CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Soproni Borvidék: Konferencia és eredményhirdetés

Környezetkímélő szőlőtermesztési technológia a Soproni Borvidéken címmel borászoknak tartottak tegnap zárókonferenciát a Lővér Szállóban, amelyen sor került a Soproni borvidéki borversenyén eredményhirdetése és a nyertes borok bemutatására.
A Phare CBC-támogatással megvalósult program keretében eddig Sopronban, Fertődön, Kőszegen továbbképzéseket, Ausztriába tanulmányutakat szerveztek, és a környezetkímélő technológiák témájában egy szakkiadványt is megjelentettek a szervezők, a Nyugat-magyarországi Egyetem Élelmiszertudományi Kar Szaktanácsadó és Továbbképző Intézete és a Bormarketing Műhely Kht.

Egyrészt az unióban érvényes szőlőtermesztési- és bor szabályozási alapelvekhez alkalmazkodva, másrészt mivel a hazai borvidékek szőlőtermő területeinek jelentős része környezetvédelmi területen, illetve tájvédelmi körzetekben található, szükséges olyan új termesztési rendszerek, technológiák kidolgozása és alkalmazása, amelyek fokozottan környezetkímélők - hangzott el a tanácskozáson.
Az Európai Unió a szőlő és bortermelést piaci eszközökkel szabályozza, amely rendszert a teljes jogú tagsággal Magyarországnak is át kell vennie. A szőlő és bor ágazat szabályozása, rendtartása más ágazatokhoz képest több új követelményt támaszt, nagyobb fegyelmet követel. A szakemberek szerint a szemléletváltásra az EU tagságtól függetlenül is szükség volt. Egyrészt Európában folyamatosan állandósult a túltermelés, csökkent a fajlagos borfogyasztás, megváltozott a fogyasztás szerkezete, nőtt az érdeklődés a minőségi borok iránt, másrészt mindezekkel együtt élesedett a 25 tagoszágon belül is a nemzetközi verseny.
A környezetkímélő szőlőtermesztési technológiákról egy kiadványt is kiadtak a szervezők, amely részletesen foglalkozik a szőlő és bortermelés EU szabályozási kérdéseivel, példaként bemutatja az integrált szőlőtermesztés szabályozását a szomszédos Ausztriában. Az integrált technológia fejezetben a kiadvány részletesen taglalja a technológiai elemeket, tárgyalja a technológia ökológiai és ökonómiai feltételrendszerét, annak környezetvédelmi és a termesztésre gyakorolt hatását, továbbá vizsgálja a környezetkímélő eljárásban a helyi előrejelző rendszerek alkalmazásának lehetőségeit és technológiáját.(Oldalainkon, BorVáros rovatunkban az Agroexpert növényvédelmi előrejelzést a Bormarketing Kht. jóvoltában mi is rendszeresen közzétesszük).
A rendezvényen borbemutatóval egybekötötten a május 14-én tartott, Soproni Történelmi Borvidék borversenyének eredményeit is kihirdették.
A 245 benevezett bor közül Nagy Arany minősítést kapott a Lővér Pince - Sop-Vin Kft. 2003-as Cuvée-je, a Pfneiszl Hungaria 2002-es és a Weninger Kft. 2001-es Merlot-ja, a Szöllősi Pincészet 2003-as Cuvée-je és a Pfneiszl Hungaria 2002-es Kékfrankosa. További 39 Arany érmet és 91 Ezüstöt ítélt oda a zsűri.

Magyar Dezső, Lővér Pince
A Pfneiszl Hungaria képviselője átveszi az oklevelet

A Szekszárdon megrendezett a III. Nemzetközi Kékfrankos Borfesztiválon a legeredményesebb külföldi termelő címet nyert díjat is átvehette a soproni-burgerlandi Pfneiszl Hungaria Pincészet

A részletes eredményt letölthető formában itt olvashatják:

Helyezés szerinti eredmények

T.É.

Kapcsolódó cikkek:

A Soproni Történelmi Borvidék borversenye
Kékfrankos borfesztivál soproni sikerrel






2004. május 29., szombat 21:12


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület