CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Határ menti foglalkoztatási keretmegállapodás

Határ menti foglalkoztatási keretmegállapodás

    Az Eurégió West/Nyugat-Pannónia (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyék elnökei, valamint Burgenland tartományfőnöke), illetve a Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyei munkaügyi központok igazgatói, valamint a Burgenlandi Munkaerő-piaci Szolgálat vezetője) május 12-én Szombathelyen írják alá azt a határ menti foglalkoztatási keretmegállapodást, mely a „Regionális hálózatok határon átnyúló fejlesztése” c. projekt keretében a Magyarország-Ausztria PHARE CBC 2000 program támogatásával készült.
    Nyugat-Magyarország és Kelet-Ausztria között 1991-től kezdődően több mint egy évtizedes múltra visszatekintő határ menti munkaügyi együttműködés zajlik, melyet 1995-től az EU Phare CBC és Interreg Programjai, valamint mindkét ország saját nemzeti forrásai támogattak.
    A  közös munka a magyar és osztrák partnerek munkaerő-piaci és foglalkoztatáspolitikai együttműködésének folyamatos fejlődését és elmélyülését eredményezte Ennek egyik kiemelkedő formája az 1998 óta működő osztrák-magyar határ menti ingázói egyezmény.
    Hazánk 2004. május 1-jei Európai Uniós csatlakozása indokolja, hogy a határ menti régióban szükséges a foglalkoztatási kapcsolatok még szorosabbá fűzése, amely régió sok szempontból összetartozó gazdasági térség, közös történelmi, földrajzi, kulturális értékekkel.
    A keretmegállapodás célja az operatív munkák megkezdésének biztosítása a határ menti foglalkoztatási paktum 3 éven belül történő aláírásának érdekében.
    A megállapodás hátterét az a fejlesztési jövőkép jelenti, mely Nyugat-Dunántúlt és Burgenlandot közös gazdasági tényként kezeli. Ezt az elképzelést lépésről lépésre, közös, határon átnyúló tevékenységgel kell megvalósítani, melyek az Eurégió West/Nyugat-Pannónia gazdasági és foglalkoztatási erejének növelését szolgálják. A keret-megállapodás az érintett magyar és osztrák területek stratégiai megállapodásaként jön létre annak érdekében, hogy a határ két oldalán központi szerepet betöltő magyar és osztrák munkaerő-piaci szereplők közötti közös, határon átnyúló projektek előkészítését és megvalósítását biztosítsa. A keret-megállapodás ennek értelmében általános, írásbeli együttműködési megállapodásnak tekinthető, mely a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szükséges feltételek – célok, stratégiák, partnerek és erőforrások(személyi, finanszírozási, technikai) - közös meghatározása történik meg.
    A dokumentumot Győr-Moson-Sopron megye képviseletében dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke és Rimányiné Somogyi Szilvia, a Megyei Munkaügyi Központ igazgatója látja el kézjegyével.
P.Z.



2004. május 12., szerda 00:32


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület