CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Városháza  

A szemléletváltás több éves munkával érhető el

Szelektív hulladékgyűjtés, veszélyes hulladékok
A szemléletváltás több éves munkával érhető el

    A Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft nevében Kosztka Tibor ügyvezető, és Király Tibor, a Tulajdonosi Bizottság elnöke a tegnap sajtótájékoztatón számolt be a veszélyes hulladékok kezelése soproni helyzetéről.


Király Tibor, a Tulajdonosi Bizottság elnöke, Kosztka László, a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. ügyvezetője

    Király Tibor kiemelte: Az EU-ban a hulladékgazdálkodás a nyertes ágazatok közé tartozik majd, de addig még sok a tennivaló: a környezettudatos gondolkodás kialakításának hosszú folyamata előtt áll még a magyar társadalom.
    Ezt semmi sem jellemzi jobban, minthogy a szemétlerakók és hulladékfeldolgozók ellen a lakosság tiltakozik, míg a szeméttelepeket eltűri - mondta Király Tibor, aki az osztrák példákra hivatkozva, és a már kialakított ausztriai, vulkapordányi kapcsolatok példáját kiemelve, elmondta: az osztrákok partnerként állnak a szelektív hulladékgyűjtés ügyéhez, 15 év alatt szerzett tapasztalataikat is megosztják a magyar féllel. Ausztria a hulladékgazdálkodás területén a másfél évtized alatt elért jelenlegi szintet, a magyarok, az  együttműködés révén 5-6-ra csökkenthetik.
    Király Tibor azt is elmondta, hogy az elmúlt évkban a hulladékgazdálkodás területén Sopron önkormányzatának kommunikációja nem volt megfelelő.
Szemléletváltásra van szükség hangsúlyozta a politikus, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a Harka úti lerakó megint üzemel.

    Kosztka László, a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. vezetője beszámolt arról, hogy a szelektív hulladékgyűjtés 1993-ban indult el a szárazelemek, az üveg, az újságpapír, az akkumulátorok gyűjtésének megvalósításával, illetve az autógumik harkai úton való gyűjtésével.

    Mára már a szárazelemek gyűjtésére alkalmas gyűjtőedények csak az isklákban vannak, ugyanis a köztérieket tönkretették.
Egyébként a szelektív hulladékgyűjtésben országosan nem áll rossz helyen Sopron. Az összegyűjtött szárazelem-mennyiség szerint a 24. helyet foglalja el, és 100 ezer kg üveget gyűjtenek évente össze a soproniak, bár kétségtelen, eddig a legsikeresebb az újságpapírgyűjtés.

    A jövőbeli célok között szerepel a pillepalackok gyűjtésének megszervezése, amely gyűjtőrendszer kialakítására 2,5-3 millió forintra lenne szükség, bár, amint az többször is szóba került: elsősorban az emberek tudatában kell ,,rendet teremteni" a szelektív hulladékgyűjtés meghonosítása érdekében.

    Király Tibor arról is szólt, hogy a mai közgyűlésen is megtárgyalandó egyik téma lesz a Csérrel kötendő szerződés. Ez elvezethet ahhoz, hogy elháruljon annak akadálya, hogy a Sopron konzorcium számára a hulladéklerakó kérdése megoldódjék, aminek megvalósításához EU-s pénzek rendelhetők.
 

Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. közlései

T.É.



2004. április 29., csütörtök 16:09


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület