CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Megyei ösztöndíjak szomatikusan sérült és cigány tanulóknak- Sajtóreggeli a közgyűlés előtt- Euró-Majális Határok nélkül

Megyei ösztöndíjak
Szomatikusan sérült és cigánytanulóknak

A Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés 1991-ben hozta létre a Megyei Ösztöndíj Alapítványt azzal a céllal, hogy a megyében élő, szociálisan hátrányos helyzetű, szomatikusan(pld. látás, hallás) sérült  és a 14-18 év közötti  középiskolai, valamint felsőoktatási intézményekben tanuló  cigánytanulókat ösztöndíjjal segítse.

Szerdán Győrött, a Megyeházán Szabó Miklós, a Megyei Közgyűlés alelnökének részvételével adták át a Megyei Ösztöndíj Alapítvány 2003/2004-es tanévre szóló ösztöndíjait. Ebben az évben a Kuratórium 48 tanulónak összesen 288.000 Ft támogatást ítélt oda. Az alelnök elmondta, hogy a megyei önkormányzat gazdálkodási nehézségei ellenére rendkívül fontosnak tartja, hogy a több mint egy évtizede működő támogatási formát megtartsa és ezzel a rászoruló családokat és azok gyermekeit segítse.

A pályázati felhívás a 2003/2004-es tanévre szólt. A Kuratórium a pályázóktól részletes önéletrajzot, a lakóhely szerinti illetékes önkormányzat ajánlását és iskolalátogatási igazolást kért. A döntésnél a családok anyagai helyzetét, a diákok tanulmányi eredményét és az eddig támogatásokat vették figyelembe. A diákok mindegyike 6000 Ft-ot vehetett kézhez az Alapítvány támogatásaként.



Sajtóreggeli a közgyűlés előtt

A megyei képviselő-testület április 23-i, pénteki ülése előtt a megyei önkormányzat tisztségviselői hagyományos sajtóreggelire invitálták a médiumok munkatársait. A találkozón elsősorban a másnapi testületi ülés napirendjei kerültek terítékre.

A tervezett 40 napirend között két közgyűlési nyilatkozat – mintegy „sajátos műfajként”, ahogy dr. Szakács Imre fogalmazott - elfogadása is szerepel: így a Győr-Moson-Sopron megyei mellékúthálózattal kapcsolatos problémák miatt „ Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése felterjesztési jogával élve kéri a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot irányító minisztert és a Miniszterelnöki Hivatalt irányító tárca nélküli minisztert, hogy a mellékletben felsorolt településközi új utak nyomvonalának kijelöléséhez és megépítéséhez és a 85-ös számú főút Győr-Csorna szakaszának fejlesztéséhez pénzügyi támogatást biztosítson”.

Az ülés 28. napirendi pontjaként pedig „Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése tisztelettel kéri a  Magyar Köztársaság Kormányát, hogy a régió-központok kijelölésére vonatkozó indítványát ne változtassa meg sem összességében, sem a  Nyugat-Dunántúli Régió esetében.”



Határok nélkül

„EURO-MAJÁLIS - Határok nélkül” címmel egész napos rendezvénnyel készül a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat május 1-jére, hazánk Európai Unióhoz való csatlakozására. A program részleteit dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke sajtótájékoztató keretében ismertette kedden Győrött, a Megyeházán.

Az elnök elmondta, hogy hosszú hónapok előkészítő munkája után már csak a jó időre várnak a jövő szombaton. A helyszín kiválasztásában meghatározó volt megyénk sajátos földrajzi helyzete, ezért az EURO-MAJÁLIS-t Szlovákia, Ausztria és Magyarország találkozásánál, az A19-es határjelnél lévő szabadtéri szoborparkban rendezik, Rajka község külterületén. Május 1-jén már 9.00 órától invitáló zene várja az érkezőket, majd fél 10-től 3 nyelvű ökumenikus istentisztelet kezdődik, melyet magyar, szlovák és osztrák résztvevőkkel multikulturális program kezdődik. Bár a nap programjának összeállításánál a legfőbb cél a nagyközönség szórakoztatása volt, mégis illeszkedik protokolláris rész is a programba: délben itt találkozik a három ország belügyminisztere, Lamperth Mónika, Vladimir Palko és Ernst Strasser, hogy a jelen lévőket és általuk a három, immár egyformán uniós ország lakosait köszöntse.

A nap rendezvényeiről részletek és további információk a www.gymsmo.hu honlapon találhatók.



2004. április 22., csütörtök 17:51


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület