CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 10., pĂ©ntek, Ármin, Palma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

A testület jogszabályt nem sértett

A testület jogszabályt nem sértett
Tájékoztatás a Globex-ügyről

 


Az elmúlt héten sajtótájékozatót tartottak a soproni polgármesteri hivatalban az Állami Számvevőszék lezárult vizsgálatáról. Ez azért is volt fontos, mert a megjelentek ismertetést kaptak az egész város lakosságát élénken érdeklő Globex-ügy állásáról is.

Mint azt dr. Koltai Miklósné jegyző elmondta, fontos dolog volt tételesen minősíteni az önkormányzat gazdálkodását. Legutóbb 1996-ban volt hasonló. A vizsgálat célja az volt, hogy a képviselő-testület, illetve a polgármester döntéseiben betartotta-e a jogszabályokat, a hivatal végrehajtó munkája során eleget tett-e jogszabályi követelményeknek, pénzügyi tevékenysége mennyire volt hatékony és célszerű, gazdasági és szakmai tevékenységének szabályszerűségét hogyan segítették a külső és belső ellenőrzések. Az ÁSZ-vizsgálat a polgármesteri hivatalban felelősséget nem állapított meg, a korábbiaktól eltérően hibajegyzék sem készült. Több dologra felhívták ugyanakkor a figyelmet, a költségvetés tervezésére, az egységes számviteli rendszert kialakítására a hivatal és az intézmények között. A vizsgálat megállapította, hogy a hivatal jogszabályt nem sértett.

A portfóliókezeléssel kapcsolatos megállapításokról - közérthetőbb elnevezéssel a Globex-ügyről - dr. Gimesi Szabolcs polgármester számolt be. A törvények szerint a gazdálkodás biztonságáért a képviselő-testület, a szabályszerűségért a polgármester a felelős. A vizsgálat megállapította, hogy a gazdálkodás biztonságát a közgyűlés döntései veszélyeztették, ami vagyonvesztéshez vezetett. A portfóliót egyetlen cég kezébe adták, melyről megfelelő garanciával nem rendelkeztek, céginformációt nem kértek, a referenciákat nem ellenőrízték, a szakmai javaslatokat döntéshozatalkor figyelmen kívül hagyták. E hiányosságok vizsgálatára tényfeltáró bizottság alakult, melynek októberre kell munkájával végeznie. Addig is büntető eljárást indítottak a Globex vezetői ellen és még az ÁSZ vizsgálatának befejezése előtt eljárást kezdeményeztek a könyvvizsgáló felelősségének megállapítására. Csak a tényfeltáró bizottság munkájának befejeztével lesz teljes a kép, hogy valójában milyen mértékű vagyonvesztés érte az önkormányzatot.

A tájékoztatón megjelentek felvetették, vajon elképzelhető-e a képviselők jogi felelősségre vonása. A polgármester szerint külön, személyre szóló felelősség valószínüleg nem lesz megállapítható. A képviselő-testületet politikai felelősség terheli. Az egyik legsúlyosabb hiba a portfólió-kezeléssel kapcsolatos szerződés elfogadása volt, a másik pedig, amikor az újabb értékpapír-csomagot is erre a cégre bízták. A könyvvizsgáló feladata lett volna a Globex portfólió-kezelésének figyelemmel kísérése is, nem csupán a számszaki vizsgálat. Elég egyértelműen vetődött fel a kérdés, vajon mennyi pénzt sikerül visszaszereznünk? A válasz szerint a portfólió mai árfolyamon számított értéke mintegy 2,5 milliárd forint. Reménység szerint ennek az összegnek mintegy kétharmada visszatérülhet. Pontosabb adatok csak néhány hónap múlva válnak ismertté.
 

Valtinyi Gábor



1999. augusztus 18., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület