CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Az emberek pedig a bornapokon belakják a Fő teret, borozgatnak az alkalmi szabadtéri borozókban, beszélgetnek, szétnéznek a vásározók portékái között.

XIII. Soproni Borünnep

Csak megkegyelmezett az időjárás a XIII. Soproni Borünnep szervezőinek és a nyitó időpontjára elállt az eső is.

A borünnepi hangulatnak – mint a szép bornak – az immár évek hosszú során kialakult hagyomány szerint több összetevője van: a finom soproni borok, a vidám muzsika, a borosgazdáknak helyet adó, a vendégeket magukhoz csalogató faházak, a fellépő fúvószenekarok, együttesek és énekkarok.

Az emberek pedig a bornapokon belakják a Fő teret, borozgatnak az alkalmi szabadtéri borozókban, beszélgetnek, szétnéznek a vásározók portékái között.

Fényt és rangot adott az idei borünnepnek az, hogy az idei áprilisi, Bordeauxban tartott borversenyen minden eddiginél nagyobb sikert értek el a soproni borvidék borai. A 13 soproni bormintából a Fényes Pincészet 2001-es Cabernet Sauvignon-ja ezüstérmet, az Iváncsics-Roll Pincészet ugyancsak 2001-es Cabernet Sauvignon-ja valamint a Luka Pincészet 2000-es Cabernet Sauvignon-ja bronzérmet kapott.


A Jandl Pincészet aranyérmes Kékfrankosa

És azóta már bejárta az országot a hír, és szakmai körökben is visszhangra talált, de a jó hírről mindig érdemes újból szólni: aranyérmet nyert a Jandl Pincészet Kékfrankosa – amelynek szőlője a fertőrákosi Újhegyen termett – és szintén aranyérmet hozott Franciaországból Luka Enikó Zweigeltje is.


A Luka Pincészet Bordeauxban érmes borai

A borünnepet idén Hiller István kulturális miniszter nyitotta meg, aki hangsúlyozta: a bor és kultúra Sopron évszázados tradícióit jelentik. A bor nem csak kenyéradó gazdája volt a városnak, de annak felvirágzását is megteremtette a múltban. A bor képes együttláttatni a történelmet, kultúrát, a jelent és a jövőt is - hangsúlyozta a politikus, aki a múlt tisztelete mellett a jelenben való együttgondolkodásra, az összefogásra, az uniós tagság adta lehetőségek kihasználására szólította fel a soproniakat.

A két napos Fő téri program ideje alatt borkóstolóval bemutatkoztak a Székely Borászat, a Fényes Pince, a Prinyő Borozó, a Borbarát Szövetkezet, a Vincellér-ház, a Vinex Borászat, a Jandl Pince, a Taschnervin, a Lővér Pince, a Luka Pincészet, a Hauer Pince (Balf), a Stubi Borozó, a Csapó Pince (Fertőrákos), a Gangl Pince, a Weninger Borászat, az Iváncsics Pince, a Bacchus Borozó, a Bercsényi Borozó.

A hangulathoz a muzsikát a szabadtéri színpadon az ágfalvi Fúvószenekar, a Báfalvi énekkar, a Brennbergi Borbála Énekkar, a Soproni Juventus Fúvószenekar, továbbá a klingenbachi, a neckenmarkti, siegandorfi fúvószenekarok, a testvériség Tánccsoport, a Roncone Fúvószenekara (Olaszországból) szolgáltatta.

Az idei borünnep a Polgármesteri Hivatal és a Pro Kultúra Sopron Kht. támogatásával jött létre. TÉ

Képriport
Fotók: TZs,TSz



2004. május 31., hétfő 17:36


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület