CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Európai Unióba keresztényként
Tőkés László Kapuváron

    Kapuváron zsúfolásig megtelt a katolikus templom, ahol Tőkés László, Királyhágómelléki református püspök tartott ökumenikus istentiszteletet.
    - Isten ellen nem lehet Európát építeni - mondta Tőkés László arra is emlékeztetve hallgatóságát, hogy Robert Schumann, az Európai Unió egyik megálmodója katolikus mozgalmak vezető személyisége volt: boldoggá avatása folyamatban van.

    Figyelmeztetett arra, hogy nem csak a csak a marxista anyagelvűség, de a globalizmus fogyasztásra ösztönző ereje, és a liberalizmus szabadossága sem vezetheti jó irányba az emberiséget. ,,Ha Isten kiiktatjuk Európa életéből, a döntési folyamatokból, – az egyén, a család, a közösségek, a városok, a települések, a döntéshozó vezetők gondolkodásából és életéből – akkor az előző évtizedekhez képest csupán az irányító központ változik meg.
Isten ellen nem lehet Európát építeni, és jövendőt sem tervezni."
    Divatos, értelmiségi magatartás a mindenben való kétkedés - mondta. A bibliai Tamás példájára hivatkozva ugyanakkor kifejtette: a kételkedések és bizonytalanságok ellenére mégiscsak eljön az az idő, amikor választanunk kell: kikkel tartunk, milyen értékeket vállalunk, milyen célok eléréséért áldozunk és fizetünk.
Egy falfeliraton olvasott latin idézetet aktualizálva mondta a püspök: ,,A megváltás 2004. esztendejében vagyunk." Gondoljunk minden időben arra, hogy oka van annak, hogy a Megváltó születéséhez képest számoljuk esztendeinket.
,,A megváltás 2004. évében egy fontos történelmi és politikai állomáshoz érkezett a magyarság. Reméljük, hogy az uniót választva jól választottunk. A választás kiteljesedése csak akkor vezet jóra, ha abban, amit együtt teszünk a közös Európában, az Isten inspirál, hiszen Isten volt az, aki a megváltások esztendeiben akkor is befogadta a Kárpát-medencében élő magyarságot, amikor azt Európa elhagyta."
    Az EU -ba való lépése az országnak nem kizárólag az ember terve és ügyessége által valósul meg hanem Isten terve által is, és nem származik sok jó azokból a ,,reformokból" sem, amelyeket az EU nevében tervezünk, akkor, ha azok Isten akaratával és szándékával ellentétes irányba haladnak" - mondta Tőkés László, aki a város meghívására az andaui hídnál tartott emlékezésen is résztvett.

T.É.



2004. május 03., hétfő 02:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület