CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

    Kirándulás a Rax-hegységre Barabits Elemér tiszteletére

    A Soproni Erdőkért Környezetkultúra Alapítvány és a Kitaibel Pál Környezeti-Nevelési Oktatóközpont kirándulást szervez az Alsó-ausztriai Rax-hegységre
Barabits Elemér tiszteletére.
    A résztvevők 2004. május 29-én. a Soproni Sportcentrumnál és a Shell-benzinkút közötti parkolóban találkoznak, reggel 7.00-órakor, visszaérkezés ugyanoda: kb. 17-órakor.

Fontos tudnivalók
    A parkolóból az autóbusz és a gépkocsik együtt indulnak, és haladnak a tervezett útvonalon, amely a következő:
Klingenbach (Kelénpatak)- S 31 az aútópályán Sigless - Wiener-Neustadt (Bécsújhely) mellett Graz felé, majd - Neunkirchen- nél (56) a Semmering útra - letérés Gloggnítz-nál (!)- Reichenau - Hirschwang-an der Rax - a felvonó parkolója.

    A résztvevők figyelmét a szervezők felhívják arra, hogy az EU-csatlakozás ellenére útlevélre (személyi igazolványra) szükség van. A felvonó jegyének megváltásához - a kedvezmény igénybevételére - ugyancsak kérhetnek igazolványt!
    Az elmúlt évben a teljesárú felnőtt jegy ára (Berg + Talfa) 14 Euro volt. A csoport előzetesen bejelentkezett, és csoportos, illetve más (gyermek 14 év alatt, 65 év feletti) kedvezményeket kért, amelynek alapján valószínűleg egy kabinban utazhatnak majd.
     További információk a a 99/317-730-es telefonszámon kérhetők.

    A Rax-Seilbahn 530 méterről indul, kiszállás 1547 méter magasságban. A 2160 m. hosszú kötélpálya a 2160 méteres utat - illetve az 1017 m. szintkülönbséget - 8 perc alatt teljesíti. A Berggasthof teraszáról való gyönyörködést követően megy a társaság ahhoz a kereszthez, amelynél az elmúlt év júliusában elhunyt Barabits Elemérről emlékeznek meg. (Távolság kb. 500 méter, szintkülönbség 50 méter.) A reggelizést követően - remélhetőleg kedvező időjárásban - sétálnak el az Alpesi-kerten áthaladva, az Ottohaushoz (1642 m) és a ház feletti Jakobskogel-keresztjéhez (1737 m).

Néhány adat a hegyről
    A Rax-Alpen az Osztrák-Mészkő Alpok karsztos, fennsík jellegű tagja, a Schneeberg testvér-párja, amelytől a Schwarza-patak Pokolvölgye (Höllental) választja el. Legmagasabb csúcsa a Heukuppe (2007 m). A hegyre vezető drótkötélpálya elsőként épült fel Ausztriában.
    A meszes talaj növény- és állatvilága rendkívül változatos, fajgazdag. A május végi kiránduláskor, szépszámú virágzó lágyszárút láthatunk a törpefenyves és az alhavasi jellegű gyepekben (tavaszi tárnicska, zergeboglár, zergevirág, medvefül kankalin, kőtörőfüvek, harangvirágok ).
    A havasi csókák pedig tízórais csomagjainkra is kíváncsiak lesznek. Az Ottohausban kitűnő csapolt sör kapható !

Szükséges öltözék
    Megfelelő lábbeli, réteges ruházat (a hidegre is számítva), sapka és esőkabát szükséges. Kézben legfeljebb a fényképezőgép legyen, minden egyéb csomag a hátizsákban!
    Jókedvvel és elszántsággal - egymásnak örülve, egymásra is figyelve, testet-lelket gazdagító élményeket kívánnak a szervezők minden résztvevőnek.

Fotó: http://www.bergsteigen.at/bergtour/noe/rax.JPG


Dr. Barabits Elemér
(1921-2003)

"Nem elment, csak előre ment, a túlvilág erdeit és kertjeit járja."
(A Család gyászjelentéséből)

    Felesége (Koch Edit tanítónő), három gyermeke, unokái, a kiterjedt rokonság, barátok, tanítványok, erdészek, kertészek búcsúztak tőle 2003. június 20-án, a soproni Szent Mihály temetőben, a valóban türelemmel viselt betegségben életének 82., házasságának 58. évében elhunyt, nyugdíjas erdömémöktől, növénynemesítőtől.
    Jó barátjához Csapody Istvánhoz hasonlóan, rá is a hegyen emlékezünk. Itt közelebb vagyunk Teremtő Istenünkhöz és minden bizonnyal "öreg" barátainkhoz is, akik égi réteken, mennyei erdőkben botanizálnak, imádkoznak hazánk és a fiatalok szebb jövőjéért. Barabits Elemér keresztény élete, szorgalma, igazságkeresése, magyarsága, család- és ifjúságszeretete, erőt adhat valamennyiünknek! Nekünk van szükségünk az értékeket felmutatókra való, tiszteletteljes emlékezésre, nem a meghaltaknak!

Életének néhány mozzanata
    A hazánkban, sőt Európa számos országában ismert növénynemesítő 1944-ben szerzett erdőmérnöki diplomát Sopronban. Erdész kutatóként külföldi fafajok honosításával, arborétumok fejlesztésével, fajták, változatok kialakításával foglalkozott. Első nagy, nemzeközi sikerét Dortmundi Világkiállítás jelentette, ahol a hamiscipais globus formaváltozatát (Chamaecyparis lawsonia 'Globus ') mutatta be.
1956-ban koholt vádak alapján börtönbüntetésre ítélték.
1963-1973 között, a Soproni Erdészeti és Faipari Egyetem Botanikus Kertjének vezetője. Nyugdíjazását követően a Löverekben alakítja ki díszfaiskoláját, saját fajtagyűjteményét. Vállalkozóként kastélyparkok, parkerdők tervezését, fejlesztését végzi. ( Pl. Nagycenk, Bábolna, Nagykanizsa, Székesfehérvár).
    Nemesítői tevékenyégéért kiérdemelte a Magyar Gyula-nagy-díjat, az Újhelyi Imre, majd 2002-ben a Fleischmann Rudolf-díjat. Munkája jelentősen hozzájárult a magyar kertkultúra felemelkedéséhez.
    Peéry Rezső író, pedagógus, Pozsonyból érkezett az 1950-es években Sopronba, ahol a Berzsenyi Dániel Gimnázium igazgatója volt. 1956-novemberében, a szovjet tankokkal hatalomra került megtorlók elől nyugatra menekült és Németországban halt meg.
    "Szemben az emlékekkel" című, 2001-ben magyar nyelven is megjelent könyvéből emeltük ki az alábbi mondatot:

"Tudomásul kell venned, hogy a világ melyben élsz, a legnehezebben viseli el a tehetség, a nagyság és a független erkölcsiség jelenlétét."

A.P.



2004. május 15., szombat 00:31


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület