CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Egészség  

Allergia
Sopronban már - jóval a virágzás előtt - megkezdték a parlagfű kiírtását

Ha azt mondjuk, népbetegség, többféle kór jut az ember eszébe: elhízás, csontritkulás, rossz fogak stb… és ide sorolhatók a különböző allergiás megbetegedések is, hiszen egyes adatok szerint az ország lakosságának ötöde, mintegy kétmillió ember szenved valamilyen allergiától, míg más, kevésbé óvatos becslés szerint akár a negyede. Sőt, a betegség egyre inkább a fiataloknál jelentkezik. Közeledik a parlagfű szezon és a virágzó növények által kibocsátott megnövekedett pollen-koncentráció miatt egyre több embernél jelentkeznek allergiás tünetek, szénanátha, asztma, szemvörösödés, bőrtünetek stb…
A kellemetlenségek gyógyszeres kezeléssel enyhíthetők, ám a szakemberek inkább a megelőzésre hívják fel a figyelmet.
Sopronban már megkezdték a parlagfű irtását.

Pollenek. Így nevezik azokat a szabad szemmel nem látható növényi anyagokat, amelyek a különböző allergiás megbetegedéseket okozzák; minden ötödik felnőtt és minden negyedik 16 év alatti fiatal életét keserítve meg ezekben a hónapokban, de por, állati szőr, atka vagy bár-milyen testidegen fehérje kiválthat allergiás tüneteket.
Dr. Fónay Károly, a soproni Erzsébet Kórház Mellkasgyógyászati Osztálya osztályvezető főorvosa a Cyberpressnek elmondta: „Minden hónapnak megvan az allergénje. A pollenszezon gyakorlatilag az éger és a mogyoró virágzásával indul márciusban, majd a gabonával, a pázsitfélékkel, a nyír-, a nyárfával folytatódik a sor. Az idén eddig hullott sok csapadék és az időjárás melegedése kedvez az allergiát okozó polleneknek. A szakember szerint a Magyarországon az egyik legnagyobb problémának számító parlagfű allergia nyugaton ismeretlen. A parlagfű július közepétől „támad”, az egyetlen védekezési mód ellene, ha kiirtjuk, amit Sopronban már - jóval a virágzás előtt - meg is kezdtek, hiszen ezeknek a fűféléknek az elterjedése csak a folyamatos védekezéssel előzhető meg. A parlagfű és a pázsitfélék „agresszív” pollenje ugyanis akár 100-150 km-re is eljut.
Kuti Krisztián, a Soproni Városüzemeltetés munkatársa kérdésünkre elmondta, hogy idén a tavalyihoz képest 5 és fél százalékkal magasabb pénzösszeg áll a város rendelkezésére parlagfűirtásra. Ebből Sopronban 700.000 négyzetméter területet gondoznak egyebek mellett a fűnyírással és a kiül-tetett egynyári, valamint évelő növények öntözésével együtt.
A már kialakult allergia kellemetlen tünetei gyógyszeres kezeléssel ugyan hatékonyan enyhíthetők, a szak-emberek a megelőzés fontosságát hangsúlyozzák. Dr. Fónay Károly úgy fogalmazott: „Mindenekelőtt ki kell deríteni, mi az allergén. Ha például egy házipor vált ki allergiát, akkor nyilvánvalóan padló-szőnyeget, falvédőt, tehát minden gyapjú vagy egyéb díszítőszőrmét, bársonyfüggönyt ki el kell távolítani a lakásból, amire a por lerakódhat. Hasznosak az ún. akta-porszívók is, amelyek azonban nagyon drágák (2-300 ezer ft felett – a szerk.).
A parlagfű allergiában szenvedőknek pedig azt javasolaja az orvos, hogy a növények virágzásakor a magas pollen-koncentráció miatt a szenvedők csukják be ablakaikat és lehetőleg keveset tartózkodjanak a természetben. A főorvos mosolyogva tette hozzá: „Az allergiától az ment meg, hogyha a féléves gyerek eszi a port, játszik a gyomnövé-nyekkel és minél kevesebbet mos kezet.
Véleménye szerint az a jó, ha a kisgyerekek nyugodtan ismerkedik a legkülönfélébb allergénekkel, amelyek azután nem lesznek idegenek szervezetük számára.” Vagyis nem kell a széltől, a Naptól, piszoktól, portól, a növényektől túlságosan is védenünk gyermekeinket; hiszen a túlzott féltés is oka lehet annak, hogy az allergia egyre inkább a fiatal korosztály körében gyakori, míg az idősebb korosztályban alacsonyabb az allergiás megbetegedésben szenvedők aránya.

Tóth Anita Lilla



2004. május 19., szerda 22:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület