CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Kékfrankos borfesztivál soproni sikerrel

    A szekszárdi Vármegyeházán a legeredményesebb külföldi termelő címét egy soproni-burgerlandi pincészet a Pfneiszl Hungarian kapta, a legjobb rose a Wehninger Kft. 2003. évjáratú bora lett.

    Szekszárdon rendezték meg  a III. Nemzetközi Kékfrankos Borfesztivált és Borversenyt, amelyet a neves szekszárdi szőlész-borász Dicenty Dezső születésének   125. évfordulójára tiszteletére tartottak. A kétévente megrendezett fesztiválon Sopron, Eger, Villány, Szekszárd és az Alföldi Borvidék is képviseltette magát.
    A 63 magyar, osztrák és szlovák termelő 128 bora versenyzett.19-et aranyéremmel díjazott a rangos szakemberekből álló nemzetközi bíráló bizottság.
A legmagasabb 95,3 pontszámot, a szekszárdi Vesztergombi Családi Pincészet 2002. évjáratú bora érte el, a legeredményesebben termelő pincészet címet a szekszárdi Takler Pincének ítélte a zsűri. 



Az Alpok-Adria Borversenyen megyei eredményei

    Május 18-án Keszthely adott otthont az Alpok-Adria Nemzetközi Borversenynek. A megmérettetésre a munkaközösség 17 tagtartományából 127 bormintával neveztek a borászok. Megyénkből 5 termelő 8 féle borral vágott neki a tényleges versenynek (az előzetes jelentkezések alapján megyénk 7 termelőjének 13 féle bora versengett volna)
    A tartományok által delegált zsűritagok (GYMS megyéből dr. Csontos Béláné, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Megyei Kirendeltségének kertészeti szakreferense) 3 termelőnek „nagy aranyat” ítélt oda, 29 bor „arany”, 47 bor „ezüst” , 40 bor pedig „bronz” minősítést kapott.
    A Győr-Moson-Sopron megyei borászok közül a legeredményesebb dr. Vaszari László volt, aki 2003. évi Chardonnay-vel – arany minősítést szerezve - a 127-ből a 13. helyen végzett. Az écsi borász másik két borával is benevezett, melyekkel arany, illetve ezüst minősítést szerzett.
    Vaszari László mellett a győrújbaráti Deé Géza, a soproni Iváncsics Zoltán, a pázmándi Ópince Kft. és a pannonhalmi Borház Kft. versengett Keszthelyen, az Alpok-Adria Nemzetközi Borversenyen. (P.Z.)



"Környezetkímélő szőlőtermesztési technológia a Soproni borvidéken" - konferencia

    2004. május 28-án (pénteken) 14.00 órakor megrendezésre kerülő "Környezetkímélő szőlőtermesztési technológia a Soproni borvidéken" címmel rendeznek konferenciát a Bio Sport Hotel Lővérben (Sopron, Várisi u. 4).
     A konferencia kísérőrendezvénye a Soproni borvidéki borverseny eredményhirdetése és a nyertes borok bemutatása.
    A Konferencia a Phare CBC Kisprojekt alapjának támogatásával valósul meg a Nyugat-Magyarországi Egyetem Élelmiszertudományi Kar Szaktanácsadó és Továbbképző Intézete valamint a Bormarketing Műhely Kht. szervezésében.

Illusztráció: Fejér Zoltán: Poncichter csendélet



2004. május 25., kedd 21:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület