az önkormányzat kerekesszékeket vásárol, hogy bárki könnyen megközelíthesse a templomot.


Muzsaji vízimalom

Helyreállítják a röjtökmuzsaji vízimalmot. A Győr-Moson-Sopron megyei község közel négyszáz éves, ma is működő malmában tájházat és helytörténeti múzeumot alakítanak ki, amelyet várhatóan májustól látogathatnak a vendégek.

Végéhez közelednek a munkálatok az egykori vízimalomnál Röjtökmuzsajon. A tulajdonos az eredeti dokumentumok alapján igyekszik újraéleszteni a falu egykor fontos ipari létesítményét. A tájházban és helytörténeti múzeumban a 21. század embere is megtekintheti majd a máig működő vízimalmot, amelynek régi, értékes eszközei közül a legöregebb az 1600-as évekből származik. Gombos László, ügyvezető, Muzsaji Vízimalom és Múzeum Kft. a Cyberpress-nek elmondta, hogy a századfordulón a malom áramot is szolgáltatott a falunak. Az erre járók megismerhetik a vízimalom történetét és frissen őrölt lisztből akár kenyeret is süthetnek. A Dunántúlon egyedülálló Muzsaji Vízimalom és Múzeum, illetve a Malom-fogadó májustól látogatható.

Tóth Anita Lilla

Fotó: Soproni KépIndex



2004. április 20., kedd 20:33


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület