CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

EU  

Zárókonferencia - Kisprojekt Alap 2000
 36 nyertes pályázat kapott összesen 3 353 458 euró támogatást a határmenti térség fejlődése, a határon átnyúló gazdasági, intézményi és kulturális kapcsolatok kialakulása céljából

    2004. május 20-21-én a Phare határmenti (CBC) Magyarország-Ausztria 2000. évi Kisprojekt Alap eredményeiről tartottak zárókonferenciát a VÁTI Kht. Nyugat-dunántúli Regionális Képviseletének szervezésében Sopronban a Best Western Pannónia Med Hotelben.
    A Nyugat-Dunántúli régióban ez volt az első olyan uniós finanszírozású pályázati kiírás, amely már több tekintetben a tagállamoknak járó támogatások módszertanát, logikáját alkalmazta. Aki beadott pályázatot és nyert, a gyakorlatban tanulhatta meg és próbálhatta ki azt, hogy az uniós források felhasználásának mik a feltételei, hogyan kell nem csak a pályázó, de a régió és az Unió szempontjainak is megfelelő projektet sikerre vinni.
    A konferencián jelen voltak a megvalósított projektek gazdái, partnereik, a megvalósításban a támogatói oldalon résztvevő szakemberek, köztük Harald Ladich úr, aki Burgenland Tartomány részéről a Magyarország-Ausztria Interreg III/A programért felelős. A zárókonferencia célja volt, hogy a program magyarországi megvalósítói, a támogatott projektek képviselői és osztrák partnereik közösen értékeljék a program tapasztalatait, eredményeit, valamint felkészüljenek a közeljövőben induló, hasonló célokat támogató programokra.
    A Magyarország-Ausztria 2000. évi Kisprojekt Alap keretében 36 nyertes pályázat kapott összesen 3 353 458 euró támogatást, az elvárt önerőt még az építési beruházások esetén is sikerült mindenkinek előteremteni.
    A Kisprojekt Alap jellegzetessége, hogy a támogatás összértéke projektenként 5.000 és 300.000 euró között volt, a kedvezményezettek nonprofit szervezetek, önkormányzatok. A megvalósításba a határterület szomszédos oldaláról, Burgenlandból, Alsó-Ausztriából vagy Bécsből kellett legalább egy partnerszervezetet bevonni. A konferencián röviden bemutatásra kerültek a régióban megvalósult projektek.  A projektek a regionális és területi tervezés, a humán erőforrás-fejlesztés, a környezet- és természetvédelem valamint a gazdaság- és a turizmus fejlesztés területén valósítottak meg fejlesztéseket, utóbbi területeken segítették a Burgenlanddal szembeni infrastrukturális hátrányok leküzdését is.

    A konferencia első napján a résztvevők plenáris és szekcióüléseken értékelték az eltelt időszakot,  második napján pedig megismerkedtek a CBC programok folytatását jelentő Interreg III/A Közösségi Kezdeményezéssel és az ennek keretében a magyar és az osztrák határszakaszon őszre várható új pályázati kiírásokkal, valamint segítséget kapnak projektötleteik kidolgozásához és a lehetséges partnerszervezetek megtalálásához.

***

A Phare CBC program célkitűzése, hogy olyan határon átnyúló hatással rendelkező projektek megvalósítását támogassa, melyek hozzájárulnak az adott határmenti térség fejlődéséhez, a határon átnyúló gazdasági, intézményi és kulturális kapcsolatok kialakulásálhoz. Az Európai Bizottság először 1994-ben hirdette meg a csatlakozásra váró országok számára a Phare CBC programot, amely öt prioritás fejlesztésére irányult: regionális tervezés, műszaki infrastuktúra-fejlesztés, gazdaság- és turizmus-fejlesztés, humán erőforrás-fejlesztés, környezet- és természetvédelem. A magyar-osztrák határszakasz elsőként kapcsolódhatott be az EU által kezdeményezett és finanszírozott programok, köztük is a Phare CBC lebonyolításába. Talán ennek is köszönhető, hogy a CBC programok a Magyraországon belül a Nyugat-dunántúli régióban voltak a legnagyobb összegűek, itt érték el a legtöbb eredményt és tartalmukat tekintve itt voltak a legváltozatosabbak. Jelenleg osztrák, szlovák, szlovén és horvát viszonylatokban kezel a VÁTI Kht. Regionális Képvislete uniós forrásokból működő programokat.
H.A.
 



2004. május 23., vasárnap 11:53


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület