CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Egy jó projektet veszélyeztet a megvalósulás jelenleg ismert módja

Mélygarázs a Kisvárkerületen

A Fidesz Magyar Polgári Szövetség frakciójának képviseletében tartott sajtótájékoztatót Mélygarázs a Kisvárkerületen címmel Rádonyi László, a Fidesz helyi szervezetének alelnöke.
"Ismét egy olyan ügy a városban, amely egyértelműen jó gondolat, pozitív és mégis különféle nehézségekkel, gondolatokkal terhelt" - mondta az alelnök
Rádonyi László a parkolási renddel kapcsolatban elmondta, hogy Sopron mint a többi magyar város parkolási gondokkal küzd, ennek megoldására hozák létre Sopronban a TELPARK, majd ennek alapján a jelenleg is jól működő automatás parkolási rendszert.

A város már eddig is a településszerkezeti tervben jelölt ki területeket mélygarázs, illetve parkolóház építésére a Petőfi téren, Árpád utcában, Füredi sétányon, Széchenyi téren és más területeken.
Az előterjesztés a május 27-i közgyűlésre mélygarázs létesítéséröl a Kisvárkerületen   vállalkozói ötlet alapján, vállalkozói tőke bevonásával, operatív lízing keretén belül a Városüzemeltetési KFT üzemeltetése mellett 202 garázs megvalósításáról szól.
A beruházás várható értéke 800-1000 millió Ft, ugyanakkor  95 parkoló szűnik meg a felszínen.

A politikus a Polgári Összefogás kérdéseit tolmácsolta: ki viseli a beruházás kockázatát, teljeskörűen meghatározásra kerültek-e az összes költségvonzatok, a régészeti feltárás költsége, miért nem tudható semmi akár bizottsági szinten az operatív lízing részleteiről, a teljes hitelmutató, a  futamidö, a maradványérték, a szerzödés egyéb részleteiről, milyen alapadatokkal számoltak a gazdaságossági számításoknál a parkolók kihasználtsága és a parkolási díj mértékével kapcsolatban,  mi lesz a megszűnő felszíni parkolók okozta bevételkieséssel.

Rádonyi László szerint nem tudja, felmérték-e az építkezés miatt ellehetetlenülö üzletek elmaradt hasznát, kárát, mi lesz a környéken lakók kedvezményes parkolási lehetöségével, miért nem versenyezteti meg a városvezetés a beruházást, miért nem próbál meg a városvezetés magyar vagy európai uniós pályázati források bevonását.

A tájékoztatón elhangzott, a Hátulsó utca 10-12. alatti önkormányzati bérlakások építésénél  92 darab  parkolóhely finanszírozására nem sikerült külsö finanszírozót találni, valamennyi eddigi kezdeményezés sikertelen volt.

A politikus szerint egy normális beruházás rendje: a városvezetés eldönti mit akar, hol akarja,  tervet készíttet, forrásokat szerez, megpályáztatja, megvalósítja, üzemelteti.

A kifogásolt jelenlegi eljárást ismeretlen lízing konstrukció, ismeretlen gazdaságossági számítási alapok jellemzik, az önkormányzat viseli a teljes kockázatot, nem valósulnak meg az üvegzsebtörvény által előírtak, éppen ezért egy jó projektet veszélyeztet a megvalósulás jelenleg ismert módja – hangsúlyozta Rádonyi László.
 

tsz



2004. május 20., csütörtök 07:02


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület