CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Szüreti receptek

Ismét Szüret!


Bevallom őszintén tisztelt olvasó, a szüret nem tartozott gyermekkorom vágyálmai közé. A korai kelés, a hideg, a szőlőlé ragacsossága, kezemre tapadása mély nyomot hagyott bennem. Az évek azonban múltak, s egyre inkább kezdtem becsülni a szőlész gondos munkáját, a borász odaadó szeretetét.

Sem szőlész, sem borász nem vagyok, csupán egyszerű végtermék fogyasztó és felhasználó, ki élvezi a csemegeszőlők zamatát, s engedi a hegy levének a bornak, hogy ízlelőbimbóin maradandó emléket hagyjanak.
A szőlő, a must, a bor hálás szereplői a vendéglátásnak. A szőlőt fogyaszthatjuk önálló fogásként, tölthetünk vele rétest, de köretként is előszeretettel használhatjuk akár egy báránygerincet sütünk, akár egy egyszerű marhasült mellé kínáljuk.
A must frissiben kellemes édességével, enyhe csípősségével, pezsgésével nem csupán felüdít, hanem készíthetünk vele kíváló ételeket, úgymint mustos libamájpástétomot, mustmártással tálalt pulykamellfilét, akár mustban párolt hátszínszeletet.

A bor esetében már többről van szó! A bor megihlet bennünket! Borral készítünk ételeket, ízesítünk vele, mártáshoz adjuk, s hadd ne soroljuk a számtalan variációt. Külön szakmai tudást igényel a bor és az étel kapcsolata, harmóniája, együttes társastánca, kölcsönössége. A jó borválasztás kiemeli ételeink ízét, élvezetesebbé téve azokat. Bármily hihetetlen a nagy borok, a hét nyelvet beszélő borok esetében a konyhaművész kreál ételeket, hogy az étel a választott kiváló bor legjobb tulajdonságait hozza felszínre. A borral a borok és az ételek kapcsolatáról az októberi számban foglalkozunk. Addig kérem szíves türelmüket.

Engeszelésképpen íme két recept:
 
 

Pulykamellfilé mustmártással

Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet pulykamellfilé, 1 liter must kékszőlőből, méz, szójamártás, só, olaj, 1 fürt otellószőlő

A pulykamellfiléket mézzel és szójaszósszal megpácoljuk. A mustot mézsűrűre beforraljuk, hozzáadjuk az otellószőlő szemeit és átmelegítjük. A húst kivesszük a pácból, megsózzuk, roston megsütjük. A szőlős mustmártással tálaljuk.


 

 
 

Szüreti desszert
Hozzávalók 4 személyre:
4 közepes fürt csemegeszőlő, 500 g kristálycukor, 1 liter rizlingmust 4 dl-re beforralva, 8 évőkanál kukoricadara, 3 evőkanál kukoricaolaj, natúr must csemegeszőlőből, 1,5 l jeges citromos víz

A kristálycukrot aranysárgára karamellizáljuk, a szőlőfürtöket előbb megmártjuk, a forró, folyékony karamellben, majd nagyon gyors mozdulattal egy pillanatra a jeges citromos vízben is. A natúr mustot akukoricaolajjal együtt felforraljuk, apránként hozzáadjuk a kukoricadarát és gyorsan kevergetve sűrű péppé főzzük. Kihűtjük, evőkanállal galuskákat formázunk belőle és a szőlő mellé, a sűrűre beforralt musttal körítve tálaljuk.


 

 
 



1999. szeptember 22., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület