CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Ballagásból, fél országon át

Blogtali égzengéssel


Vasárnap van. A főváros felett borulgat-derülget, az ég is neki-nekimordul. Negyed öt, délután. Ilyenkor már azért nekilendül az élet, a dél körüli csendesebb időszakot felváltja a sétáló, vonatokra-buszokra igyekvő, siető, rohanó járókelők nyüzsgőbb világa. Nem keveseket ki is kísérnek, nagy csomagok, hátizsákok... Ilyenkor indulnak fagylaltozgatásra, gyermek-levegőztetésre, kutyasétáltatásra a belvárosiak - az ő ráérősségük mellett persze mindjárt észrevehető a siető utazó.

Egy kis társaság már eltűnt az utcákról. A 'tagok' mindenhonnan érkeztek, az országnak keleti, nyugati, déli végeiből, és természetesen magából a fővárosból is: a "célhelyről". Kettőre volt megbeszélve, a Nyugatiban. Oda gyülekeztek. Emberek, akik esetleg eddig csakis netes beceneveikről - nickjeikről - ismerték egymást, de talán már fénykép, vagy az igazi név is "elhangzott", melyikük mennyire nyílt meg a közösség előtt.

Tizen-huszonéves fiatalok, tanulók, dolgozók, teljesen eltérő családi környezetből, településről - a közös bennük: a blog. (Meghatározás lejjebb, a cikkben.) Azon belül is az, hogy ugyanazon a webhelyen vezetik a blogjukat. Blogtalit (blogtalálkozó) szerveztek ma délutánra. A felvetés februári, talán március eleji. Azóta alakult-formálódott a helyszín (melyik városban legyen), az időpont és legvégül maga a közelebbi hely - valamely klub, kávézó, étterem -, ahogy az utolsó napok felgyorsult megbeszélései, vitái egybedobták az ötleteket. Igazi ötletroham indult meg. A két fő szervezőnek avanzsált egy fiú és egy lány csütörtökön találkozott egymással. Egyikük budapesti, másikuk környékbeli. A legjobbnak ítélt helyet (választék=kínálat, ár, helyszín, közlekedés előzetesen "lecsekkolva" a neten; az ott már járt ismerők is kikérdezve tapasztalataikról) vették szemügyre, megírták róla a megírhatókat a többieknek a blogba: és ma összejöttek.

A messziről utazók viszontagságait el tudom képzelni: Budapestre, aztán haza, még ma, hiszen hétfőn suli, munka mindenkinek. Esetleg érettségizni is fog valamelyikük? Azt nem tudom - de azt igen, hogy a budapesti főszervező ma délben érkezett vissza egy rokon ifjú tegnapi ballagtatásából, szintén az ország másik végéből: Szombathelyről. Letusolt, megírt egy cédét, összekapkodta a holmiját, és már süvített is el - talán nem késik... merthogy fogadás tárgya, hányan lesznek pontosak.

A blogtársak vagy blogbarátok, röviden blogosok - legalábbis ebben a körben, amiről most szó van -, mindig szeretettel beszélnek egymásról, idézgetik egyikük-másikuk mondásait, szavajárását, jó zenetippeket kapnak egymástól, filmeket beszélnek meg, de azt is, hogy ha valamit egyikük vagy másikuk nem tud megvenni, nem talál sehol - asztalos-szerszámtól tankönyvig -, a többiek szerint hol érdemes megnézni. Az internet - ahogyan én látom - korántsem igazolta azokat a félelmeket, hogy zárkózott, magányos emberek tömegét termeli ki, akik otthon ülnek a gépeik előtt, pötyögnek egymásnak, "beszélgetnek" - chat -, vagy bejegyzéseket hagynak egymás blogjában, de azt sem tudják, hogy néz ki a másik, nincs igazi emberi kapcsolat közöttük. A blog - weben vezetett napló, melyet bárki elolvashat, melyhez bárki hozzászólhat, és a hozzászóláshoz is hozzászólhat, és keresztül-kasul levelezgethet-beszélgethet mindenki mindenkivel - most éppen egy valódi közösség kialakulását segítette elő: valódi ismeretségek köttetnek - de úgy, hogy a résztvevők már rengeteg mindent tudnak egymásról, és mivel neten napi kapcsolatban állnak: naprakészen(!) tudnak mindent egymásról -, tehát... valójában ismeretlen ismerősök valódi megismerkedése zajlik le ma délután a főváros egy "nem túl drága, nem túl zajos, könnyen elérhető" szórakozóhelyén.

E blogosok ma délutánra már célt értek: nem érinti őket sem a sétálók, sem az utazók járástempója, nekik senki nincs most útban; nem aggasztja őket az sem, kifakad-e a felhő, és lemosdatja-e az utak porát-szennyét egy kiadós zuhé. Ők jó helyen vannak, ahogy eddig is, esténként a neten, a számítógép előtt: egymás között - csak most valóságosan.

Jó dolog az internet. Lehet, hogy vannak agresszív, mord társaságok, melyek szintén így kovácsolódnak egybe, a net által... de... az az élet másik oldala. Az érem másik oldala. A dinamitot sem háborúzni találta fel Nobel Alfréd. Az eszköz adott, az eszközt ne minősítsük. A használókon múlik értéke.



A kép forrása: http://www.irisz.hu/

Sebők Lili



2004. május 09., vasárnap 17:12


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület