CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Kirándulás a Rax-hegységre Barabits Elemér tiszteletére- 'Találjuk ki Nyugat-Pannóniát!'-regionális fórum- XIII. Soproni Borünnep- Carl Orff: Carmina Burana 2004. május 29-30-án-Phare-támogatással

Kirándulás a Rax-hegységre Barabits Elemér tiszteletére 2004. május 29-én, szombaton,  7:00 órakor indulnak a Rax-hegységre a Barabits Elemér tiszteletére szervezett kirándulás résztvevői.
Találkozás: Soproni Sportcentrum és a Shell-benzinkút közötti parkolóban, reggel 7.00-órakor, visszaérkezés ugyanoda: kb. 17-órakor.
Szervezők: A Soproni Erdőkért Környezetkultúra Alapítvány és a Kitaibel Pál Környezeti-Nevelési Oktatóközpont.
Kapcsolódó cikk:
Kirándulás a Rax-hegységre Barabits Elemér tiszteletére
 

"Találjuk ki Nyugat-Pannóniát!" - regionális fórum  2004. május 29-én szombaton folytatódik a "Találjuk ki Nyugat-Pannóniát!" - regionális fórum
A szombati program:
9.00 - 12.00    Találjuk ki Nyugat-Pannóniát! Gondolkodjunk közösen a régió dinamikus, akadálymentes együttműködéséről!
Pódiumbeszélgetők: Ifj. Bariska István (Európa Ház Egyesület, Kőszeg), Gilbert Fayl (Európai Bizottság, Brüsszel), Fűzfa Balázs (Berzsenyi Dániel Főiskola), Hans Göttel (Europahaus Burgenland), Győrffy Gábor (Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség), Lendvai Ivánné (Kunsziget polgármestere), Miszlivetz Ferenc (ISES Alapítvány, Szombathely–Kőszeg), Pázmány Péter (Dunaszerdahely polgármestere), Pogátsa Zoltán (ISES Alapítvány, Szombathely–Kőszeg), Rechnitzer János (MTA RKK, Győr, Széchenyi István Egyetem), Riegler Zsolt (Bormarketing Műhely Kht.), Simone Hagenauer (ECOPLUS, Niederösterreich),  Szederné Kummer Mária (Zalai Falvakért Egyesület).
Közben párhuzamos szekcióülések zajlanak a következő témakörökben és előadókkal:
Európa kultúrája - a kultúra Európája
Kultúra mint érték, interkulturalitás mint jövő. A beszélgetés célja, hogy a résztvevők közösen a kultúra „előállítóival” és szervezőivel megvitassák a kultúrák európai uniós szerepét és lehetőségeit: Dobó Ágota (Műemlékek Állami Gondnoksága), Hernádi Gyula író, Hiller István (Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma), Jancsó Miklós filmrendező, Márta István (Művészetek Völgye Fesztivál), Szilágyi Tibor (Soproni Petőfi Színház), Szommer Ildikó (Savaria Történelmi Karnevál ig., Szombathely)
Merre tovább? Kutatás és innováció Nyugat-Dunántúlon, beszélgetés a régió fejlődési és megújulási lehetőségeiről oktatási, kutatási és gazdasági szempontból: Eugen Antalovsky (Europaforum Wien), Faragó Sándor (Nyugat-magyarországi Egyetem), Ladislav Kabat (Bartislava Comenius University), Miszlivetz Ferenc (ISES Alapítvány), Pogátsa Zoltán (ISES Alapítvány), Rechnitzer János (MTA RKK, Széchenyi István Egyetem)

A "Találjuk ki Nyugat-Pannóniát!" regionális fórumot  az ISES Alapítvány és a Talájuk ki (újra) Magyarországot! Egyesület szervezte.

XIII. Soproni Borünnep  2004. május 28-29. között zajlik a Soproni Borünnep.
2004. május 29- 30 között idén immár XIII. alkalommal kerül megrendezésre Sopron Főterén a Borünnep május utolsó hétvégéjén.
Május 29-én, szombaton 14 órakor bevonulnak a zenekarok és az együttesek felvonulása a Fő térre. Az ünnepet 14,45 órakor Hiller István kulturális miniszter nyitja meg.
Az ünnep ideje alatt Sopron város tizennyolc neves pincészete várja és kínálja az érdeklődő vendégeket.
A két napos rendezvény alatt Sopron város Fúvószenekara és a térség, valamint a szomszédos országok fúvószenekarai szolgáltatják a hangulatos talpalávalót.
A programok 29- én 14,00 órától 22,00 óráig, 30- án 11,00 órától 22,00 óráig tartanak.
Az idei  Borünnep arról is szól, hogy  Magyarország Európai Uniós csatlakozásával a „Kékfrankos fővárosa” végre Európa- szerte is elnyerheti az őt megillető rangot.
A szabadtéri színpadon nemzetközi fúvószenekari fesztivál Sopron Város Fúvószenekarának meghívására magyar, osztrák, olasz zenekarok, énekkarok és tánccsoportok fellépésével szórakoztató műsor várja a soproniakat.
A borok kóstolgatásához poharakat a helyszínen vásárolhatnak!

Carl Orff: Carmina Burana 2004. május 29 - 30-án, (szombat – vasárnap) 20 órakor az idén 175 éves Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar, Soproni Liszt Ferenc Pedagógus Kórus, Wiener Tonkunstvereinigung Ének- és Zenekara és Langelman Mónika, Mezei Tibor, Korpás Ferenc, Moldvay József énekművészek közreműködésével a Fertőrákosi Barlangszínházban adják elő a Carmina Burana darabot..
Vezényel: Dárdai Árpád

A május 29-i előadás a Phare CBC Magyarország – Ausztria Kisprojekt Alap támogatásával jött létre.
A koncertre ingyenes belépőjegyek igényelhetők a Pro Kultúra Jegyirodában.
Iskolai csoportok és közhasznú szervezetek jelentkezését várjuk!

A május 30-i előadásra belépőjegyek 1000,- és 1500 Ft-ért kaphatók a Pro Kultúra Jegyirodában.
Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ, 9400 Sopon, Liszt Ferenc utca 1.
Tel.: 517-517; 517-518. Fax: 517-542. E-mail: jegyiroda@prokultura.hu

Tavaszról, kocsmázásról és szerelemről szólnak azok a XIII. század elejéről származó latin, középfelnémet és ófrancia nyelvű költemények, melyeket Bajorországban a benediktbeuerni kolostorban őriztek meg.  A Carmina Burana néven ismeretes versgyűjtemény-kódex több mint 200 költeményt tartalmaz, ebből válogatta össze Carl Orff 1936-37-ben komponált darabjához a szövegeket. Az 1937-ben Frankfurtban nagy sikerrel bemutatott mű összesen 28 számot tartalmaz és szintén a Carmina Burana címet viseli. A színpadra is alkalmazható oratórium mai napig rendkívül népszerű. A vágáns irodalmi szövegekhez illő zene oldott ritmus- és dallamvilágával, gazdag hangszerelésével könnyen befogadható élvezetes műalkotás minden XX. és XXI. századi hallgató számára.



2004. május 27., csütörtök 23:02


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület