CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 8., szerda, Mihály napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

EU  

A Phare CBC Magyarország – Ausztria 2002.évi program pályázatnyertesek
22 nyertes vehette át a támogatási szerződését, összesen 3.998.782 euró értékben.

A Phare CBC Magyarország – Ausztria 2002.évi program humán erőforrás fejlesztésre kiírt pályázatának 22 nyertese vehette át ma támogatási szerződését Sopronban,összesen 3.998.782 euró értékben.
Az ünnepélyes szerződés átadáson a soproni Pannonia Med Hotelben Walter Dezső Sopron MJV polgármestere köszöntötte a résztvevőket, aki hangsúlyozta a pályázati rendszer egy lehetőséget jelent, amelynek kihasználói a gazdaság fejlődéséhez járulnak hozzá.

A pályázat részleteit Polgár Tibor VÁTI Kht. Nyugat-dunántúli Regionális Képviseletének vezetője ismertette.
A Phare CBC (határon átnyúló) Magyarország-Ausztria 2002. évi program keretében „Együttműködés fejlesztése a képzés, a szakképzés és a kutatás területén” címmel írt ki pályázatot a VÁTI Kht. Nyugat-dunántúli Regionális Képviselete 4 millió euró összegben. 32 pályázat érkezett be a régió három megyéjéből, amelyek közül a formai és tartalmi követelményeknek való megfelelés alapján 22 pályázat kaphatott támogatást összesen 3.998.782 euró értékben. A támogatást 75%-ban a Phare, míg 25%-ban a magyar kormány fedezi.
A támogatási konstrukció célja a határrégió humán erőforrásainak fejlesztése a képzés, a szakképzés és a kutatás területén történő együttműködések ösztönzésével. A támogatási konstrukcióban kiemelt hangsúlyt kap a képzési és kutatási intézmények, valamint a regionális gazdaság közötti kapcsolatok erősítése a határ mindkét oldalán. A következő két komponensre lehetett pályázatot benyújtani:
I. komponens - A határrégió gazdasági igényeihez illeszkedő képzési és tréningprogramok
II. komponens - Határon átnyúló kutatási programok
Egy projekt min. 70.000 max. 500.000 eurós támogatást nyerhetett el attól függően, hogy tananyag-fejlesztési, képzés vagy beruházási tevékenységet tartalmazott.
A kedvezményezetteknek a projekt megvalósítása során már az új magyar közbeszerzési törvény előírásai szerint kell eljárni. A projektek megvalósításának menetéről z evvel kapcsolatos szabályozókról a kedvezményezettek bővebb tájékoztatást és képzést kaphatnak a VÁTI Kht. regionális képviseletein. A projektek megvalósítási időtartama a szerződéskötéstől kezdődően 18 hónap.
12 nyertes található Győr-Sopron-Moson megyében (Sopron és Győr székhellyel), 9 Vas megyében (Szombathelyen) és 1 Zala megyében (Keszthely). A nyertes projektek közül hatnak van osztrák működő partnerrel megvalósuló ún. tükörprojektje.

A három nyertes soproni között az egyik pályázó, a Danubius Hotel Szakképző Iskola és Kollégium vezetője, Vránich István átveszi a szerződést

A nyertes pályázatok listája a megítélt támogatási összegekkel:
I. komponens: A határrégió gazdasági igényeihez illeszkedő képzési és tréningprogramok
Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Kht., Szombathely Szakképzési program a falusi turizmus fejlesztéséért 74.050 euró; Vas Megye és Szombathely Város Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványa Vállalkozói Központ, Szombathely Sikeres EU projektek – Sikeres vállalkozók 91.767 euró; Pállfy Miklós Kereskedelmi Középiskola, Győr A kereskedőképzés felkészülése a csatlakozásra 118.970 euró; Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakképző Iskola, Szombathely Az első európai solariskola Magyarországon 302.573 euró; Danubius Hotel Szakképző Iskola és Kollégium, Sopron Az EU-s kihívásokra történő felkészítés a vendéglátás területén 92.880 euró; MSZOSZ Vas Megyei Képviselete, Szombathely Tudásalapú érdekvédelem, a jövő új értéke 72.000 euró; Veszprémi Egyetem Tanácsadó Továbbképző és Távoktatási Intézet, Keszthely Ökogazdálkodási tudáshálózat kiépítése 108.202 euró; Vas Megyei Munkaügyi Központ, Szombathely Munkaügyi szakemberek felkészítése az EU csatlakozás kihívásaira 214.000 euró; Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, Győr EU-Genius 207.780 euró; Baross Gábor Közgazdasági Szakközépiskola, Győr Tananyagfejlesztés osztrák-magyar szakképzési programhoz 111.186 euró; Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai Intézet, Sopron Határon átnyúló integrációs menedzserképzés kidolgozása 123.450 euró;
Martineum Felnőttképző Akadémia, Szombathely Gyakorló cégek tananyagának EU harmonizációja a határrégióban 123.450 euró; Szombathely Regionális Munkaerőfejlesztő és Képző Központ Vendégszolgálati manager képzés know-how transzfer 78.030 euró; Berzsenyi Dániel Főiskola, Szombathely Műszaki képzés fejlesztése a határrégióban 421,040 euró; Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar Nemzetközi- és Összehasonlító Gazdaságtan Tanszék, Sopron Pályázati oktatótréning; Régiógazdaságtan szakirány tananyagfejlesztése 124.920 euró; Generátor Alapítvány, Győr Információbiztonság követelményeinek tananyagi feldolgozása 63.280 euró.

II. komponens: A határrégió gazdasági igényeihez illeszkedő kutatási programok:
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet, Győr A határmentiségtől az integrált határrégióig 465.640 euró; Társadalomtudományok és Európa Tanulmányok Intézete Alapítvány, Szombathely Kőszegi Európai Egyetemi Intézet 499.500 euró
Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, Győr Folyóvízi életterek hidro-ökológiai működőképességének vizsgálata 175.215 euró; Széchenyi István Egyetem, Győr Modern tudományos számítások és alkalmazások 99.654 euró; Széchenyi István Egyetem, Győr Doktori iskolák alapítása és működésének előkészítése 100.955 euró; Nyugat-Magyarországi Egyetem Környezeti Kompetencia és Innovációs Központ, Sopron Ásvány vagyon kitermelés hatásvizsgálata a régióban 269.750 euró.
H.A.-T.É.



2004. május 14., péntek 17:20


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület