CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Tanárnak készült, orvos lett

Tanárnak készült, orvos lett
Dr. Tremmel Ottó negyven év után nyugdíjba vonult

Hogy orvos legyen, meg sem fordult a fejében. Magyar - latin szakos tanárnak készült. A Líceum igazgató-helyettese mondta neki: "Tremmel fiam! Az orvosi egyetemen van a helyed!" Dr. Tremmel Ottó, az Erzsébet-kórház belgyógyászati utókezelő osztályának főorvosa negyven évet töltött a betegágy mellett.

"Az utóbbi napokban óhatatlanul törtek rám az elmúlt évtizedek. Nyugdíjba vonulás idején ez megesik. Ami eddig homályban volt, az is kikristályosodott. Bizony, dr. Augusztinovicz Elemérnek, Guszti bácsinak köszönhetem, hogy orvos lettem. Akkor fel sem fogtam, csak az egyetemi évek alatt tudatosult bennem: felvételi nélkül kerültem be. 1960-ban lettem általános orvos, öt év múlva szakvizsgáztam belgyógyászatból. A szigorló éveket Sopronban töltöttem, örültem, hogy szülővárosomban kaptam állást. Dr. Nagy László, az Állami Szanatórium akkori igazgatója hívott. Boldogan álltam munkába 1960. október 15-én. Bár nagyon jól éreztem magam, kicsit aktívabb osztályra kívánkoztam. 1963. március elsején felvettek a kórház belgyógyászati osztályára. Az orvosi ranglétra minden fokát megjártam. Egyetlen soproni születésű főorvos vagyok a kórházban, aki több mint negyedszázadon át tevékenykedett osztályvezetőként, 1992-től az újonnan létrehozott belgyógyászat utókezelő osztályt vezettem.

Pályám elején fejletlen volt még a munkánkat segítő orvosi műszerpark, szegényesebb a technikai berendezések tára. Az alapismeretekre épülő gyakorlat és a gondolkodási készség megfelelő alakítása kompenzálta az eszközöket. A mi szakmánkban ideálisan ötvözhető a diagnosztizálás és a beteg személyiségének megismerése. Lényeges a kezelt és az orvos optimális kapcsolata.

Küzdelmes, de szép negyven esztendőt töltöttem a betegágy mellett. Ha írói vénám lenne, számtalan sorstragédiát vethetnék papírra. Egyebek mellett megírhatnám pályámnak azt a szakaszát, amikor tanáraim, közvetlen ismeretségi köröm orvosává váltam. Nem volt egyszerű, amikor egykori diákként döntöttem tanáraim sorsáról. Megesett, hogy a Berzsenyi gimnázium ma is élő egykori igazgatója éppen az érettségi előtt került az osztályra. Műtétet javasoltam. Kedves igazgatóm, akárcsak egy diáknak, megmosta a fejemet: “De Tremmel fiam, ez nem lehet igaz! Nekem ott kell lennem az érettségin!" Gyógyítottam szomszédokat, rokonokat, akik gyakran felidézték azt az időt, amikor a térdükön lovagoltam.

Most azt kellene mondanom, végre lesz bőven időm a hobbimra. Ezt nem tehetem, mivel egy életen át a gyógyítás, a belgyógyászat volt a legelső és legfontosabb szenvedélyem. A nyugdíjazásra felkészültem, bár a lelki kötődések nehezen lazulnak. A négy évtized alatt rögös utat jártam be, az egészségügyben forradalmi változások történtek, mindvégig kitűnő kollégák vettek körül, a betegek megbecsültek, számítottak rám. Felszabadult időmmel még nem számoltam. Nincs kertem, nyugdíjas orvosként munkát nem vállalok. Unatkozni nem fogok. A szokatlanul hosszúra nyúló, véget nem érő szabadságom alatt a mentő szirénáját minden bizonnyal másként hallgatom."

Török Magda



2000. június 01., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület