CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Sopronért élni hobbyból is

Csütörtökön este a “Beszélgetős esték” televíziós és közéleti rendezvénysorozat új helyszínen, a Teátrum Étteremben fogadta az érdeklődőket. A vendég Dr. Domonkos Ottó nyugalmazott múzeumigazgató, tudományos tanácsadó.Beszélgetőtársa Füzi Edit.


 Füzi Edit. és Dr. Domonkos Ottó 

Egy bács-kiskun megyei településen, Orgoványon születettem. Szegről-végről már indulásom óta sopron megyeinek számítok, hiszen nagyapám sobri születésű. Nagyapja, édesapja is vándortanítók voltak. Innét, ezekkel a gyökerekkel jöttem. Ezért is volt természetes, hogy kezdeti érdeklődésem a mezőgazdasági néprajz felé vonzott. A történelem érdekelt alapvetően. Összeszedtem mindent: csontból készült varrótűt, volt pénzgyűjteményem.

Az elemi iskolát Orgoványon, Hatvanban végeztem. 1938-1946 között gróf Klebersberg Kunó Gimnáziumba jártam.

Akkoriban a kukorica volt a “valuta”, s mi bizony ennek híján voltunk. Így fordult elő, hogy egy évig napszámos voltam, hogy a tandíjat ledolgozzam. Később egy tehetségkutató intézetben helyhiány miatt eltanácsoltak a műszerészségtől, s kazánkovácsnak ajánlottak. Így úgy gondoltam, jobb híján egyetem. Történelem-földrajz-néprajz szakon végeztem.

1947-1952 között a Pázmány Péter Tudományegyetem BTK szakán végzett.
Leventeként Németországban estem amerikai fogságba. Itt, vagy ki tudja honnét szerzett ízületi és más egyéb gyulladásaim már mutatták annak a jelét, hogy nemigen leszek én alkalmasnak mezőgazdaságra, hanem a másik nagy kedvenc területemre: kézművesiparra. Így orvosi javaslatra szinte tanácsoltak Sopronba egy egyszemélyes múzeumba egy “élő lexikon” Csatkai Endre mellé.Ez 1952.
    A soproniság kérdése az megint egészen más kérdés! A gazdag műemléki város idekerülésemig nem ismertem. Ámultam csak, amikor Csatkai Endre bevitt a belvárosba. Addig még jórészt barokk város volt. Középkori emlékei csak később kerültek elő. Az emberek, a befogadás? Különösebb nehézségem nem volt, hiszen főnököm hamarosan utódjának nevelt, ezért mindenhova magával vitt. Szinte beplántált Sopronba. Igazi mentor volt. Soproninak születni könnyű, de akinek ez nem adatott meg, az csak sok-sok munkával, örömmel és szeretettel lehet azzá.
     

1963-1989-ig, több, mint negyed századon át állt a nagy múltú Liszt Ferenc Múzeum élén. Kandidálás 1983-ban. Nagydoktori cím 1991-ben.

A múzeum 1989-ben kapott Pro Urbe-díj-at. Nemcsak az anyagot gondoztam, talán az embereket is. 10 olyan muzeológust vettem fel, akik közül nyolcan ma is a helyükön vannak. Az első nagy munka volt a Fabricius-ház, az Ó-zsinagóga, a Patikamúzeum, aztán a brennbergi Bányász Emlékmúzeum, a Pékmúzeum és így sorban egészen az európai hírű Storno-gyűjteményig. Ebben mindvévig segítségemre voltak nemcsak a muzeológusok, hanem természetesen Csatkai Endre és Szakál Endre.
Felesége Simon Ilona, nyugalmazott pedagógus. Ili néni féltő-óvó gondoskodása, rajongásig való szeretete nélkül nem ment volna ez így. Hisz az embernek háttér kell és bástya, hogy repülni tudjon. S Ili néni olyan pedagógus volt, akire az ötvenéves tanítványok is hálásan emlékeznek.
Csak hivatalosan mentem nyugdíjba. A mai napig a múzeum tanácsadója vagyok, s ez a hobbim is. Az elmúlt 10 év alatt megjelent 5 kötet. Tagja vagyok a Magyar Néprajzi Társaságnak, az Osztrák Néprajzi Társaságnak, a Soproni Szemle Szerkesztőbizottságának, az MTA VEAB Kézműves Munkabizottságának. Remélem, most sokáig dolgozhatok így.
 
Csak néhány a méltán kiérdemelt díjak közül: Burgenland Nagy Érdemérem (1984), Györffy István Emlékérem 1987), Móra Ferenc Emlékérem (1987), Barkóczi-díj A Tudományért, Pro Urbe Sopron , Kiváló Népművelő, Magyar Köztársaság Csillagrendje (1990), , Pulszky Ferenc-díj, Sopron Megyei Jogú Város Díszpolgára (2003)
Cikkeinek, publikációinak száma több százra tehető. Csak méhány a teljesség igénye nélkül: Mézeskalácsminták (1978), Sopron város és Sopron megye árszabásai (16-19. század)(1980), A magyartországi kékfestés (Bp., Corvina, 1981), Sopron, Pékmúzeum (1982), Magyar néprajz III. Kézművesség, (1991), A magyarországi céhes szabók mesterremekrajzai , 1630-1838 (1997), A magyarországi takácsok mintakönyvei (1998), Méhészeti irodalmunk néprajza (2000),

A magyarországi mesterlegények közép-európai kacsolatai és szokásai a XV-XIX. Században (2002)

Csiszár Ágnes



2004. április 24., szombat 00:17


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület