CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Az EU-csatlakozás egyben lehetőség és kihívás is a magyar turizmusnak

A turizmusfejlesztés EU- jövője
Az EU-csatlakozás egyben lehetőség és kihívás is a magyar turizmusnak

Pál Béla, politikai államtitkár, Kránitz László, országgyűlési képviselő, Patyi Elemér a Regionális Idegenforgalmi Bizottság (RIB) elnöke és Kalmár István alpolgármester tartott közös sajtótájékoztatót a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban.

Az EU a turizmusfejlesztésnek lehetőségeket kínál:
Kalmár István, Kránitz László, Pál Béla, Patyi Elemér a sajtótájékoztatón

A sajtótájékoztató bevezetőjében Kránitz László országgyűlési képviselő kifejtette, hogy a választási programjukban prioritásként szerepelt az idegenfogalom fellendítése, amelynek első lépése annak az útbaigazító táblának az átadása, amelyre a mai napon került sor a Várkerületen.
Továbbá tájékoztatott arról, hogy a soron következő önkormányzati közgyűlés elé kerül az az idegenforgalmi koncepció, amely meghatározza azt a stratégiát, amely mentén a város idegenforgalmának fejlesztése megtörténhet. Kiemelte: e célt szolgálja az a tény is, hogy a Pro Kultúra Kht.-n belül létrehozták az idegenforgalmi üzletágat.
Az EU-csatlakozás Sopron által is kihasználható lehetőségeket jelent az idegenforgalomnak - mondta a politikus.

Pál Béla államtitkár kifejtette: összehangolt az együttműködés a város vezetése és a Regionális Idegenforgalmi Bizottság között. Szólt arról, hogy az ágazat fellendülését mutatja, hogy az utóbbi három hónapban a statisztikák szerint 17 százalékkel növekedett az EU-s tagországokból érkezők által Magyarországon eltöltött vendégéjszakák száma, ami soproni viszonylatban 6 százalékos növekedést jelent, továbbá azt, hogy Magyarország vonzó turisztikai célpontot jelent az EU-polgárok számára.

A soproni információs táblarendszer első elemének ünnepélyes elhelyezésére a Várkerületen került sor

A csatlakozással megnyíló lehetőségeről szólva az államtitkár kiemelte: 2004-2006 között 28 milliárd forintot szán az EU turizmusfejlesztésre, amely a történelmi városmagok rekonstrukciójára, a Világörökség helyeinek fejlesztésére, a nemzeti parkok, védett területek turisztikai hasznosítására, kerékpárutak bővítésére, továbbá szolgáltatásfejlesztésre szánt forrásokat jelent.
Az EU-csatlakozás egyben lehetőség és kihívás is a magyar turizmusnak, mert azzal minden vállalkozás partnert és versenytársat is kap egyszerre.
Hangsúlyozta: elismerést jelent Magyarországnak, hogy Brüsszel és Velence után Magyarországon rendezik meg a III. Európai Uniós Turisztikai Fórumot.

Patyi Elemér arról szólt, hogy a RIB célja a maradandó építkezés, amelyet egy olyan kidolgozott fejlesztési koncepió mentén kívánnak megvalósítani, amelynek már – a kerékpárutak, lovasturizmus, viziturizmus területein – megvalósult részei is vannak
A RIB a területfejlesztési források előkészítésében és bírálatában való részvételét szeretné hangsulyossá tenni, programjába beilleszkedik a város turizmusfejlesztési koncepciója - hangsúlyozta az elnök, aki arról is beszámolt, hogy a RIB pályázati információs és tanácsadó szolgáltatást szeretne a jövőben működtetni az Új u. 2. szám alatti székhelyén.
Kalmár István alpolgármester az elhangzottakhoz hozzátette: A városvezetés beteljesíti azt az ígéretet amely szerint Sopronban húzóágazattá teszi a turizmust.

A Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban a délután folyamán ünnepélyes keretek között kerültek átadásra a Nyugat-Dunántúl Turizmus Díjak.

 


A Nyugat-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság négy szakmai díjat adományozott. A soproni díjazottak, Dr. Szita Miklósné, Vadon László mellett Sógor Ferenc közéleti- díjat kapott.



2004. április 21., szerda 23:28


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület