CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Hősök Napi Emlékünnepség a Bánfalvi Hősi Temetőben

A bánfalvi Templomos Napok folytatásaként Sopron Városa, a Bánfalváért Baráti Kör Egyesület és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Soproni Csoportja szervezésében tartották meg Pünkösd vasárnapján a Bánfalvi Hősi Temető I. világháborús emlékművénél a Hősök Napi Emlékünnepséget.
Becht Rezső, Balassi Bálint, Babits Mihály, Szabó Lőrinc, Madách Imre versei, illetve gondolatai, a Bánfalvi kórus éneke és a Városi Fúvószenekarnak, az ünnepi hangulatot dallamokban is megidéző játéka , közös, magasba szálló, a hazáért életüket adó hősökért szóló fohász és imádság tette ünnepivé és emelkedetté a bánfalvi temetőben nyugvó elsesettek és minden, a hazájáért életét feláldozó hősi halottra, elesettre való emlékezést.
Ünnepi beszédet Palotai György, a Polgármesteri Hivatal Irodavezetője mondott.
Az ünnepségen résztvevők virágaikkal és koszorúikkal is lerótták tiszteletüket az emberi tartásból és jellemből az utókornak is követendő hősi példamutatást adóknak emlékművénél.

,Nemzetünk hősi halottainak kegyelemteljes tiszteletét megfelelő módon kifejezésre kell juttatni, és az utókor számára meg kell örökíteni" - mondták ki 1917-ben, majd a hősök emlékének ünnepét kiterjesztették az 1938 után elesettekre is. A rendszerváltás után a budapesti Ludovika Akadémia épülete előtt újból felállították a hősök emlékművét, és az emberek, az emlékezők, ismét fejet hajtanak a világháborúk hősi halottainak, katonai és polgári áldozatainak emléke előtt május utolsó vasárnapján, a Hősök napján. 2001-ben törvény erősítette meg a hagyományt, az emlékezést eleinkre, akik rendületlenül álltak helyt a történelem viharában, akik példát adtak kései utódoknak. Balassival szólva:

“Az jó hírért névért s az szép tisztességért
ők mindent hátra hadnak,
Emberségről példát, vitézségről formát
mindeneknek ők adnak,”

Nem feledkezhetünk meg történelmünk azon nagyjairól – és azokról, akiknek nevét a történelemkönyvek nem őrizték meg -, akiknek a hősi önfeláldozása nélkül ma nem létezne Magyarország, és nekünk nem lenne hazánk.

Hány és hány magyar, Árpád honfoglaló vitézeitől Szent László katonáin, a muhi és a mohácsi sík hősein, a '48-as honvédeken és a két világháború bakáin át az '56-os forradalom pesti srácaiig és Tóth Ilonáig tett és tartott meg esküket!

Mindezek közül tömörségében is a legkifejezőbb a Magyar Királyi Honvédségben szokásban volt tiszti eskü. Egykor az ifjú hadnagyok, kardjukat egyszerre kirántva csak annyit kiáltottak: "A hazáért, mindhalálig!"

Itt, Sopronbánfalván, a Hősi temetőben emlékezünk minden magyar hősre, aki csak létezhetett a magyar történelemben, és hősiessége legyen bármilyen természetű.

Megemlékezésünkön elsősorban azokról szólunk, azok előtt tisztelgünk, azoknak emlékét elevenítjük meg, akik esküjükhöz híven fegyverrel a kézben, parancsot teljesítve estek el a hazáért. Hajtsunk fejet most előttük a keleti front poklát megjárt, orosz fogságban elhunyt nagy költőnk, Gyóni Géza Hazatérés című versének egy rövid részletével: "Te már elérted, halott katona, / Amit mi jaj-jaj mindhiába várunk: / Téged takar a béke bársonya, / Már mind valóság, mi nekünk csak álmunk."

A magyar hősök emlékének megörökítése az utókornak olyan kötelessége, amely önbecsülésünk, nemzeti azonosságtudatunk megtartásának alapvető feltétele. Erkölcsi követelmény, hogy a magyar hősök emlékünnepén méltó ünneplés keretében rójuk le hálánkat a nemzet hősei előtt. Ahogy Illyés Gyula fogalmaz:

“Ne feledd a tért, ahol elestek ők,
a földet se feledd,
bárhol hulltak el ők, fajtánk hű férfiai, az a föld
szent ügy hős-helye lett.
Mert hol tiszta ügyért s így lám, temiattad –
érted is hulltak el ők:
terül az bárhol, a föld,
rejtelmesen egy terület!
Úgy az övék, hogy már a tied.
Ne feledd hát a teret, hol bár a lebírt had
bár legutolsó hátvéde ledőlt!
Míg nem feleded:
nem nyugszanak ők. Nem holt, nem letiport sereget
emészt el ott – vagy akárhol – a sírhant.
Új hont érlel a föld.”

A költő ennél többet is állít. Szükségünk van arra, hogy megismerjük és elismerjük nagyszerű eleink hősies, áldozatos, a nemzetet, hazát szerető, azt megvédő, gyarapító cselekedeteit, legyenek azok világra szólóak, vagy csak szűk körben ismertek. A hont, a hazát, a szűkebb pátriát magatartásuk, cselekedeteik példaadása teszi – így lesz jelenlétük időtlenségbe emelkedő, mindenkor jelenvaló, a társadalom megújulásának mértékadó meghatározója. Helyénvaló, hogy időről időre felelevenítjük nagyszerűségüket, hogy emlékhelyek hirdetik hősiességüket, hűségüket és kitartásukat, mint ahol most vagyunk, a Hősi Temetőben. Mi több, a hősi példamutatás életünk részévé kell váljon, napi gyakorlattá, gondolkodásunk meghatározó elemévé.

Egy másik, szintén Illyés Gyulától származó gondolat szerint: a múlt nincs magától. A múltat minden generációnak, minden társadalomnak meg kell alkotnia. Ez alól nem lehet kibújni. Az a társadalom, amelyik nem tudja ezt megtenni, mert nem engedik neki vagy nem képes arra, akkor annak jövője sem lesz. Fontos, hogy a múltunkkal tisztában legyünk. Nagy terhet jelent, hogy a társadalom demokratikus fejlődése előbb '45-ben, majd '56-ban elkezdődött, majd megint megszűnt. A mai generációknak rendbe kell tenniük a múltat, a történelem rostáján megszűrni azt, és az igazi nemes értékeket kell megőrizniük, továbbadniuk a jövőnek.

Nem könnyű a rostálás, a nemesnek a talmitól való szétválasztása. Nagyon sok kérdést lehet feltenni és különféleképp megválaszolni az első világháborúról, a második világháborúról, talán még '56-ról is. Jó lenne, ha az emberiség és benne a magyarság sorsfordító, rengeteg véráldozattal, szenvedéssel, megaláztatással és üldöztetéssel járó eseményeiről tiszta képet alkotnánk, megállapodott értékítélettel viseltetnénk.

Van olyan felfogás, miszerint voltak igazságos háborúk és igazságtalan háborúk, és aki igazságtalan háborúban vett részt, azt csak áldozatnak lehet tekinteni. Én ezt nem osztom. Számomra az a fontos, a mértékadó, hogy az egyén a közösséggel kapcsolatban hogyan viselkedett. Aki föláldozta az életét másokért, aki megmentette mások életét, aki teljesítette a kötelességét, aki bátor volt, aki önzetlen volt, az igenis tiszteletre méltó, bármilyen helyzetben is van. Hosszasan sorolhatnánk a példákat.

A Hősi temető fái alatt a földben a magyar katonák mellett orosz és német sorstársaik is nyugszanak. Életükben ellenségek voltak, készek arra, hogy esküjükhöz híven, kötelességüket, a haza parancsát rendületlenül teljesítsék. De a halálban megbékéltek. Úgy vélem ők éppúgy hősök, akiket egy rettenetes hatalom a csatamezőre odahajtott, odaüldözött, és akiket ott széttapostak, szétlőttek. Ők az orosz vagy a német nép számára hősök; áldozatok és hősök egyúttal, ugyanúgy, mint a mi Don-kanyarbeli katonáink vagy a munkaszolgálatosaink vagy a pilótáink és más bajtársaik.

Amikor a magyar hősökre emlékezünk, emlékeznünk kell őrájuk is, ezt kívánja a tisztesség és a becsület.

Ők nyugodjanak békében, mi éljünk békességben.

(Palotai Györgynek, a bánfalvi hősi temetőben elhangzott ünnepi beszéde).

Kapcsolódó cikk:

Templomos Napok Sopronbánfalván



2004. május 31., hétfő 01:07


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület