CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A halottakkal törődni kötelesség
A Holocaust 60. évfordulójára készül a soproni Zsidó hitközség

A soproni Zsidó Hitközség felhívása nyomán több mint huszonöten - a Hitközség tagjai mellett, a Hit Gyülekezetének tagjai, a Fidelitas Soproni Csoportjának önkéntes segítői, továbbá személyes kapcsolatok révén evangélikus és református segítők - jelentek meg vasárnap a soproni zsidótemetőben, azért, hogy részt vegyenek a temető rendbetételében.

A hitközség elnöke elmondta: A július 4-ei hatvanadik Holocaust-évfordulóig szeretnék a temetőt és több zsidó emlékhelyet rendbe tenni.

Hozzátette: A soproni Zsidó Hitközségnek jólesett volna, ha a több hektáron elhelyezkedő temető rendbetételét valamilyen formában a város vezetése is támogatta volna, illetve támogatná, hiszen nem lehet közönyösnek maradni annak a 1640 soproni lakosnak a halálával szemben, akiket Sopronból elhurcoltak és a városért a haláluk bekövetkezéséig sokat tettek.

A hitközség elnöke hozzá tette, hogy a július 4-ei, 60. évfordulóra a világ minden részéből érkeznek meghívottak, és ezért szeretnék, hogy méltán büszkék lehessünk a városunk nevében az elhunytak iránt, kifejezett tiszteletünkért, hogy múltjukat illetve vallási szokásaikat megtartva ápolja a város és a hitközség.
A soproniak közül is szeretettel várnak mindenkit a megemlékezésre, akinek fontos Sopron múltja és jövője, annál is inkább, mert 1921-ben ők mind Sopron polgárai voltak és ők is Sopronra és a magyarság mellett szavaztak

A soproni Zsidó Hitközség sajtóügyeit is intéző Csiszár Ágnes mindezekhez hozzátette: az immár hivatalosan is megalakult soproni Zsidó Hitközség tagjai az érdemi munkát megkezdve, a temető június végéig tervbe vett rendbetételét követően, további emlékhelyek és a gondnoki lakás felújítását is tervezik. A Holocaust-évforduló szervezésében a soproni polgármesteri hivatal is részt vállalt.

A soproni Zsidó Hitközség terveiben szerepel, hogy az Új utcai középkori zsinagógát imateremként használhassa, ahol a Tóra-tartó mellett, ami a vallásgyakorláshoz szükséges, minden más egyéb kegytárgy rendelkezésre áll. A Hitközségnek Pápán megvan a Tórája, a Tóra-olvasó kellékei, pedig a Rabbi képzőben vannak, amelyek visszaszerzése folyamatban van - mondta Csiszár Ágnes.

A Paprétre egy emlékművet is szeretne állíttatni a Hitközség. Ennek alkotója Kutas László szobrászművész lesz.

A megemlékezés 60. évfordulója: 2004. július 4.-én vasárnap délelőtt 11 órakor a Zsidó Temetőben veszi kezdetét. Megnyitása után több helyen koszorúzási ünnepségre kerül sor, amire minden soproni polgárt és érdeklődőt szeretettel vár a soproni Zsidó Hitközség illetve Sopron Város Önkormányzata.

T.É.

Képriport



Ilyen volt.... és.....

...ilyen lett

T.É.



2004. április 26., hétfő 14:45


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület