CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lapszemle  

A Föld ünnepe
Hatszáz millióan mozdulnak meg a természetvédelemért
2004. április 22. 9:11
MNO
A mai napon világszerte megmozdulásokat tartanak a Föld Napja alkalmából a környezetvédelem érdekében. Az Amerikából induló kezdeményezéshez mára 184 ország 5000 szervezete csatlakozott, mintegy 600 millió ember vesz részt különféle természetvédelmi rendezvényeken.

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? – szól a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. A természetvédelmi akció Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére indult útjára 1970. április 22-én, amikor 25 millió ember hívta fel a figyelmet a talajt, vizeket szennyező hulladéklerakók, a levegőt egyre súlyosabban szennyező közúti közlekedés, a fogyasztói társadalom, a fajok kiirtása, a természetes élőhelyek eltűnése ellen. Azóta újabb veszélyforrások jelentek meg világunkban: az éghajlatváltozás, a minket körülvevő százezer mesterséges vegyület, a tengerek beszennyezése. Az 1970-es megmozdulás történelmi jelentőségű eseménnyé vált az Egyesült Államokban, hatására az USA-ban szigorú törvényeket hoztak a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek jöttek létre, és több millió ember választotta korábbi életmódja helyett az ökológiai életvitelt.

Húsz évvel később Denis Hayes és barátai látva az ökológiai válság jeleit – a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét – kezdeményezték, hogy az 1990-es évek a környezet évtizedeként a közös felelősséget hangsúlyozzák. 1989-ben Kaliforniában ennek érdekében létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, amely havonta a világ minden országába küldött hírlevelet, hogy a városi tömegfelvonulásoktól a szabadegyetemi előadásokig, a faültetéstől a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséig, a nemzetközi hírközlési rendszerek bevonásától falusi majálisokig sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját. Akkor több mint 125 ország polgárai, civil szervezetei válaszoltak a felhívásra, és városok, falvak, iskolák, környezetvédő szervezetek saját szervezésű programmal, különféle módokon tették emlékezetessé és világméretűvé ezt a napot.

Hazánkban 1990-ben alapították meg környezetvédők a Föld Napja Alapítványt, majd létrehoztak egy hírközpontot az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására. Azóta Magyarországon évről-évre mind többen gondolják úgy, hogy legalább április 22-én tesznek valamit a természetvédelemért: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek.

A környezet-tudatosság éppúgy fontos, mint a környezetpolitika, nem véletlenül tekinti a Föld Napja Alapítvány kiemelt feladatának, hogy hozzájáruljon a környezeti tudat kialakításához és formálásához. Évről-évre ennek érdekében külföldi művek, és magyar szerzők környezettel kapcsolatos könyveit jelentetik meg. Eddig 28 könyvet, ismertető füzeteket és két társasjátékot adott ki, egyebek között 1990 óta minden év április 22-ére megjelenteti a washingtoni Worldwatch Institute A világ helyzete című jelentését.

Földünk ma is ökológiai és politikai válságokkal küszködik, a hetvenes évektől azonban a nemzetközi környezetpolitika is elkezdte keresni a fenntarthatóság irányába vezető utat. Mára 184 ország 5000 szervezete csatlakozott a mozgalomhoz, és 600 millió ember mozdul meg a Föld Napján, amely sok család számára a cselekvés napjává vált. A mozgalom ugyanis mára elérte, hogy a problémák felvetése mellett az alternatívák is a figyelem központjába kerültek, így a tüntetések családi, közösségi eseménnyé alakultak. A tiltakozások után sok esetben környezettudatos életmódot alakítottak ki. A Föld Napja rámutat, mi a helyes és követendő életmód, és hogy egyénileg mit lehet tenni a természet védelméért.

fna.hu, kertpont.hu, harmonet.hu



Kárpát-medencei tanítók - Debrecen
www.dunatv.hu
A debreceni Kölcsey Ferenc Református tanítóképző főiskola már 15. alkalommal ad otthont a Kárpát-medencei tanítási versenynek. A végzős főiskolai tanítók számára kiírt megmérettetésen hazai és határontúli fiatalok adnak számot felkészültségükről.

Témahúzás, egy napos felkészülés, végül egy oktatási óra - néhány szakmai előadással együtt, így néz ki a program a résztvevők számára a tanítási versenyen. A debreceni megmérettetésen idén 19 hallgató vesz részt: most először az összes hazai tanítóképző főiskola képviselteti magát, de érkeztek tanítójelöltek Kárpátaljáról, valamint Erdélyből is. - Szeretném, hogy egy kicsit szakmailag is továbbképzést is jelentene, meg persze új dolgokat látok - hallok. Nálunk otthon másképp történik a tanítás, más rendszer szerint és szerettem volna megnézni, hogy itt hogy történik. A hallgatók először háziversenyeken bizonyították tudásukat, így a négy napos, debreceni döntő résztvevőit közel 250 jelentkező közöl választották ki. A szervezők az anyanyelv-tanítás fontosságára szeretnék felhíni a figyelmet, az évről-évre népszerűbb rendezvénnyel. - Minden esztendőben más anyanyelvi tanítási területet választunk témaként . Az idén az ismerettartalmú szöveg feldolgozása a tananyag. Az a célunk, hogy a szövegből való tanulás, a szövegértés képességét fejlesszük. A legfelkészültebb hallgató megkapja - és egy évig viselheti - az ország legjobb tanítójelöltje címet. Ez szerencsés esetben akár előnyt jelenthet számára a majdani elhelyezkedésnél is.



A tudomány oltárán feláldozott állatokért
Április 24. a kísérleti állatok védelmének világnapja
www.magyarhirlap.hu
forrás: Orpheus

Joga van-e az embernek (mint csúcsragadozónak) más fajú élőlényeket felhasználni arra a célra, hogy saját maga számára a túlélést segítse?!? Emberi szemszögből a válasz egyértelmű: igen. De ha beleképzeljük magunkat egy laboratóriumi kísérleti állat bőrébe, a kérdésre adott válasz már nem ilyen egyértelmű.

A laboratóriumi állatok száma a világon évente eléri a 100 milliót. Az állatvédők minden évben felhívják a figyelmet április 24-én (a laboratóriumi állatok világnapján) a laborállatok védelmének fontosságára, illetve arra, hogy a tudomány lehetőség szerint alkalmazzon élőlénybarát alternatívát.

Az állatkísérlethez engedélyt csak a szakhatóság (emberi vagy állati betegségek megelőzéséhez, felismeréséhez, gyógyításához, oktatási, igazságszolgáltatási, valamint egyéb tudományos cél eléréséhez) adhat. Szépítőszer, dohány- és egyéb élvezeti cikk, valamint fegyver, ennek alkatrésze, továbbá lőszer előállítása céljából tervezett kísérletre engedély Magyarországon az 1998. évi XXVIII. (állatvédelmi) törvény értelmében nem adható.

Országunkban állatkísérlet végzésére - ha csak az oktatás folyamata mást nem kíván - oktatási intézményben senki sem kötelezhető. Szépítőszer, dohány- és egyéb élvezeti cikk, valamint fegyver engedélyeztetéshez a világ számos térségében alkalmaznak állatkísérleteket, amelyeknek az eredményeit a multicégek felhasználják. Így közvetetten, minden megvásárolt állatokon tesztelt termékhez az állatok életének kioltása tapadhat.

Világunkat Mi magunk alakítjuk, Ön is legyen Állatvédő!

Infoline: 20/99-59-409;
Támogasd az állatvédelem helyzetét!
Adó 1%: Orpheus Egyesület - 18464654-1-06
Számlaszám: 11735005-20489094

Ingyenes kiadványrendelés állatbarátoknak: közepes méretű BÉLYEGES - megcímzett válaszborítékért térítésmentesen képeslapok, matricák, plakátok kérhetőek egyesületünk postacíméről (6701 Szeged, Pf.: 929)!

Seres Zoltán
Orpheus Állatvédő Egyesület
www.zug.hu - Állatbarát Web Kuckó



Megnyílt a XI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál (14:49)
www.mtv.hu
Hiller István, a nemzeti kulturális örökség minisztere csütörtökön megnyitotta a XI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált; a négynapos rendezvény megnyitóján köszöntőt mondott Mádl Ferenc magyar és Johannes Rau német államfő.

Magyarország kicsi, de kulturális kincsekben bővelkedő ország, amely gazdag hozományával szeretné elárasztani azt a közösséget, amelynek egy hét múlva tagja lesz - jelentette ki Hiller István, Magyarország közelgő EU-csatlakozására utalva.

"Mi büszkék vagyunk magyarságunkra, magyarság és európaiság közösségére" - mondta a kulturális miniszter és hozzátette: Magyarország EU-csatlakozásában a hagyományok tiszteletét, egyszersmind az újra való nyitottságot látja.

Szavai szerint "mi nemcsak kapni akarunk az EU-tól, hanem viszünk is oda". Mint mondta, "visszük az anyanyelvünket a tudományos teljesítményünket, Nobel-díjasainkat és ezt a sajátos közép-európai innovatív gondolkodásmódot".

Európa nem olvasztótégely, "senkitől sem várjuk el, hogy feladja identitását vagy hagyományait" - idézte a miniszter a német elnök szavait.

Mádl Ferenc az európai integráció fontos megnyilatkozási formájának nevezte a könyvfesztivált. Kiemelte: a közgondolkodásban teret nyerő általános értékvesztés közepette a könyv alkalmas arra, hogy az európai etika értékeit közvetítse és megtartsa.

A köztársasági elnök azt mondta, a budapesti könyvfesztivál Kelet és Nyugat kiemelkedő kulturális találkozója, amelyet az utóbbi 10 évben egyre több ország, kiadó és alkotó érdemesített részvételével.

Magyarországi útjának, utolsó külföldi állami látogatásának harmadik napján Johannes Rau magyaroknak és németeknek egyaránt azt kívánta: olvassanak és maradjon meg az a képességük, hogy meghallják a másikat.

A német elnök úgy fogalmazott, hogy "a könyvek bármi másnál jobban befolyásolják életünket", és a szavak erejébe vetett bizalom megváltoztathatja a világot.

Johannes Rau az 1999-es Frankfurti Könyvvásáron a magyar könyvek irányában tapasztalt élénk érdeklődést kívánt a német könyveknek, köszönetet mondott Magyarországnak a barátságért, hozzátéve: "viszonozzuk".

A vasárnapig tartó könyves ünnep díszvendége Németország és Nobel-díjas írója Günter Grass, aki csütörtökön átveheti Demszky Gábor főpolgármestertől a Budapest Nagy-díjat.

Günter Grass csütörtökön pódiumbeszélgetésen vesz részt Nobel-díjas magyar írótársával, az idejének zömét Berlinben töltő Kertész Imrével, aki a német elnök kíséretében érkezett Budapestre.

A magyar könyvkiadás kilábalt a 90-es évek eleji válságából és a nemzetgazdaság egyik legdinamikusabban fejlődő ágazatává vált; az 1997-es 24,5 milliárd forintos forgalom tavaly túllépet az 56 milliárdon - olvasható az idén is a Budapest Kongresszusi Központban megrendezett fesztivál háttéranyagában.

Az összeállításban olvasható az is, miszerint a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a tavalyinál 150 négyzetméterrel nagyobb területen rendezi meg az eseményt, csaknem 1600 négyzetméteren állítanak fel standokat, pavilonokat.

A rendezvényre 17, elsősorban európai országból érkeznek alkotók, könyvkiadók és -kereskedők. Félszáz külföldi író látogat Budapestre, a jelenlévő magyar szerzők száma meghaladja a 300-at.

A szakmai programok középpontjában a magyar olvasáskultúra fejlesztése, egy hosszú távú könyv- és könyvtártámogatási program, valamint a digitális közvagyon fejlesztése áll.

A fesztiválra 200 új magyar könyv jelent meg, a látogatók 45-50 ezer könyv közül válogathatnak.



Föld alatt bővül a Mátyás-templom
A nyáron kerül a kormány elé az ötmilliárdos rekonstrukciós terv
www.nepszava.hu

A Budavári Nagyboldogasszony-templom, közkeletű nevén, Mátyás-templom nem csak liturgikus helyszín, hanem a főváros turisztikai és zenei életéből is kiveszi a részét. Ezért sem elég az életveszélyessé vált homlokzatú, évek óta védőkerítéssel körülvett templom felújítása, hanem a föld alatt modern kiszolgáló terek, múzeum, kiállítóhelyek létesítése is szükségesé vált. Nyáron a kormány elé kerül a templom 5 milliárd forintra rúgó, 4-5 év alatt megvalósítható rekonstrukciós és bővítési terve.

A Mátyás-templomot 1999-ben kapta meg a katolikus egyház - nem visszakapta, hiszen az államosítások előtt sem volt egyházi tulajdonban. Az átadás idején Hámori József akkori kulturális miniszter kijelentette: az állam nem kíván kivonulni a kiemelt egyházi műemlékek felújítási munkálataiból. Mátéffy Balázs, a Mátyás-templom kulturális központjának igazgatóhelyettese lapunk kérdésére elmondta: a templom Magyarország kiemelt műemléke, évente mintegy 600 ezer fizető turista fordult meg falai között. Emellett Budapest egyik legfontosabb koncerttermeként is funkcionál, csak tavaly százhetven zenei eseményt tartottak itt. Ám mindehhez nincsenek meg az infrastrukturális feltételek. Egyetlen mosdó áll rendelkezésre például a fellépő művészek számára, a turisták részére pedig egyetlen egy sem, ami halaszthatatlanná teszi a Mátyás-temlom ilyen jellegű bővítését is. Schulek Frigyes, a száz évvel ezelőtti átépítés során páratlan szépségű épületszobrot alkotott, elbontva a templom mellé épült két háztömböt. Sajnos azonban az évről évre növekedő terhelés következtében ezek a kiszolgáló létesítmények mindinkább hiányoznak. Ezért készíttette el 2000-2001-ben a plébánia a GIPSZ-LAK építészeti irodával a Mátyás-templom felújítási és bővítési tervét. Ehhez 2003 őszétől - az illetékes műemléki és építési hatóságtól - a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól elvi építési engedélyt kapott. Mátéffy Balázs hangsúlyozta, a részletes tervek elkészítéséhez még további tízmilliókra lenne szükség, melyet a plébánia saját forrásaiból eddig nem tudott fedezni.

Hiller István kulturális miniszter április 13-án a Nagyboldogasszony-templomban tett látogatásakor ígéretet tett arra, hogy az év második felében kormányzati forrásból megkezdődhet a középkori műemlék felújítása. A minisztérium a nyár folyamán a kormány elé terjeszti a rekonstrukciós és bővítési programot. A plébánia számításai szerint 5 milliárd forint szükséges a teljes felújításhoz és az új kiszolgáló terek kialításához, mely a minisztérium szerint 4-5 év múlva fejeződhet be.

Czoch Andrea és Szövényi István tervei szerint a múzeumi, idegenforgalmi, zenei feladatok ellátásához szükséges kiszolgáló terek a templom körül, a járó szint alatti területen kerülnének elhelyezésre. Az így kialakuló kerengő földalatti világa szervesen kapcsolódik majd a Halászbástya lépcsőihez, a Szent Mihály kápolnához és a vári alagútrendszerhez - a templom körül mintegy földalatti fórumot teremtve. A Szentháromság tér gépkocsi-terhelését is jelentősen csökkenti majd ez a megoldás, mivel az alsó teraszokról akadálymentes gyalogos megközelítést biztosít szintalatti mozgólépcsők, liftek beépítésével. A 80x60 m-es körüljáróban aszimmetrikusan elhelyezkedve "úszik" majd a templom járószint alatti teste. Ez a test nem teljesen azonos a szint felettivel, az átépítés előtti állapot épületkontúrjai, udvarai, hozzáépítései jelennek meg földalatti alapfalak formájában. A szükséges funkciókat az alapfalakkal határolt terekbe telepítenék, ezáltal a régi föld feletti terek szint alatti lenyomatát hozva létre, így visszasétálhatunk majd a száz évvel ezelőtti múltba.

A kerengő érdekesnek ígérkező terét még tovább színesíti a felszínt követő lejtős padlója és mennyezete, valamint a természetes kőfelszín helye, mely az előzetes radarmérések szerint a járószint alatt 2-3 méter mélységben jelenik meg. A bevágás helyein kőből faragott posztamensek, ülőkék, fülkék teszik majd egyedi hangulatú térré e földalatti világot. A változó szélességű tér az esetlegesen előkerülő régészeti leletek bemutatására is alkalmas volna. A kerengőbe való leérkezés után az öblös gyülekezőtér centrumába juthat majd a látogató, a mennyezeten elhelyezett üvegezett feltekintő nyíláson beszűrődő fény adja majd a megvilágítást.

A déli oldal az idegenforgalom nyüzsgő kiszolgáló tereit és a kriptát tartalmazza háromszintes, lejtős üvegezett terével. A nyugati oldal a látogatói előcsarnok gyülekezőterének funkcióját tölti be a templomba, a toronyba és a múzeumba igyekvő számára. Az északi oldal lejtős, folyosószerű csendes tere templomtörténeti kiállítás céljára tűnik alkalmasnak. A keleti oldal öblösebb tere a kerek záródású apszisok falaival, pódiumaival, felszíni kapcsolataival többcélú múzeumi térként működtethető. A Szent István szobor körül futó burkolat alatt 100 fős terem alakítható ki, mely mind múzeumi, mind zenei, mind idegenforgalmi feladatot elláthat.

Kérdés azonban, hogy a halaszthatatlan felújítással egyidőben elkezdődhetnek-e a bővítési munkálatok. A plébánia illetékese szerint a kettő nem választható el egymástól. Ács Tamás, a NKÖM helyettes államtitkára is kijelentette: csakis a teljes koncepciót terjesztik a kormány elé.

Hamvay Péter



Munkácsi választások: az nyer, aki mer
A kommunista utódállam agóniája Ugocsai Tihamér
DNPI - Munkács

A közel 100 ezer lakosú vidéki város a közelmúltban az ukrán közvélemény figyelmének középpontjába került, aminek oka a város polgármesterének megválasztása volt. 2002-ben a város polgármesterének Viktor Balogát, a "Mi Ukrajnánk" ellenzéki tömörülés jelöltjét választották meg. Mivel megválasztották parlamenti képviselőnek is, s ez Ukrajnában összeférhetetlen a város vezetésével, polgármesterségéről lemondott, s időközi választásokat írtak ki, melynek győztese Vaszil Petyovka lett, akit szintén a fent említett ellenzéki párt támogatott. A Kárpátalján hatalompártként funkcionáló Egyesített Szociáldemokrata Párt azonban nem hagyta annyiban a dolgot, perek sorozata következett, s ahogy Ukrajnában szokás, a bíróságok egymásnak ellentmondó ítéleteket hoztak. Ebből a csatározásból azonban Petyovka került ki győztesen. Azonban nem sokáig örülhetett győzelmének, mert Leonyid Kucsma elnök rendeletet adott ki, melyben, a "helyi lakosság kérésére" elnöki kormányzást vezetett be a városban, Petyovkát eltávolították a hatalomból, s új időközi választásokat írtak ki.
/Munkács vára Fotó: internet/
Minden, az ukrajnai eseményekben valamennyire is tájékozott ember fokozott érdeklődéssel várta a munkácsi időközi polgármesterválasztásokat. A közvéleménykutatások az ellenzék frontemberének, V. Balogának a behozhatatlan előnyét mutatták Erneszt Nuszerhez, a hatalom jelöltjéhez képest. Az volt a kérdés, ezúttal hogyan akadályozza meg az Egyesített Szocdemek által gyakorolt kárpátaljai hatalom az ellenzék győzelmét.

Az eseményre több tucat külföldi megfigyelő, valamint majd 100 ukrán parlamenti képviselő volt kiváncsi. Amit láthattak, az minden várakozást felülmúlt. A szavazóhelyiségek környékén kopaszra nyírt bőrkabátos fiatalemberek "demonstráltak" a választások ideje alatt. A szavazatszámláláskor azonban akcióba lendültek és szétvertek több szavazóhelyiséget a tétlenül álldogáló rendőrök szeme láttára. A jelen lévő EBESZ megfigyelők sem feszélyezték őket. A tényleges szavazatszámlálást azonban csak egy helyen sikerült megakadályozni. A begyűjtött jegyzőkönyvmásolatok birtokában így Balogáék már győzelmet ünnepeltek, ami ha el is maradt az exit pool mutatta kétszeres eredménytől, de így is kb. 5000 szavazatnyi előnnyel történt meg.

Miután a választási bizottság mégis Nuszert hozta ki győztesnek, néhány parlamenti képviselő átment a városházára, hogy magyarázatot kapjon a történtekre. A többséget rohamrendőrök tartották az épületen kívül, azt a négyet pedig aki mégis bejutott, földre teperték, megrugdosták, némelyeket a lépcsőn is ledobták. Este, a szocdemek által kontrollált tömegtájékoztatási eszközök, már a parlamenti képviselőknek a rohamrendőrök ellen intézett támadásáról adott hírt.

Időközben Nuszer letette az esküt, illetve ismeretlenek betörtek a városházára és elrabolták a szavazócédulákat. A munkácsi polgármesterválasztás az októberre esedékes elnökválasztás fényében nyeri el igazi jelentőségét. A hatalom teszteli a társadalom reakcióját totális és kihívóan nyílt választási csalások esetére. Az eredmény egyértelmű, Munkácson nem került sor tömegmegmozdulásokra, nem hogy forradalomra. Nyitva áll még a Nyugat reagálásának kérdése. Amennyiben az ezúttal is elmarad, azt az ukrajnai hatalom zöld jelzésnek veheti a munkácsi forgatókönyv összukrán léptékű megismétlésévé az őszi elnökválasztásokon.



Égi vonalak
http://www.kronika.dntcj.ro/

Megboldogult kamaszkoromban énekeltük teli torokból az egyik metalegyüttes nótáját, melynek alapmotívuma az volt, hogy a lírai én mindenáron kommunikálni óhajt a fenti régiókkal, de hiába, az égi vonalak mind foglaltak. Ez a megejtően őszinte dal legutóbb annak kapcsán jutott eszembe, hogy megtudtam: egy székelyföldi faluban elhárulni látszottak az akadályok az „égi vonalak” útjából. Az egyik országos mobiltelefon-szolgáltató vállalat ugyanis elhatározta: nem mesterség az, hogy az illető környék lakói nem használhatják zavartalanul a helyhez nem kötött távbeszélés áldásait, ezért létrehoznak a helységben egy ún. átjátszóállomást. A terv megvalósításához elsősorban valamiféle magaslati pontra volt szükség: s mi lehetne magaslatibb pont a templomtoronynál? S mivel az eklézsia nem volt olyan helyzetben, hogy visszautasíthassa a bérleti szerződéssel járó tetemes havidíjat, a derék egyházfiak rábólintottak: legyen ám égi kütyü a harang mellett. Nem úgy a nyakas székelyek, akik majdhogynem kikergették a faluból a fogyasztói társadalomnak behódoló plébánost, mondván: székely embernek bicskája legyen, s ne maroktelefonja; a vasárnapi mise jámbor résztvevőit nem lehet kitenni holmi gyanús sugárzás veszélyeinek; s különben is ilyen ördögi terv legfennebb egy eretnek (értsd: kálomista) agyában fogalmazódhat meg. Az atyafiak leghangsúlyosabb érve azonban a következő vala: az átjátszó jóvoltából majd mindenféle pornófilmek fognak átsuhanni az ájtatos hívek feje felett az éter hullámain, s ez, ugye, megengedhetetlen a jövendő nemzedékek erkölcsi nevelése szempontjából.
Azóta is csak egy-egy kósza őrangyal röpdös arrafelé néhanapján.

Papp Attila Zsolt



2004. április 22., csütörtök 17:34


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület