CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

Vetélkedő Lengyelország ünnepén

    A vetélkedő

    A Soproni Magyar-Lengyel Baráti Kör működési programjának egyik fő célkitűzése Lengyelország történelmének, kultúrájának népszerűsítése. Ezt a célt szolgálja a Május 3-i Alkotmány ünnepe alkalmából rendezett játékos diákvetélkedő is, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend, az idei már a harmadik.
    Az alapötlet az egyik körtagunktól - Oláh László tanár úrtól származik. A szervezésben részt vesz a Földrajz-Történelem Tanári Munkaközösség is.

    A vetélkedő a 8. osztály tananyaga mellett általános műveltségi ismeretekre épül.
    A diákok - különböző iskolákat képviselve - kétfős csapatokban mérték össze a tudásukat.
    A versenyt, az előző évekhez hasonlóan, Oláh László vezette.
    Az idei vetélkedőben öt csapat – 11 tanuló vett részt.
    A legjobbnak a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium diákjaiból álló csapat bizonyult, amely összesen 101 pontot ért el, a többlettudásért kapott pontokkal együtt túllépte a 100 pontos határt. A csapat tagjai voltak: Forrás Bence, Mátyássy Balázs és Vámosi Péter.

    A második helyezést nyert Szent Orsolya Római Katolkus Általános Iskola csapata (93,5 pont), a harmadik a Lackner Kristóf Általános Iskola csapata (82 pont), a negyedik a Fenyő Téri Általános Iskola csapata (80,5 pont), az ötödik a Szt. István Rom. Kat. Általános Iskola diákjaiból álló csapat lett, amely 75 pontot ért el.
    A játékos vetélkedőben résztvevő diákok értékes könyv- és tárgyjutalmakban részesültek, amelyeket az idei versenyt is támogató Polgármesteri Hivatal bocsátotta a Soproni Magyar-Lengyel Baráti Kör rendelkezésére.

    A vetélkedő a diákok rendezvénye, amelyet évről-évre szeretnénk folytatni, és egyúttal egy jó alkalom, hogy bővítsük ismereteinket Lengyelország történelméről.
 
    Néhány gondolat a lengyel és európai parlamentarizmusról a Május 3-i Alkotmány ünnepén.

    A lengyel parlamentarizmus az európaihoz hasonlóan fejlődött. A nagyurak, nemesek és polgárok pozíciójának megerősödésekor felmerült az igény a nagyobb jogok és előnyök megszerzéséért és ezzel egyidejűleg a király egyeduralmának csökkentésére.
    A XV. században megnőtt az egyes területek önkormányzatának jelentősége. A fontosabb kérdések az adott terület nemeseiből álló közgyűléseken kerültek megvitatásra.
    Ugyanezen évszázad végére esik a kétházas lengyel parlament (Szejm) megalakulása is. A területi közgyűlések képviseletei képviselőházba tömörültek, míg az egyházi és világi vezetőkből álló királyi tanácsból lett a későbbi felsőház, a szenátus. A Szejm kétévente, vagy szükség esetén került összehívásra és üléseinek székhelye Varsó volt.
    A Jagelló-dinasztia kihalása után Lengyelországban a királyokat közel két évszázadokon keresztül szabadválasztásokon választották meg a nemesek. Ebben az időben Európa-szerte már mindenütt az abszolút monarchia rendszere uralkodott. Ezekhez képes a lengyel rendszer lényegesen demokratikusabb volt és pozitív hatással volt a társadalmi és politikai kapcsolatokra. Ez a korszak a viszonylagos szabadság és tolerancia időszaka volt, mely egészen a XVII. és XVIII. századbeli, egész Európát megrengető háborúkig eltartott.
    A lengyel parlamentarizmus számára lényegesen fényesebb időszaknak lehet elkönyvelni az utolsó lengyel király, Stanisław August Poniatowski uralkodásának idejét. Ez a világi uralkodó, a Felvilágosulás lelkes támogatója megpróbálta a Lengyel Köztársaságot fellendíteni, annak gazdaságát, politikai és katonai jelentőségét mélyreható reformokkal megerősíteni. Nagy szerepet játszott ebben az un. Négyéves Szejm (1788-1792), melynek legkiemelkedőbb döntése a Május 3-i Alkotmány elfogadása volt (1791), mely az Egyesült Államok 1787-es alkotmánya után a világ második alkotmánya volt, mely szabályozta az ország lakossága jogait és kötelességeit, valamint az államhatalom szervezetét.

Kiss Danuta



2004. május 03., hétfő 23:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület