CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Fertő-menti parasztház vasúti jelzőkkel
Huszonegy országból 245 lámpa: technikatörténet, hagyományőrzés, szakmaszeretet

    Az, aki Fertő-menti kirándulásra indul, Fertőszéplakon mindenképpen lassítson.
    A Soproni út 13. szám alatti jellegzetesen Fertő-menti paraszttház nem csak azért méltó megtekintésre, mert megújultan ugyan, de a régi hagyományok éltetőjeként várja látogatóit, hanem azért is, mert ,,tisztaszobájában" egy igen különleges gyűjtemény látható.
    Európában – de talán a világon is – egyedülálló vasúti lámpagyűjtemény, vasúti jelzők, – és amint az a helyszínen való alaposabb körülnézést követően kiderül, – további különleges ritkaságok láthatók Haragovics József portáján.
 

Haragovics József, a soproni GySEV-es osztályvezetőből, Fertőszéplakon múzeumvezetővé változik

Vasúti jelzők, lámpák
    A 245 darab lámpa huszonnégy éve tartó gyűjtőmunka eredménye, amelyek teljes mértékben ,,belakják" a tisztaszobát, egyébként meg ez utóbbi közepén az asztalt harnmadosztályú kocsipadok veszik körbe: igazi ,,fapados"-ból származnak.
    Haragovics József Győrben vasútgépész szakon végezte tanulmányait, jelenleg a GySEV Vontatási Főnökségének vezetője, akinek különleges gyűjtőmunkája még Dombóváron kezdődött, akkor, amikor a szemétben meglátott egy kidobott vasúti lámpát.
    Azóta az 1867-ben alapított Klonupper és Tsa. lámpájától további, cégek, országok, típusok szerint szerint osztályozva és kiállítva, több vasúti lámpa-kuriózumot is megtalál a látogató a gyűjteményben.
    Szakavatott tárlatvezetőként mutatja be a tulajdonos egyenként a technikatörténeti ritkaságokat, amelyek még magukon hordozzák az emberi találékonyság, és szükség teremtette újítási megoldások teljes tárházát.
    Az egyik legrégebbi darab az 1890-ből származó sarokzárjelző, de látható itt a partraszálláskor Európába került 1930-ban gyártott The Pyle National Company Chicago U.S.A. feliratú lámpa is.
    1900-ból Németországban gyártott ,,igazi" zseblámpát is mutat Haragovics József, amely tényleg zsebbe való, csiszolt optika segíti a szerkezetet abban, hogy a meggyújtott gyertya fényerősségét a többszörösére növelje, amelynek praktikusan kialakított helye is pontosan megvan.
    A 30-as évekbeli mobiltelefon fénnyel közvetített morsejelek alapján működött, az 1955-ből származó Szovjetúnióbn gyártott multifunkcionális lámpa pedig vízmelegítés mellett, elektromos áram fejlesztésére is alkalmas volt.
    Formájukat tekintve csaknem azonosak, ám a sárgarézből, vasból, majd alumíniumból, vagy éppen bakelitből készült lámpák anyaga enged következtetni a korra, és az éppen jellemző  gazdasági helyzetre, mint ahogyan a földrajzilag egymáshoz közel fekvő vasútaknál a ,,dizájn" is nagy hasonlóságot mutat.
 
 

 

    A magyar, a német, és a többi náció összesen 21 ország – Mongóliától az Egyesült Államokig, és Svédországtól Törökországig – vasúti lámpáit, jelzőit bemutató gyűjteménynek francia-sarka is van, és olyan teljesen újnak, ám mégis réginek látszó darabjai, amelyekről kiderül, hogy ,,rekonstukciók", azaz a BKV Szentendrei Múzeumának készített darabok.

Tájak-Korok-Múzeumok is jegyzi
    Haragovics József úgy tudja, hogy rajta kívül vasúti lámpák gyűjtésével csak egy augsburgi gyűjtő foglalkozik. A maga vasúti lámpa-múzeumának pedig már ,,messze földön" híre van. a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület is jegyzi a gyűjteményt, amelynek legalább ezer látogatója is volt már – érdekes módon nem a közvetlenül közeli Sopronból, hanem az ország keleti feléből – , és amely mellett az eredeti formájában újjáépített, 1910-ben épült házat, illetve annak környezetét és néprajzi gyűjteményét is szívesen végigmutatja a tulajdonos, akin látszik, hogy igen nagy örömét leli abban, hogy közkinccsé teheti a nem mindennapi értékeket.
 

T.É.
 
 
 



2004. május 23., vasárnap 22:26


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület