CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Határon átnyúló együttgondolkodás és cselekvés

Kétoldalú konferencia az Interreg-program kapcsán

Magyarország-Ausztria Interreg IIIA program - Határon átnyúló együttgondolkodás és cselekvés címmel tartottak ma konferenciát a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban Sopronban.

A konferencia tanácskozásáról a résztvevők sajtótájékoztatón számoltak be.
Georg Schadt, az Osztrák Kancellári Hivatala képviseletében elmondta az EU-csatlakozás előtt az osztrák és magyar partnerek eltérő feltételek mellett dolgoztak; az irányító hatóság tulajdonképpen az osztrák fél volt, a magyar oldal a finanszírozási feltételeit a Phare CBC alapok teremtették meg, továbbá az együttműködési lehetőségeket az eltérő jogszabályi környezet korlátozta. Továbbá Magyarország részéről a projekteket külön egyeztetni kellett, amit az osztrák fél sokkal egyszerűbben, a bizottságokba delegált, döntésképes képviselőikön keresztül tehetett meg. Mindezeken az eddigi technikai jellegű kérdéseken változtat pozitív irányba Magyarország EU- tagsága - hangsúlyozta a Georg Schadt.

Hans Niessl Burgenland tartományfőnöke az Interreg IIIA program jelentőségéről szólva hangsúlyozta: Az Európai Unióban felértékelődik a régiók szerepe, a döntések nagy részének helyben kell megszületnie.
A magyar-osztrák határon átnyúló kapcsolatok és közös projektek eddig azért voltak fontosak, mert a két zóna választóvonalán hatottak, a következőkben a kibővített térség kapcsolódási pontja lesz Kelet-Ausztria és Nyugat-Magyarország, amely kapcsolódási felületen meg kell erősíteni, minden szempontból átjárhatóvá kell tenni a térséget.
Eddig 90 nagy és 60 kis Interreg-projektet bonyolítottak le, ami 30 millió euros támogatási volument jelentett - mondta a tartományfőnök.
Hans Niesl hangsúlyozta több, a jövőbe mutató projektet terveznek a környezet- és természetvédelem, a közös világörökséghez kapcsolódóan, a turizmusfejlesztés, a közúti és vasúti közlekedés, az oktatás területén, amelyek a gazdaság fejlődését, a munkahelyteremtést és az életminőség javulását is jelentik majd.

Georg Schadt, Hans Niessl, Uszta József


A magyar oldalon tapasztalt technikai nehézségeket Uszta József, VÁTI Kht. Területfejlesztési Igazgatóság vezetője is kiemelte, az eltérő jogrend mellett a projektméretek, és a szervezeti formák közötti egyeztetések szükségessége is nehezítette a magyar fél dolgát. ,,Úgy kellett két különböző eljárással egy létesítményt megépíteni, hogy a határon pontosan találkozzanak." - érzékeltette szemléletesen Uszta József az eddigi helyzetet, amelyen változtat az Interreg IIIA. Magyarország eddig évente 19 millió euróhoz jutott, amely összeg várhatóan megduplázódik, és a hatása is várhatóan ezzel arányosan jelentkezik.

Lados Mihály, (az MTA Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete) elmondta a költségvetési eltérések mellett eddig problémát jelentett a magyar félnek az EU elvárása szerinti tükörprojektek megvalósítása, illetve a 12 hónapos átfutási idők, (amelyek az osztrák fél esetében 4 éves periódust jelentettek). Az EU csatlakozással együttjáró egységesítés megoldja mindezeket az eddigi gondokat.
Az Ausztria-Magyarország Interreg Programba való teljes mértékű bevonását követően, Magyarország a közvetlen kedvező gazdasági hatások mellett az integrációs folyamat olyan szellemi térképéhez jut, amely a további fejlődés kibontakozását segíti - szólt a magyar és osztrák résztvevők közös, jövőre vonatkozó optimista előrejelzése.

***

A konferencián a határmenti régió együttműködésének tapasztalatairól Kiss-Bódog Zoltán a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, Hans Niessl Burgenland tartományfőnöke, Andreas Schieder a Bécsi Tartományi Gyűlés képviselője, Bécs Város Európa Bizottságának elnöke számolt be. az Interreg IIIA – Phare CBC együttműködés eddig elért eredményeit Uszta József, VÁTI Kht. Területfejlesztési Igazgatóság, Georg Schadt, Osztrák Kancellári Hivatal tartott előadást. Pályázatírás, projektmegvalósítás – a projektgazdák tapasztalatai címmel Lados Mihály – MTA Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Manfred Seidl, Burgenlandi Tartományi Tűzoltóparancsnokság képviselője tartott előadást.
A program további részében Márkus Ferenc, VÁTI Kht., Területfejlesztési Igazgatóságtól és Polgár Tibor, VÁTI Kht., Soproni Képviseletétől Magyarországnak az Interreg IIIA programban való 2004-2006. közötti részvételéről szólt.
A délután folyamán az Interreg IIIA programon belüli pályázási lehetőségekről, valamint a határon átnyúló partnerség kérdéseiről Polgár Tibor, (VÁTI Kht., Soproni Képviselet), Harald Ladich, (Regionalmanagement Burgenland), Horváth Csaba, (VÁTI Kht., Soproni Képviselet; Közös Technikai Titkárság), Andrea Schecherl, (Österreichisches Institut für Raumplanung; Közös Technikai Titkárság) folytattak pódiumbeszélgetést.

Az eddigi határon átnyúló, Interreg-együttműködésről közös magyar-német nyelvű kiadványban számol be a VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság és a Regionalmanagement Burgenland.

T.É.



2004. május 06., csütörtök 21:57


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület