CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Zorán: kellenek az öntörvényű, saját alkotói szabadsággal jól bánó művészek 
 
Sikeres koncertet adott kísérőzenekarával Zorán Sopronban. A Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban ősbemutató is elhangzott a koncerteken: a legfrissebb Zorán-dal, a Leonard Cohen-feldolgozás Záróra, valamint Sipeki Zoltánnak egy külön erre a turnéra írt latin jellegű, instrumentális bravúrdarabja.

A koncert előtt Zorán a cyberpress.hu kérdéseire válaszolt.

- Mi a titka annak, hogy évtizedek elteltével közönsége gyarapodik és közben folyamatosan fiatalodik is?
- Ezt a kérdést sokszor felteszik és általában nem tudok mit válaszolni rá. Azokat kellene megkérdezni, akik bejönnek a koncertekre, hogy mi vonzza őket. Mi mindig azt játszuk, amit mi szeretnénk, nem próbálunk a ,,közönségigénynek" megfelelni, nem igyekszünk divatirányzatokat meglovagolni, azért, hogy a közönség kegyeibe kerüljünk.
Egyszerűen zenélünk, szeretjük, amit csinálunk, a saját ízlésünk és elképzeléseink szerint tesszük ezt. Szerintem annyira nyitottak a mai a fiatalok, hogy ez is beleférhet az érdeklődési körükbe. A dalok, Dusán szövegei nem egyetlen korosztályról, hanem általános emberi dolgokról szólnak.
 

Budaörs (Malaguena) 
 Fotó: Perger László
http://www.zoran.euroweb.hu/

- Más, az, amit most a színpadról lát, mint ezelőtt néhány évtizeddel?
- Nyilván más, hiszen akkor mi is másak voltunk, és most a nézőtéren is mások vannak. És a világ is azóta nagyot változott. Úgy érzem, hogy az elején a szakma egy amatőr mozgalom volt, most viszont egy profi üzletág. Nem szeretem ezt a szót, de tényleg így van, és ahogyan mi profik lettünk, valahogy a közönség is ehhez hozzáfejlődött: Jobban tud szelektálni a jó és rossz, az igényesebb és a kevésbé igényes zenék között.

- Ennek ellenére minden műfajnak megvan a saját közönsége.
- Erre szoktam azt mondani, mindenki megérdemli a saját maga színpadi produkcióit. Ha egy playback-bulira sokan mennek be, és  végigünneplik az ott éppen tátongó, és nem-zenészként létező ,,kollegákat", akkor az a közönség megérdemli azt a produkciót. Nincs mit a szemére hányni senkinek.
Akkor működik jól az egész, ha az énekes, a zenész saját belső meggyőzödéséből teszi a dolgát. Ez  minden művészeti ágra igaz. Jól néznénk ki, ha a festők mindig azt festenék, amit megrendelnek tőlük. Voltak ilyenek, de azokból a végén nem is lett igazán semmi. Tehát, kellenek az öntörvényű, saját alkotói szabadsággal jól bánó művészek ahhoz, hogy egyáltalán beszélhessünk a művészetről.

 - Évről évre mindig van valami újjal áll elő.
 - A tavalyi szimfonikus zenekaros BS-koncert is ilyen volt. Minden egyes koncertre kitalálunk valami újat azért, hogy érdekesebb, jobb, vagy egyszerűen más legyen. Ez vonatkozik erre a turnéra is, mert most olyan dalokat játszunk, amelyeket ritkábban játszottunk koncerteken, éppen azért, hogy frissítsünk megint.
Ez minden évben így van.  ,,A változatosság gyönyörködtet" alapon képzelem a továbbiakat is. Tervezzük, hogy ősszel megjelentetünk egy új stúdióalbumot, 10-12 vadonatúj dallal.
Az internetes oldalt tavaly indítottuk, hihetetlen mennyiségű adattal a háttérben, amit folyamatosan videokkal, zenével bővítünk.
Jövő tavasszal szeretnék egy nagy Sportcsarnok-koncertet, ami majd az ősszel megjelenő lemezre alapozódik.

Honlap: http://www.zoran.euroweb.hu/



2004. április 23., péntek 22:07


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület