Szüreti receptek
Ismét Szüret!
Bevallom őszintén tisztelt olvasó, a szüret
nem
tartozott gyermekkorom vágyálmai közé. A korai kelés, a hideg, a
szőlőlé
ragacsossága, kezemre tapadása mély nyomot hagyott bennem. Az évek
azonban
múltak, s egyre inkább kezdtem becsülni a szőlész gondos munkáját, a
borász
odaadó szeretetét.
Sem szőlész, sem borász nem vagyok, csupán
egyszerű
végtermék fogyasztó és felhasználó, ki élvezi a csemegeszőlők zamatát,
s engedi a hegy levének a bornak, hogy ízlelőbimbóin maradandó emléket
hagyjanak.
A szőlő, a must, a bor hálás szereplői a
vendéglátásnak.
A szőlőt fogyaszthatjuk önálló fogásként, tölthetünk vele rétest, de
köretként
is előszeretettel használhatjuk akár egy báránygerincet sütünk, akár
egy
egyszerű marhasült mellé kínáljuk.
A must frissiben kellemes édességével, enyhe
csípősségével, pezsgésével nem csupán felüdít, hanem készíthetünk vele
kíváló ételeket, úgymint mustos libamájpástétomot, mustmártással
tálalt
pulykamellfilét, akár mustban párolt hátszínszeletet.
A bor esetében már többről van szó! A bor
megihlet
bennünket! Borral készítünk ételeket, ízesítünk vele, mártáshoz adjuk,
s hadd ne soroljuk a számtalan variációt. Külön szakmai tudást igényel
a bor és az étel kapcsolata, harmóniája, együttes társastánca,
kölcsönössége.
A jó borválasztás kiemeli ételeink ízét, élvezetesebbé téve azokat.
Bármily
hihetetlen a nagy borok, a hét nyelvet beszélő borok esetében a
konyhaművész
kreál ételeket, hogy az étel a választott kiváló bor legjobb
tulajdonságait
hozza felszínre. A borral a borok és az ételek kapcsolatáról az
októberi
számban foglalkozunk. Addig kérem szíves türelmüket.
Engeszelésképpen íme két recept:
|
Pulykamellfilé
mustmártással
Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet pulykamellfilé, 1 liter must
kékszőlőből,
méz, szójamártás, só, olaj, 1 fürt otellószőlő
A pulykamellfiléket mézzel és szójaszósszal
megpácoljuk.
A mustot mézsűrűre beforraljuk, hozzáadjuk az otellószőlő szemeit és
átmelegítjük.
A húst kivesszük a pácból, megsózzuk, roston megsütjük. A szőlős
mustmártással
tálaljuk.
|
|
Szüreti desszert
Hozzávalók 4 személyre:
4 közepes fürt csemegeszőlő, 500 g
kristálycukor,
1 liter rizlingmust 4 dl-re beforralva, 8 évőkanál kukoricadara, 3
evőkanál
kukoricaolaj, natúr must csemegeszőlőből, 1,5 l jeges citromos
víz
A kristálycukrot aranysárgára
karamellizáljuk,
a szőlőfürtöket előbb megmártjuk, a forró, folyékony karamellben, majd
nagyon gyors mozdulattal egy pillanatra a jeges citromos vízben is. A
natúr
mustot akukoricaolajjal együtt felforraljuk, apránként hozzáadjuk a
kukoricadarát
és gyorsan kevergetve sűrű péppé főzzük. Kihűtjük, evőkanállal
galuskákat
formázunk belőle és a szőlő mellé, a sűrűre beforralt musttal körítve
tálaljuk.
|
1999. szeptember 22., szerda 00:00
|