CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Szívből teszik

A február 5-én kiadott működési engedély után április 30-án immár hivatalosan is megnyílt a Kisfaludy utcai Evangélikus Nyugdíjasház Sopronban.
A bennlakókkal, rokonokkal, barátokkal megtelt ebédlőben a Ittzés János Nyugati Dunántúli evangélikus püspök által tartott istentiszteletet követően Mihácsi Lajos az intézmény igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Megnyitó beszédében elmondta: “Most már nem csak azok lépik át napról-napra az Otthon küszöbét, akik a beindítás, a megszervezés feladatait vállalták fel; s nem csak azok fordulnak meg az épületben, akik az utolsó simításokat végzik az épületen; nem csupán érdeklődők és leendő lakók kopogtatnak az ajtón és nyomják a csengőt, hanem megérkeztek és beköltöztek az első lakók, s végzi napi feladatait a reájuk figyelő munkatársak kis csapata is.” Kiemelte: az otthon megnyitásához hathatós segítséget nyújtott a Széchenyi Terv 150 millió forintos támogatása. A közös ima és étkezések az intézmény mindennapi életének a fontos részévé váltak, valamint a közös foglalkozásoknak köszönhetően a lakók már egy kisközösséget alakítottak ki, amelyhez előszeretettel csatlakoznak soproniak, hiszen a rendezvények mindenki számára nyitottak.

Az igazgató száraz, ám annál beszédesebb adatokkal jellemezte a Kisfaludy utcai intézményt: “A nyugdíjas otthon 35 apartmanban - 21 db egy- és 14 db kétszemélyes - 49 idős emberről tud gondoskodni, részükre teljes ellátást biztosítva. A 34 lakó közül 30 a nő, az egyedülállók mellett pedig 2 házaspár és 3 testvérpár éli itt az életét. Az átlagéletkor 79,08 év. A legfiatalabb lakónk 68 éves, a legidősebb 93 - hárman vannak ebben a korban.”
Mihácsi Lajos zárszavában kifejtette: “Szép és hatalmas feladat, amit a Soproni Egyházközség felvállalt azzal, hogy megtette az első lépéseket azért, hogy megépüljön ez a Ház. S bízunk abban, hogy Urunk megadja mindazt az anyagiakon túl is, ami a mindennapokhoz kell: szeretetteljes munkatársakat, derűs lakókat, s ehhez a szolgálathoz mindnyájunknak derűt, erőt, kedvet, hitet.”
Az igazgatót a “szónoki pulpituson” Somogyi Edit, a nyugdíjasotthon egyik kezdeményező-lakója követte. Elmondta, a sokfelől jött lakók egy valamiben nem különböznek, számukra ez a ház - minden valószínűséggel - utolsó földi hajlékuk lesz. Ezért tehát nem mindegy, hogy otthonná tudják-e azt alakítani. A kezdetekre visszaemlékezve elmondta, nehéz volt összecsiszolódni, ám ebben nagy segítségükre voltak a “mentálos” munkatársak. Kiemelte az asztalközösségek kiváló csoportépítő tulajdonságát is. “Jó tudnunk, hogy minden percben van kihez fordulnunk segítségért, jó szóért.” – köszönte meg a nővérek áldozatos munkáját, amely köszönetből az otthon vezetőségének is jutott a színvonalas intézmény létrejötte miatt. “És milyen jól esik az, amikor egy-egy eltávozás alkalmával azzal búcsúznak el kedves portásaink: "Vigyázzanak magukra!" Ebből is azt látjuk, hogy itthon vagyunk, hogy visszavárnak bennünket.” – érzékeltette az egybegyűltek előtt a nyugdíjasházban uralkodó családias hangulatot. “Utoljára hagytam azt, amit a legfontosabbnak tartok. Ez a ház nemcsak otthonunk, de lelki otthonunk is, mert igazgatónk szolgálatával közénk jött Isten igéje.” - zárta visszaemlékezését egy Túróy Zoltán vers első, valamint utolsó versszakával kísérve:
Még ma tied körülötted minden,
Adhatsz belőle, adj hát kinek nincs,
Mert jön egy nap, talán nemsokára,
S kihull kezedből minden földi kincs.

Csak az lesz tied, amit adtál,
Csak az, mi minden kincsnél többet ér.
A tett, a szó, mit szeretetből adtál,
Veled marad, s örökre elkísér.

Az ünnepi beszédek sorát Walter Dezső Sopron Megyei Jogú Város polgármestere folytatta: “Én szeretetet hoztam, és szeretetet kérek viszonzásul, hálás leszek, ha ezt a szeretet megkapom.” Zárszavában Walter arra kérte az otthon vezetőségét, hogyha bármi probléma merül fel, bizalommal forduljanak hozzá.
A polgármestert Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő (Fidesz) követte, aki elmondta: “Az otthon elkészültét 150 millió forinttal segítő Széchenyi Terv sajnos már nem létezik, de itt a biztosíték, arra hogy hasznos és jó kezdeményezés volt.” Hozzátette, volt időszak, amikor a szociális ellátást elvették azoktól, akik szívből tették a dolgukat.
A Kisfaludy utca 10. szám alatt működő Evangélikus Nyugdíjasház saját gyógytornásszal, állandó nővéri felügyelettel egy-, illetve kétágyas szobáival, hűtőszekrénnyel, saját vizesblokkal, minikonyhával, igény szerint kábeltévé csatlakozással továbbra is várja a jelentkezőket. A személyi térítési díj mindössze 48 ezer forint, míg a beköltözéskor egyszeri adományként 2 millió forintot kell a lakóknak befizetni.

Képriport

StD
Fotók: StD és T.ZS.



2004. május 03., hétfő 01:08


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület