CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Erdélyi autonómia-törekvések
Toró T. Tibor: az autonómiának, ami az egész nemzet érdeke, nincs életképes alternatívája.

Erdélyi autonómia-törekvések címmel a Soproni Erdélyi Kör és a Soproni Kálvin Kör közös rendezvényének vendégei voltak Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) alelnöke és Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, országgyűlési képviselő.
A szervezők szándéka az volt, hogy az erdélyi autonómia-törekvésekről, illetve a határon túli magyarságnak a nemzethez való viszonyáról annak a lehető leghitelesebb ismerőinek, illetve tevőleges segítőinek közreműködésével adjanak árnyaltabb képet.

A két órás pódiumbeszélgetésen a 2003. február elsejei, szatmárnémeti eseménytől kezdődően az EMNT megalakulása és működése eddigi fő mozzanatairól számolt be Toró T. Tibor, aki elmondta: a romániai őshonos nemzeti kisebbségekre vonatkozó személyi elvű autonómia kerettörvényét másik kettő – a személyi elvű autonómiastatútum és a különleges státusú önkormányzatok jogállásáról szóló – tervezettel együtt május közepén készül benyújtani az EMNT.

Toró Tibor részletesen kifejtette: az erdélyi magyarság célja Székelyföld területi autonómiájának, valamint a Romániában élő magyar közösség személyi elvű autonómiájának kivívása.


Területi autonómiával olyan térségek rendelkeznek, amelyek az önkormányzás magasabb fokával vannak felruházva, mint az állam bármely más, hozzájuk hasonlítható területe. A nemzeti kisebbségeket szolgáló területi autonómia célja az, hogy az állam többségi lakosságától eltérő, de egy adott régión belül többségben lévő nemzeti közösség számára biztosítsa azokat az eszközöket, melyek által ki tudja fejezni és meg tudja őrizni saját közösségi identitását, valamint az általa lakott terület kulturális és történelmi hagyományait.

A személyi elvű autonómia nem területet, hanem magát a kisebbségi közösséget ruházza fel érdekképviseleti és igazgatási jogosítványokkal bíró intézményrendszerrel. Az autonómia alapjául szolgáló, nem feltétlenül területileg meghatározott közösséget az teremti meg, hogy az egyének szabadon vállalják az adott nemzeti kisebbséghez való tartozásukat. Ez gyakran közigazgatási regisztráció révén történik meg. A személyi elvű autonómia elterjedt formája a kulturális autonómia, mellyel a kisebbségi közösség választott szervei átveszik az államtól a kultúrájuk és nyelvük megőrzéséhez szükséges igazgatási jogosítványokat és intézményeket. A nemzeti kisebbségek fennmaradása szempontjából az oktatási intézmények bírnak a legnagyobb jelentőséggel.

Az elsősorban kisebbségeket szolgáló autonómiaformáktól meg kell különböztetnünk a helyi közigazgatási autonómiát. Ez a helyi önkormányzatok autonómiája, amely akkor egészülhet ki, törvény alapján, sajátos - kisebbségi nyelvvel és kultúrával kapcsolatos - jogosítványokkal, ha az illető településen valamely kisebbség helyi többséget alkot. Ilyenkor sajátos státusú önkormányzatnak nevezik az illető település helyi önkormányzatát.

Területi autonómiával rendelkeznek az európai kontinensen az Aland-szigeteken lakó svédek, az olaszországi (dél-tiroli) osztrákok, a nagy-britanniai walesiek és skótok, a spanyolországi baszkok és katalánok. Számos európai államhoz tartozó sziget kapott területi autonómiának tekinthető különleges önkormányzati jogosítványokat, köztük a Dániához tartozó Grönland és Feröer-szigetek, a franciaországi Korzika. A területi autonómiát élvező térségek az autonómia kivívása után erőteljes gazdasági gyarapodásnak indultak.

Napjainkban a személyi elvű autonómia sajátos változatának tekinthető kulturális autonómiával rendelkeznek a magyarországi kisebbségek és a norvégiai, finnországi valamint svédországi lappok.
EMNT-honlap

A résztvevők hangsúlyozták: az autonómia kérdésében mindenképpen szükség van az erdélyi magyarság egységére, az ügy számára a románság megnyerésére, az anyaország támogatására és az európai támogatásra is.
Az erdélyi magyarok, akik román állampolgársággal rendelkeznek – amint azt Toró T. Tibor kifejtette – a román államhoz való viszonyukat az autonómia intézményén keresztül rendeznék: azaz a román államtól elkérik azokat a közjogosítványokat, amelyek a számukra fontosak, azért, hogy magyarként szülőföldjükön megmaradhassanak, identitásukat megőrizhessék.

- Ugyanakkor közösségként, de egyénenként is részei vagyunk a magyar nemzetnek, amelyhez való viszonyunkat a polgári kormány rendezte, úgy, hogy azt közjogi szintre vitte: a magyarok megkaphatták a magyar igazolványt, ami bizonyította: hogy a határon túliakként a magyar nemzet polgárai. Az erre vonatkozó törvény egy un. ,,karácsonyfa-törvény" volt, azaz új és új elemekkel lehetett volna azt kiegészíteni, és a folyamatban – egyik fő kezdeményezője éppen Németh Zsolt volt – el lehetett volna jutni egy kvázi-kettős állampolgárságig.

Toró T. Tibor sajnálatát fejezte ki, hogy a folyamat elakadt, mi több, mint mondta: a visszájára fordult.
- Nem egészült ki új jogosítványokkal, hanem a magyar országgyűlés ,,leszedte a karácsonyfáról a díszeket" - mondta.

Az autonómia és a kettős állampolgárság egymáshoz való viszonyához az erdélyi politikus azt is hozzáfűzte: annak célja, hogy úgy kapják meg a határon túli magyarok a magyar állampolgárságot, hogy ne legyenek rákényszerítve arra, hogy elhagyják a szülőföldjüket. Egyébként a román politika ezt ,,csendben" a volt szovjet köztársaságbeli moldávoknak már megadta.

- Európa esetében elég magas az az ingerküszöb, amivel el lehet érni azt, hogy felfigyeljenek a határon túli magyar kisebbségi kérdésre - mondta Toró T. Tibor, rámutatva: az erdélyi politikának és magyarországinak egyaránt hibája, hogy ,,elaltatták" Európát, azaz sikerült elhitetni, hogy modellértékű az ahogyan Romániában a kisebbségi kérdést, vagy a magyar kérdést kezelik.
- Ez a történelmi bűne egyes politikusoknak - mondta Toró, aki hozzátette: bizony, van magyarkérdés, amit a megfelelő fórumokon el kell tudni mondani.
Toró T. Tibor arról is szólt, hogy az eddigi státustörvény megcsonkítása miatt került előtérbe a kettős állampolgárság radikálisabb megoldásának kérdése, amely a nemzettel való viszonyt volna hivatott rendezni.
Az alapvető nemzetstratégiai elvként mindenképpen a szülőföldön való boldogulást kell megfogalmazni - hangsúlyozta.

A kérdést európai viszonylatban megvilágítva fejtette ki Német Zsolt:
A közép-kelet európai térségben tapasztalható instabilitás egyik oka a rendezetlen kisebbségi kérdésben keresendő. Ennek 19. századi okai mellett találjuk a II. világháborút lezáró békeszerződéseket is. A 21. század kapujában Európának annál is inkább hangsúlyozottabban kell foglalkoznia a kérdéssel, mert a térséget immár az EU két oldalról veszi körül.
Az uniós csatlakozásnak az egész magyar nemzet – beleértve a határon túli magyarságot is –haszonélvezője lehet - mondta Német Zsolt, hozzátéve: mindez akkor lehetséges, ha uniós tagságát a magyar kormány megfelelő nemzetpolitikával, nagyon tudatos erőfeszítésekkel úgy tudja majd irányítani, hogy az a határon túli kisebbségeknek is a javukra váljon, és hogy a szülőföldön való boldogulást segítse.

Mindez az Európai Unión belül, illetve azon kívül mit jelent?
Románia uniós tagsága esetén a szimbolikus része marad majd meg, annak, amit a státustörvény részben megoldott.
A nagy kérdés, hogy addig mi lesz az erdélyi magyarsággal, amely 1992 és 2000 között – a népszámlálási eredmények szerint – 188 ezerrel fogyott?
Egy középtávú stratégiára van szükség vélte Toró T. Tibor, hozzátéve: az autonómiának, ami az egész nemzet érdeke, nincs életképes alternatívája.

T.É.



2004. május 03., hétfő 22:21


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület