CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A képalkotó diagnosztika legkorszerűbb eszközeivel gyarapodott az Erzsébet-kórház
,,A uniós tagság lehetővé teszi, hogy az egészségcentrum a történelmileg kialakult térség valóságos egészségügyi központjává váljon."

    A képalkotó diagnosztika legkorszerűbb eszközeivel gyarapodott a soproni Erzsébet-kórház.
    A CT,  MRI és digitális képalkotó – részben 200 milliós központi támogatásból – , továbbá 300 miliós önkormányzati támogatással megvalósult, több mint 500 millió forintos beruházásának átadási ünnepségének meghívottja Kökény Mihály egészségügyi miniszter volt.
-  Amikor a kórház menedzsmentje az önkormányzattal közösen elhatározta a diagnosztikai projekt megvalósítását, akkor több szempontból is kényszerhelyzetben volt - fejtette ki az avatóünnepségen tartott beszédében Baranyai László főorvos.

- A 11 évvel ezelőtt telepített CT berendezés és a 10 éves MR készülék szakmailag már elavult, karbantartása költségessé vált, finanszírozása a korszorzó negatív hatása miatt kedvezőtlenül alakult az intézmény számára. Az elmúlt másfél évben sikeres konszolidációs programot valósítottak meg, amely jó alapot kínál az egészségügyi piachoz, a betegek jogos igényeihez igazodó szakmai struktúra kialakításához - mondta,  hozzátéve:.
,,A klinikai oldalon jelentkező mennyiségi és minőségi diagnosztikai igény kielégítéséhez, az intézmény likviditási egyensúlyának fenntartásához szükségessé vált olyan modern digitális berendezések telepítése, beszerzése, mint az ultrahang-, CT- és MR-készülékek, amelyek nélkül ma modern gyógyító tevékenységet nem lehet végezni."
    A főigazgató főorvos arra is rámutatott, hogy szükségessé vált  a már csaknem egy évtizede telepített modern digitális diagnosztikai berendezések – az ultrahang, CT- és MR- készülékek költséghatékony működése céljából a röntgenfilmes dokumentáció helyett a digitális képfeldolgozás és archiválás bevezetése, ami alapját képezheti annak, hogy a szöveges és képi dokumentáció on-line módon jusson el a gyógyító orvoshoz, szükség esetén a telemedicína útján a a konzulenshez, a távoli felhasználóhoz, és a háziorvosokkal való szorosabb kapcsolat kialakításának is..
    Az átadási ünnepségen  Sopron nevében Walter Dezső polgármester köszönte meg a 200 milliós segítséget a minisztériumnak.

    Kökény Mihály miniszter a Soproni Erzsébet-kórházban másfél évtizede folyó – ,a sokak által irigyelt, mások által vitatott" -– húszmilliárdos beruházással kapcsolatban, hangsúlyozta: ,,A beruházás javítja az intézmény versenyképességét", mert – mint rámutatott, –  ,,az Európai Uniós tagság lehetővé teszi, hogy az egészségcentrum a történelmileg kialakult térség valóságos egészségügyi központjává váljon."
    Az egészségügyi miniszter felhívta arra a jelenlévők figyelmét, hogy az uniós szabályok lehetővé teszik, hogy határmenti együttműködés keretében megállapodások köttessenek határon túli betegek ellátására. A miniszter arra ösztönözte a soproni önkormányzatot, a kórház menedzsmentjét, hogy keressék ezeket az utakat és éljenek a uniós tagság adta lehetőségekkel.
    A soproni tapasztalat jól mutatja, hogy ,a magánszféra és a közszféra korrekt partneri viszonyon alapuló együttműködése nélkül nincs értelmes jövő az egészségügyben." - jelentette ki Kökény Mihály.

    A továbbiakban az átadási ünnepség jelenlévő meghívottjainak – a soproni önkormányzat testületének, országos, és megyei politikusoknak, közéleti személyiségeknek –  a beruházás fontosságáról Palkó András a Magyar Radiológusok Társasága elnöke, Rényi Judit, a Siemens Rt. igazgatója, Gémes László a Medimat Kft. igazgatója szólt.
 

T.É.



2004. május 27., csütörtök 17:10


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület