CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Múzeumi világnap 2004

Ünnepi megemlékezés helyszíne volt tegnap a győri Xántus János Múzeum. A Múzeumi Világnap alkalmából szervezett ünnepi rendezvény résztvevői elsőként Rómer Flóris szobránál helyezték el a megemlékezés virágait a Széchenyi téren.

Rómer Flóris


A megjelenteket dr. Szakács Imre, a Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte, aki ünnepi köszöntőjében idézte Rómer múzeumalapítási törekvését bizonyító gondolatait: „A mily hazafias, ép oly szent a czél....inkább itt állíttassanak össze vidékünk természeti ritkaságai, mintsem, hogy a külföld búvárjai vigyék el orrunk elől, vagy egy pár év múlva nyom nélkül gondatlanságból elvesszen.” . ...... „Rómer Flóris tevékenysége, a múzeumügy iránti elkötelezettsége és az e területen elért eredményei ma is követésre méltóak az utókor számára-hangzott el.

Rómer Flóris régész, művészettörténész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. 1839-től a győri gimnáziumban a magyar és latin nyelv, utóbb a természetrajz tanára. 1842-től a győri bölcsészeti tanfolyamon a bencés növendékek természettudományos képzését vezette.
1859. május 26-án a győri bencés gimnázium régiségtárát múzeummá nyilvánította a cs. és kir. középponti műemlék bizottmány, s őt kinevezte a múzeum őrének. Ezzel létrejött Magyarország első vidéki múzeuma, amely rendeltetése szerint gyűjti, feldolgozza és bemutatja Győr és környékének történelmi értékeit. XX. századi múzeumőr utóda, Lovas Elemér a győri bencés gyűjteményt róla nevezte el.
Napjainkban Győrött utca és múzeumi kiállító hely őrzi nevét. 1990. június 2-án a Xántus János Múzeum előtti téren felállították Borsos Miklós 1972-ben faragott vörös márvány szobrának bronz másolatát.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága által összeállított ünnepi program a múzeum Barokk-termében folytatódott, ahol dr. Szakács Imre, a Megyei Közgyűlés elnöke Székely Zoltán művészettörténésznek, a Xántus múzeum munkatársának adta át a Barkóczi-díjat.
Barkóczi-díj: Néhai Barkóczi Péterné 1989-ben alapítványt tett a tudományos tevékenységet végző múzeumi szakemberek munkásságának elismerésére, illetve a tudományos kutatómunka ösztönzésére elhunyt férje és a maga emlékének megőrzésére. az alapítvány kezelőjének a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatóságát jelölte meg.
Az alapító okirat szerint a Barkóczy-díjat - múzeumi szakemberek munkájának ösztönzésére- évenként, a Múzeumi Világnapon, május 18-án, ünnepélyes keretek között, a nyilvánosság biztosítása mellett kell átadni.
Fotó: museum.hu



2004. május 19., szerda 22:30


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület