CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lapszemle  

EP-választás: hét párt indul?
Népszabadság

Eddig 16 párt jelezte, hogy részt venne az EP-választáson, közülük azonban valószínűleg csak hét állíthat majd listát. Az Országos Választási Irodától kapott tájékoztatás szerint az MSZP és a Munkáspárt ajánlószelvényeit már ellenőrizték, és az Országos Választási Bizottság (OVB) hivatalosan nyilvántartásba is vette e két párt listáját. Jelenleg a Fidesz, a MIÉP és az SZDSZ által benyújtott kopogtatócédulák ellenőrzése folyik, míg az MDF és a Szűrös Mátyás vezette Szociáldemokrata Párt mára jelezte, hogy átadja az OVB-nek a részvételhez szükséges számú ajánlószelvényt.
 
A legtöbb kopogtatócédulát, mintegy hatvanezret a Fidesz nyújtotta be, a Munkáspárt 43 ezer, az MSZP negyvenezer, az SZDSZ 32 ezer, míg a MIÉP harmincezer körüli ajánlószelvényt gyűjtött. A listaállításhoz egyébként mindössze húszezer érvényes ajánlás szükséges, s a kopogtatócédulákat legkésőbb péntek 16 óráig kell leadni. Úgy tudjuk, egyes pártok még gyűjtik a kopogtatócédulákat, de ennek legfeljebb a kampányban lehet szerepe.

Péntekig kérhetik a külképviseleti névjegyzékekbe vételüket azok, akik az EP-választás napján külföldön tartózkodnak, és valamelyik magyar nagykövetségen akarnak voksolni. A becslések szerint ezzel a lehetőséggel körülbelül kétezren élnek majd, s a legtöbben várhatóan Brüsszelben, Párizsban és Londonban járulnak az urnákhoz. Csaknem kétezer, Magyarországon élő uniós polgár viszont nálunk akar szavazni; közöttük a legtöbben a németek, szlovákok, osztrákok és angolok vannak. Szintén péntekig jelezhetik a pártok, hogy a 2002-es választáson részt vevő szavazatszámláló bizottsági tagok közül kit jelölnek a külképviseleti szavazatszámláló bizottságokba. Pártonként és követségenként egy jelöltet lehet megnevezni, eddig azonban csak két szervezet adott le listát.



Megtalálták az alexandriai könyvtár maradványait?
Népszabadság-MTI
    Feltételezhetően az ókori alexandriai könyvtár maradványaira bukkant rá egy egyiptomi és lengyel régészekből álló expedíció.
     A hírt Zahi Havasz, az Egyiptomi Régészeti Hivatal igazgatója jelentette be a Kaliforniai Egyetem szakmai konferenciáján szerda este. Eszerint a régészek tizenhárom előadóterem romjait fedezték fel az ókori Alexandria északi részén, az egykori palotanegyedben.
    A feltárások arról tanúskodnak, hogy a négyzetes alaprajzú termek mellett egy amfiteátrum is szolgált oktatás céljaira - számolt be róla a hivatal egy munkatársa. Az előadótermekben felismerhető az oktatói emelvény helye is.
    Kairóban megerősítették a hírt, azonban a tervezett hivatalos bejelentés előtt nem kívántak részleteket elárulni.
    Az I. Ptolemaiosz (i.e. 305-283.) alapította legendás könyvtár őrizte egykor a világ legnagyobb kézirat-gyűjteményét. Feltételezések szerint szándékos gyújtogatás okozta hatalmas tűzvészben égett porrá az ókorban.
    Két évvel ezelőtt hozták létre az új Alexandriai Könyvtárat, amely az egyiptomi kormány szándéka szerint méltó utóda lesz az oktatás, és a kultúrák közti kölcsönhatás ókori központjának.


Japán gyereksírás Cannes-ban
www.magyarhirlap.hu
 
    A Senki sem tudja rendezője és szereplői - CANNES-I KÉPGALÉRIA! - (Reuters)
     Japánt sokkolta a történet, amelyben a négygyerekes anya elhagyja gyerekeit, akik ezután magukra vigyáztak. A botrány arra sarkallta Hirokazu Kore-eda filmrendezőt, hogy a történet mögé nézzen. Az eredmény a "Senki sem tudja", egy felkavaró történet a gyerekkorról, amelyet most az Aranypálma-díjra jelöltek Cannes-ban.
    A filmben szinte kizárólag amatőr színészek játszanak, akik ki se mozdulnak egy tokiói lakásból. A testvérek különböző apáktól valók, a szomszédok nem is tudnak róluk semmit. Egy nap az anya elhagyja a családot, némi pénzt és egy levelet hagyva a legidősebbnek, amelyben megírja, hogy nem jön vissza többé - "azt akartam megmutatni, hogy milyen helyzetben látják magukat a gyerekek, hogyan próbálnak túlélni" - nyilatkozta a rendező.
    Egy ideig még semmi baj nincs, de elfogy a pénz, kikapcsolják az áramot és a vizet, így lassan teljesen reménytelenné válik életük.
    A rendező nem szólt bele túlságosan a jelenetekbe, a szereplők sokszor improvizáltak.  Reuters


A Református Zsinat a homoszexualitásról
A végső szó
www.hvg.hu
Homoszexuálisok vagy az ő életvitelüket propagálók nem lehetnek lelkészek - mondta ki a Magyar Református Egyház zsinata a múlt héten. A testület ellenezné az olyan terveket is, amelyek például lehetővé tennék, hogy homoszexuálisok házasságot köthessenek vagy gyereket fogadhassanak örökbe.

A Magyar Református Egyház és a homoszexuálisok érdekvédelmi szervezetei háborújának újabb csatája kezdődhet azután, hogy a múlt héten az egyház vezető szerve, a zsinat állásfoglalást adott ki a homoszexualitással kapcsolatban. Ebben a lényeget illetően megerősíti a Károli Gáspár Református Egyetem (KGRE) hittudományi karának idén január elején közzétett, a homoszexualitást Isten rendje elleni véteknek tekintő álláspontját (HVG, 2004. január 24.), márpedig a Háttér Társaság a Melegekért Egyesület éppen emiatt perelte be a kart. A bírósági eljárásra a január végén életbe lépett esélyegyenlőségi törvény szolgáltatott jogalapot (információink szerint nyár elejére várható a per első tárgyalási napja). A harc egyébként több fronton zajlik: a református, az evangélikus és a katolikus egyház, illetve a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ugyanis beadvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz, kérve a perre lehetőséget adó törvény egyes pontjainak felülvizsgálatát.

Közben a református egyházon belül is parázs vita zajlott a homoszexualitás kérdéséről. Erre részint a KGRE-nek az a döntése adott alkalmat, hogy elbocsátott a lelkészképzésből egy önmagát homoszexuális hajlamúnak minősítő egyetemi hallgatót, s ezt a határozatot a Fővárosi Bíróság eljárási okokból jogtalannak ítélte (HVG, 2004. február 28.). Az egyetem a jogerős döntést tudomásul véve visszavette a hallgatót (aki azonban a legfrissebb hírek szerint nem kíván tovább az egyetemre járni), emellett jogorvoslatot próbál keresni. Mint a fenntartó Dunamelléki Református Egyházkerület április végi közgyűlésén kiderült, felülvizsgálati kérelmet és alkotmánybírósági beadványt is fontolgatnak. A közgyűlésen Németh Dávid, a hittudományi kar dékánja elmondta, a kifogásuk az, hogy ők a homoszexuális hallgatóval szemben nem fegyelmi határozatot hoztak, amit a bíróság számon kért rajtuk a kar szabályzataira hivatkozva, hanem minősítési döntést arról, hogy a hallgató nem alkalmas a lelkészi pályára. Az egyházkerületi közgyűlés ugyanakkor felkérte a zsinatot, hozzon egyértelmű állásfoglalást a homoszexualitással kapcsolatban.

A szokásostól eltérően - a várható viták miatt - zárt ülésen meghozott zsinati döntés sokkal visszafogottabb hangvételű, de ugyanolyan egyértelmű a homoszexualitással kapcsolatban, mint a hittudományi karé. ,,Néha ahhoz is kell evangéliumi józanság és bátorság, hogy az ember merje ugyanazt mondani" - közölte Bölcskei Gusztáv, a tiszántúli református egyházkerület püspöke, a zsinat lelkészi elnöke közvetlenül a zsinat ülése előtt. Szavai beigazolódtak: a testület által elfogadott dokumentum a viták ellenére a református egyház eddigi álláspontját ismételte meg.

Valószínűleg a határozat élét akarta elvenni a zsinat azzal, hogy a homoszexualitásra vonatkozó szöveg csak a dokumentum kisebb része, az így alapvetően a házasságról, a családról és a szexualitásról szól. Igaz, ezt a megoldást már a hittudományi kar is javasolta, szerinte ugyanis ,,sajnálatos, hogy a homoszexualitás témájával külön kell foglalkozni, ugyanilyen időszerű lenne a házasélet tisztaságáról, a házastársi hűségről és a családi élet egészséges rendjéről nyilatkozni". A zsinat megfogadta a tanácsot, s e kérdésekben röviden kifejtette álláspontját.

Az első részben a zsinat kiáll a tartós, monogám házasság mellett, amely ,,a bibliai rendet erősíti". A szexualitásról szólva is a hagyományos elvekhez való ragaszkodás jellemzi az állásfoglalást, amely alapvetően a tízparancsolatra hivatkozik. ?Noha a szexualitás Isten ajándéka maradt, eszközévé válhat az önzésnek. A felelőtlen kapcsolatok és önző vágyak kiélése számtalan egyéni és közösségi kárt okoz" - állapította meg a zsinat. Ugyanakkor rámutatott arra is, hogy ?a tisztaság és hűség erényeit egyházunk sem tudja kellő erkölcsi erővel megjeleníteni a világban".

E bevezető után foglalkozik a dokumentum a homoszexualitással. Ezzel kapcsolatban nem említi meg a KGRE hittudományi karának álláspontját, s református irathoz képest meglepően kevés benne a bibliai hivatkozás. A homoszexualitásról mint öröklött vagy szerzett hajlamról szól a szöveg. Az ilyen hajlamú emberek méltóságát sértő, őket diszkriminációval sújtó magatartással szemben ,,kötelességünk megvédelmezni" őket - állapították meg. Abban azonban nem engedett a zsinat, hogy a homoszexuális gyakorlat mind az Ó-, mind az Újszövetség szerint bűn.

Ebből következően a Magyar Református Egyház nem fogadja el, hogy homoszexuális életvitelt folytató lelkészei vagy vallástanárai legyenek. Kifejtették azt is, hogy az ilyen életvitel gyakorlása vagy propagálása összeegyeztethetetlen ?az e hivatásokra felkészítő képzéssel és mindennemű egyházi szolgálattal". A zsinat nem értene egyet semmilyen olyan világi tervvel sem, amely jogszabályok megváltoztatásával lehetővé tenné a homoszexuális-házasságokat vagy azt, hogy ilyen párok gyermeket fogadhassanak örökbe.

A reformátusok közötti fél éve tartó vitában nem lehetett megkerülni azt a tényt, hogy a nyugati kálvinista, illetve protestáns egyházak körében nem ennyire egyértelmű a homoszexualitás elítélése, sőt vannak olyan közösségek, amelyek kifejezetten engedélyezik ilyen kapcsolatok megáldását. Gyakorlat ez még a Református Világszövetségen belüli tagegyházakban is, ahová a Magyarországi Református Egyház tartozik. Az állásfoglalás szerint a református egyház tudatában van, hogy felfogása ,,eltér mind a szekularizált társadalom egy részének felfogásától, mind néhány külföldi egyház vélekedésétől, meggyőződésétől". Ez azonban nem készteti álláspontja megváltoztatására, mert ?Istennek kell inkább engedni, mintsem a korszellemnek".

RIBA ISTVÁN



Voltaire Európája
www.hetivalasz.hu

Miért ne szerepelhetne Voltaire és Sigmund Freud az Európai Unió alkotmányában? Nem kell meghökkenni: e két név szabad demokrata politikusokban ötlött fel a minap. Szellemüket annak hallatán idézték meg, hogy a földrész kulturális gyökereit, eszmei áramlatait rögzítő dokumentumból sokan hiányolják a kereszténységre való utalást. Európát nemcsak az egyház, hanem az ellene fordulók tették azzá, ami; ha pedig a vallással hadakozók életműve nem kap helyet a szövegben, akkor nincs ott keresnivalója Jézus Krisztus követőinek sem - kiáltják.

A helyzet még ennél is rosszabb. Liberális pártunk, valamint itthoni és külföldi szövetségesei nem csak akkor iktatnák ki a kereszténységet az uniós alkotmányból, ha arra a szöveg mint kizárólagos európai vallásra utalna. Ha ugyanis valóban az ateisták, illetve a más vallások követőinek érzékenységét tartanák szem előtt, akkor támogatnák azokat, akik a lengyel alkotmány vonatkozó passzusának alkalmazását ajánlják áthidaló megoldásként. "Az unió értékeihez hozzátartoznak mindazok értékei, akik hisznek Istenben mint az igazság, az igazságosság, a jó és a szép forrásában, valamint azoké, akik e hitet nem osztják, és eme egyetemes értékeket más forrásból eredeztetik" - olvassuk a módosító javaslatot. Kivételesen szép és igaz mondat; nem rekeszt ki hívőt vagy hitetlent, s magába ölel minden vallást, életfilozófiát.

Mégsem elég jó. Több kell - pontosabban: kevesebb. Ennek megfelelően az alkotmány szövegtervezete a földrész történelmét alakító szellemi tényezőket három szóval letudva Európa "kulturális, vallásos és humanista örökségéről" beszél. Ez utóbbi jelző alkalmazásával pedig közvetve teljesül is a Voltaire és társai emlékét megörökíteni vágyók igénye. A humanizmus említésével ugyanis - máig ható eszmetörténeti irányzatként - voltaképpen a középkori egyház és állam hatalma alóli felszabadulást hirdető, az egyént Isten elé helyező gondolat is a dokumentumba kerül.

Az Isten néven nevezése körüli vita nem csak azért fontos, mert a "vallásos örökség" általánosító szóösszetételhez képest a javasolt mondat szebben és személyesebben - tehát pontosabban - fejezi ki az ember jóra való törekvését. A polémia az Európa lelkéért folytatott harc erőviszonyait is jelzi. A Heti Válaszban is idéztük már a jezsuita Henri Boulad szavait, aki néhány éve így vetítette előre a kereszténység jövőjét földrészünkön: "Képzeljünk el egy európai fővárost száz év múlva. Tizenöt buddhista templom, tíz szcientológiai központ. Harminc mecset. Három vagy négy katolikus plébánia, két vagy három protestáns templom." A szerzetes évtizedek óta Egyiptomban él; s ha valahol, ott igazán megtapasztalhatja, milyen Krisztus követőjeként kisebbségben létezni.

Kétezer év történelméből persze tudjuk, hogy mindig jót tesz a hiteles kereszténységnek, ha az egyház nincs agyonkényeztetve; ilyenformán a mostani helyzetet sem tragikus végnek, hanem nagyszerű lehetőségnek érdemes felfogni. Miként teszik ezt azok a lelkiségi mozgalmak, melyek - a szerzetesrendekhez hasonlóan - a hit útjainak keresésével kívánják munkálni az egyház megújítását. E közösségek képviselői múlt szombaton Stuttgartban gyűltek össze vagy tízezren a földrész minden sarkából, hogy rendezvényükön a szó szoros értelmében hitet tegyenek az európai egység mellé.

Persze ők is tudhatják: nem lehet csak úgy, egyik napról a másikra lelket verni a kontinensbe. Hiszen, miként a német protestáns egyházak zsinatának 1999-es nyilatkozata is figyelmeztet: "Az emberek tömegesen hagyták el az egyházat. Vissza azonban csak egyesével lehet hódítani őket"

SZŐNYI SZILÁRD



A Forradalmi Harc elnevezésű szélsőbaloldali csoport fenyegeti az olimpiai játékokat
www.mti.hu
A Forradalmi Harc elnevezésű szélsőbaloldali csoport vállalta magára a múlt szerdán elkövetett athéni robbantásokat, egyúttal nem kívánatosnak nevezte az augusztusi olimpiára a görög fővárosba érkező látogatókat. A csoport egy hosszú közleményt juttatott el a Pontiki című hetilaphoz, amelyben - az AFP szerint - többek között ez állt: "a nemzetközi tőke valamennyi képviselője, a világ zsoldos gyilkosai, továbbá kormányzati illetékesek, valamint az olimpiára látogató gazdag külföldi turisták egyformán nemkívánatosak Athénban".

Elemzők szerint a szervezet klasszikus antiimperialista nyelvezetet használ, amely emlékeztet az olyan mostanra gyakorlatilag felszámolt szélsőbaloldali csoportok korábbi megnyilatkozásaira, mint a November 17. vagy a Népi Forradalmi Harc.

Múlt szerdán három időzített pokolgép robbant Athénban egy rendőrőrsnél. A detonációk csak anyagi kárt okoztak, személyi sérülés nem történt. A kormány, illetve a szervezőbizottság, valamint a NOB részéről azóta többször hangsúlyozták, nincs olyan bizonyíték, ami alátámasztaná, hogy a merényletnek bármi köze lenne az olimpiához.

Denis Oswald, a koordinációs bizottság elnöke az utolsó ellenőrzést követően úgy nyilatkozott: a robbantások bárhol megtörténhettek volna. - Lokális eseményről van szó, amely ha nem is rendszeresen, de időnként előfordul. Ez nem befolyásolta a játékok biztonságosságával kapcsolatos állásfoglalásunkat - mondta szerdán.

A csütörtökön megjelent cikk azonban más megvilágításba helyezi a történteket. "Görögország erőddé változtatása, a NATO segítségül hívása, külföldi titkos ügynökségek jelenléte és tevékenysége a lehető legvilágosabban rávilágít arra, hogy a játékok kapcsán egyáltalán nem ünnepről van szó, mint ahogy azt a szervezők szeretik hangoztatni, hanem igenis háborúról" - áll a csoport közleményében.

A Forradalmi Harc korábban is követett el robbantásos merényleteket, sőt, állítólag már ez előtt, március 15-én is eljuttatta üzenetét az egyik lapnak, amely azonban azt "politikai okok miatt jegelte". A múlt szerdai akció felvállalására csütörtökön került sor, éppen akkor, amikor két kisebb gázpalackkal ismeretlen tettesek újabb robbantásos merényletet hajtottak végre egy Athén melletti banképület ellen. A detonáció csekély anyagi károkat okozott, és senkinek sem esett bántódása. A robbanószerkezetek az Alpha Banknak a görög fővárostól 25 kilométerre délkeletre lévő Vuolában lévő fiókintézményénél, a pénzkiadó automata közelében léptek működésbe, napra pontosan három hónappal a nyári játékok kezdete előtt. Ez a pénzintézet az olimpia egyik görög nemzeti támogatója. (MTI)



A "népművészetek olimpiája"
www.radio.hu
Augusztusban Magyarországon rendezik meg a Folkloriada nemzetközi fesztivált 2500 néptáncos, népzenész, koreográfus és kutató részvételével.
 
Augusztus 12 és 22 között Magyarországon lesz a világszerte a
népművészetek olimpiájaként emlegetett Folkloriada elnevezésű nemzetközi fesztivál. A négyévenként megrendezendő programsorozat célja, hogy összehozza
azokat, akik a világ legkülönbözőbb pontjain saját tradíciójuk, népművészetük megőrzésén fáradoznak.

A nyári rendezvényre a Népművészetek Nemzetközi Szervezetének 88 tagországából 2500 néptáncos, népzenész, koreográfus, kutató, és kézműves érkezik.
 



UFO-k Mexikó fölött
www.dunatv.hu
 A Híradónknak bemutatott dokumentumok szerint Magyarországon már 50 évvel ezelőtt észleltek olyan ufórajt, amelyhez hasonlót a mexikói légierő pilótái fedeztek fel a közelmúltban. F A közép-amerikai ország vadászgépeit vezető pilóták 3500 méteres magasságban pillantották meg a tizenegy azonosítatlan repülő tárgyat. Az UFO-kat azonnal üldözőbe is vették, ám azok odébbáltak.

Amit a képen látnak, az nem a képzelet szüleménye. A fikciós filmeket készítő grafikusok valóságtól elrugaszkodó képzeletvilágával szemben ez a felvétel a valós eseményeket rögzít. Legalábbis erre utal az a tény, hogy a márciusi esetet követően hazugságvizsgalattal tesztelt pilóták vallomását végül maga a mexikói hadsereg vezetése tette most nyilvánossá. - Végre volt olyan hadsereg, légierő és annak vezetői, akik merték vállalni, hogy azt a megmagyarázhatatlan jelenségsorozatot, amelyet látnak a televízióban az egész világon bemutassák. A híradó által megkeresett szakértő elmondása szerint az összehangoltan mozgó fényrajhoz hasonlót Magyarországon is észleltek a hidegháború időszakában. - A magyar ufókutatók birtokában van egy olyan dokumentum, amelyet 1956-ban, de van egy másik, amelyiket 1947-ben itt a magyar követségen dolgozó CIA ügynök jelentett az Amerikai Egyesült Államokban található központba. Az először a Duna Televíziónak bemutatott egykoriszigorúan titkos irat szerint a fényraj a Szovjetunió irányába tartott. Azóta hasonló azonosítatlan tárgyakról idehaza nem szereztek tudomást a szakemberek. Vagy ha mégis, az igazság - egyelőre - akkor is oadát van.



2004. május 13., csütörtök 18:46


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület