CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lapszemle  

Magyar érettségi tételek: Petőfi, Kosztolányi, Mikszáth
Népszabadság
 
(kép: MTI – Nándorfi Máté)
Reggel nyolc órakor kihirdették a gimnáziumok és szakközépiskolák nappali tagozatos diákjai számára választható írásbeli magyar érettségi tételeket. A tanulóknak négy óra áll rendelkezésükre. Szöveggyűjteményt használhatnak. Ha az iskolában használatos szöveggyűjteményben a kijelölt szöveg nem szerepel, az iskola pecsétjével ellátot fénymásolaton kell a diákoknak megkapniuk a szöveget.
 
A tételek:

1. A költészet feladatának értelmezése Petőfi Sándor műveiben.
2. Kosztolányi Dezső „Boldog, szomorú dal” című versének elemzése.
3. Mikszáth Kálmán egy szabadon választott prózai művének elemző bemutatása.

(MTV)



Csatlakozási ünnepség Kismartonban
ww.dunatv.hu
Alois Mock egykori alkancellár és Andreas Khol, az Osztrák Parlament mai elnöke is jelen volt tegnap este a Magyar Nagykövetség hivatalos csatlakozási ünnepségén a Kismartoni Esterházy kastélyban tartott koncerten.

A magyar külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy a csatlakozási tárgyalások sikerében és a magyar törekvések megvalósításában Ausztriának fontos szerepe volt - Például az EU készülő alkotmányával kapcsolatosan Ausztria állt elsőként mellénk abban a törekvésünkben, hogy az alkotmány tartalmazza a kisebbségek jogainak védelmét is, ezután következtek más országok. Az elmúlt években Ausztria keleti része számított a közösség egyik legelmaradottabb térségének, így ide kiemelt uniós támogatás jutott. - 2007-től Burgenland már nem lesz C1-es támogatási terület, mivel az elmúlt évek gazdasági fejlődése miatt kikerült ebből a zónából. Burgenlandban azonban nem tartanak attól, hogy a 10 ország csatlakozása miatt megakad a fejlődés.



Draskovics: 2010 az euró bevezetésének reális céldátuma
radio.hu
2010-et tartja reális céldátumnak az euró magyarországi bevezetésére a pénzügyminiszter.
 Draskovics Tibor az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a munkaadók és a szakszervezetek képviselőivel folytatott egyeztetés után ugyanakkor úgy vélte, hogy a pénzügyminisztérium által kidolgozott makrogazdasági pálya szerint a kritériumok teljesítéséhez már 2007-ben közel jár majd az ország, így a kormány akár a 2009-es euró-bevezetés mellett is dönthet.

A bérek uniós felzárkózatásával kapcsolatban Draskovics Tibor azt mondta, hogy a reálkeresetek a jövő évtől fokozatosan, évi mintegy 2-3 százalékkal növekedhetnek.

A szaktárcavezető egyébként a múlt héten nyilatkozott úgy, hogy a kormány csütörtökön jelenti be az euró bevezetésének tervezett időpontját.
 
MR



Jobban megéri külföldön adózni
Spanyol nyaralók szinte „ingyen”
Napi Gazdaság - MNO
Spanyolország két legfelkapottabb tengerpartján, a Costa Blancán és a Costa del Solon tengerparthoz közeli, úszómedencés, kétszobás, két fürdőszobás, lakóparki apartmanokat már 180–200 ezer eurótól is megvásárolhatóak.

Az 1996-ban módosított devizatörvény, majd a 2001. június 15-étől hatályos devizaliberalizáció lehetségessé tette a magyarok állampolgároknak is a külföldi ingatlanbefektetéseket. Mára már csak pénz és elhatározás kérdése az, hogy valaki saját spanyol, horvát vagy floridai ingatlant vásároljon, ami a nyaraláson túl jó befektetés is lehet.

Vasenszky István, a külföldi ingatlanértékesítéssel foglalkozó Sentosa Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az ingatlanárak hasonlóak, mint a magyarországi kiemelt övezetű, nívósabb lakóingatlanoké. Spanyolország két legfelkapottabb tengerpartján, a Costa Blancán és a Costa del Solon tengerparthoz közeli, úszómedencés, kétszobás, két fürdőszobás, lakóparki apartmanokat már 180–200 ezer eurótól is megvásárolhatóak. A kanári-szigeteki Tenerife déli részén népszerű Playa de Las Americas, illetve a Los Cristianos tengerpartjain úszómedencés lakóparkban már 80 ezer eurótól lehet venni apartmanokat. Szintén kedveltek a vevők körében a Fuerteventura-szigeten épült, két hálószobás és két fürdőszobás, lakóparki apartmanok, amelyekhez bútor nélkül már 100 ezer, bútorozottan pedig 106 ezer euróért hozzá lehet jutni.

Spanyolországban a vásárlás kedvező feltételei az uniós csatlakozással még jobbá váltak: eddig a magyar ügyfelek a lakás vételárának megfinanszírozására legfeljebb 60 százalék hitelt kaphattak, maximum 15 éves futamidőre, mostantól azonban EU-polgárként jelenleg 3–3,5 százalékos éves kamattal, 20–25 éves futamidőre a vételár akár 80 százalékáig is igényelhetnek kölcsönt valamelyik kinti pénzintézettől. A spanyol ingatlant vásároló magyaroknak új lakásnál 7 százalékos áfát, használt lakás esetén pedig 7 százalékos illetéket kell leróniuk – tette hozzá az ügyvezető. Ezen kívül a kinti közjegyző, a földhivatali regisztráció, valamint az egyéb adminisztráció költségével kell kalkulálni, melyek összesen a vételár mintegy 1,5–2,5 százalékát teszik ki. A továbbiakban a megvásárolt ingatlant csak az éves ingatlanadó terheli, melynek mértéke például egy 100 négyzetméteres lakásnál – attól függően, hogy melyik önkormányzat területén található – 180–360 euró, a közös költség pedig a vevő tulajdoni részarányától függ.

A társaság az elmúlt évtől bekapcsolódott a horvátországi ingatlanértékesítésbe is. Az érdeklődők Zadar tengerpartján, Krk szigetén, Trogír, Crkvenica és Sibenik környékén épült tengerparti lakóparki apartmanok közül válogathatnak, a házak ára 60–80 ezer euró közt mozog.

Bár az uniós csatlakozás nem érinti a floridai területet, az ott kínált ingatlanok iránt változatlan a magyarok érdeklődése. Ennek okát Kemecsei Lívia, a tampai székhelyű Florida Investment európai képviseletének marketingigazgatója abban látja, hogy a befektetési céllal vásárolt ingatlanokba invesztált tőke a bérbeadásból, valamint az ingatlan éves értéknövekedéséből származó bevételekkel együtt 3–5 év alatt akár három-négyszeresen is megtérülhet. Ugyanakkor az sem elhanyagolható szempont, hogy a fenntartási költségek nem megmaradó jövedelem után lehetőség van a kinti adózásra, ami jóval kedvezőbb a hazainál. Ez a magyarázata annak, hogy a vásárlók 90 százaléka befektetési céllal invesztál pénzt floridai ingatlanba.

Az ügyfelek körében az aránylag kisebb tőkét, 5–15 millió forintot igénylő és nagy biztonságot adó befektetések a leginkább keresettek. Ezzel az összeggel az egyik lehetőség a családi ház vásárlása hosszú távú bérbeadással, futamidő végi eladással. Ez a fajta befektetés azért biztonságos, mert először a bérlőt – aki egyben a leendő vásárló is lesz – keresi meg a cég és csak ezután vásárolja meg a házat a magyar befektető. Ilyenformán a befektetett tőke három év alatt 80-85 százalékos adózatlan nyereséget tud termelni – állítja az ingatlanszakember.



Német gimnazista barkácsolta a Sassert
Népszabadság • Szerző: Inotai Edit

Egy 18 éves alsó-szászországi gimnazista bénította meg a múlt héten a világ számítógépeit. A német rendőrség a CIA, az FBI és a Microsoft bevonásával Waffenssee faluban találta meg a Sasser vírus atyját. A Sven J.-ként emlegetett fiú az érettségire készül, és informatikus szeretne lenni.
 
A Sasser vírus május elsején indult pusztító útjára, és a korábbiaktól eltérően nem kellett gyanús e-maileket megnyitni, pusztán az internetre való csatlakozással megfertőzte a Microsoft Windows 2000-es, illetve XP-programokat használó számítógépeket. Maradandó károsodásokat állítólag nem okozott, csupán állandóan leállította és újraindította a gépeket, de ezzel tökéletesen megbénította a munkát. A vírus hatására a British Airwaysnél több órát késtek a repülők, a brit parti őrség a számítógépek híján ósdi térképeket volt kénytelen előkotorni a szekrények mélyéről, és a német Postabankban is ismét előkerült az ódivatú papír és golyóstoll a banki műveletek rögzítésére.

A vírus rohamosan terjedt, és súlyos gondokat okozott a tengerentúlon is, zavarokat okozott az amerikai Goldmann és Sachs befektetési bankban, a Delta légitársaságnál, több hongkongi minisztériumban és kórházban, valamint megbénítva a teljes tajvani postahálózatot. A Microsoft végül 250 ezer dolláros jutalmat ajánlott a nyomravezetőnek, és meg nem erősített hírek szerint ez végül megtette a hatását. Valaki egyszerűen feljelentette Sven J.-t, aki nem is tagadta, hogy ő áll a Sasser mögött. Ezt állítólag egy alapos házkutatás is megerősítette. A CIA-nál némiképp csalódottan vették tudomásul, hogy a komputerkalóz ezúttal nem Oroszországból származik, hanem egy békés német település lakója.

Sven J. öt évig terjedő szabadságvesztést is kaphat, ha bebizonyosodik a komputerszabotázs bűncselekménye, de az sincs kizárva, hogy a számítógépes világcégek rekordsebességgel próbálják majd megkaparintani a tehetséges ifjút.

Brad Smith, a Microsoft alelnöke egy hétvégi sajtóértekezletén közölte, az általuk felajánlott 250 ezer dolláros pénzjutalmat csak azután kapja meg az érintett három-négy magánszemély, ha jogerős bírósági ítélet született a 18 éves német fiatalember ellen. Az összeg abból az ötmillió dolláros pénzalapból származik, amelyet a Microsoft a számítógépes vírusírók elleni harc támogatására hozott létre. (MTI)



Bírák előtt a kisebb parlament ügye
www.magyarhirlap.hu
Az Alkotmánybíróság soron kívül megvizsgálja, kiírható-e népszavazás a kisebb parlamentről – értesült lapunk.
 
Egy magánszemély megtámadta az Országos Választási Bizottság (OVB) április 6-ai határozatát, amely szerint kiírható a népszavazás a kisebb parlamentről. A kifogás a napokban érkezett meg az Alkotmánybíróságra (AB). Az OVB egy hónappal ezelőtt úgy döntött: jogszerű Murányi József kezdeményezése, hogy kisebb létszámmal működjék az Országgyűlés. Aláírásgyűjtő ívét hitelesíteni lehet. Murányi a kormányfő korábbi hasonló ötletét karolta fel.

A kifogást soron kívül megtárgyalják a bírák, a döntés időpontja azonban információnk szerint bizonytalan.

A kisebb parlamentről csak akkor írhatják majd ki a referendumot, ha azt az AB is jónak látja. Nem kifogásolta azonban senki, hogy az OVB, ugyancsak április 6-án, elutasította Murányi József másik kezdeményezését. Nem találta kiírhatónak a népszavazást arról, hogy a nép közvetlenül válassza meg a köztársasági elnököt. Ez a döntés véglegessé vált. Az államfő továbbra is az Országgyűléstől kapja mandátumát.
 
Kulcsár Anna



"Illatos" szavazóhelyiségek
www.mtv.hu
A Fülöp-szigeteken elkezdődött elnök- és parlamenti választásokon akut helyhiány miatt toaletteket is szavazóhelyiséggé nyilvánítottak.

A főváros, Manila egyik szegénynegyedének általános iskolájában például az ott folyó építkezési munkálatokra való tekintettel a szavazókat a "félreeső helyre" irányítják - közölte egy tanítónő a médiával.

Ráadásul a toalettek elég nagyok ahhoz, hogy egyidejűleg akár nyolc-tíz szavazó is elférjen bennük. A tanítónő szükségesnek tartotta ezzel kapcsolatban megjegyezni: "Aggodalomra nincs ok, gondoskodtunk róla, hogy odabenn tisztaság legyen".



2004. május 10., hétfő 15:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület