CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Állami számvevőszéki vizsgálat a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzatnál- Az Állami Számvevőszék vizsgálata a Győr-Moson-Sopron Megyei Területfejlestési Tanácsnál

Állami számvevőszéki vizsgálat a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzatnál

Dr. Kovács Béla, megyei főjegyző sajtótájékoztató keretében számolt be az Állami Számvevőszék Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzatnál tartott vizsgálatának eredményéről, annak részleteiről.

 Dr. Kovács Béla elmondta:
„Az Állami Számvevőszék ellenőrzési programja alapján vizsgálta a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzatnál az állami költségvetésből kapott kötött felhasználású támogatások igénylésének és felhasználásának módját, jogszerűségét, a pályázati úton nyert központi támogatások felhasználásának szabályosságát, valamint a egyes központi költségvetésből járó normatív támogatások elszámolásának rendjét.

Az Állami Számvevőszék a központosított támogatások igénylésének és elszámolásának ellenőrzését a megyei önkormányzat hivatalánál, továbbá – kiválasztás szerint – három oktatási, nevelési intézménynél végezte, továbbá megvizsgálta központosított előirányzatból kapott támogatások felhasználásának rendjét a Megyei Könyvtárnál és a Bartók Béla Megyei Művelődési Központnál.

A központosított támogatások körében a pedagógus szakvizsga és továbbképzés, a pedagógusok szakkönyvvásárlása, valamint a tanulók tankönyvvásárlásának, valamint a diákkörrel kapcsolatos feladatok ellátásának jogosságát, a központi előirányzatok felhasználásának szabályszerűségét ellenőrizték; ezen kívül a vizsgálták köztisztviselői béremeléssel összefüggő feladatok végrehajtását és az erre igényelt központi támogatás felhasználásának helyességét.

A pénzügyi ellenőrző szerv összefoglaló megállapításában rögzítette, hogy a megyei önkormányzat a központosított támogatások körében jogszerűen igényelte az állami költségvetésből a működéséhez szükséges előírásokat.

A normatív, kötött felhasználású támogatások jogcímeken igénybe vett támogatások körében csekély mértékű többlet igénybevételt állapított meg, amely a 160 millió forint összegű támogatáshoz képest 0,057 %-os eltérést mutat.

A fentiek szerint folytatott számvevőszéki vizsgálati jelentés az önkormányzat költségvetési beszámolójának értékelésekor azt a következtetést vonta le, hogy a beszámoló megbízható képet ad a központosított előirányzatú támogatások, valamint a havi igénylésű normatív kötött felhasználású támogatások 2003. évi elszámolásáról.

A feladatellátás szabályszerűségének további érvényesítése érdekében néhány javaslattal és célszerűségi észrevétellel élt, így többek között:
- a fenntartó az eddigieknél még fokozottabban tartassa be az intézményekkel a tanulói tankönyvtámogatással kapcsolatos szakmai jogszabályokban előírtakat,
- a hivatal az intézményi elszámolások segítése érdekében a költségvetési törvény vonatkozó mellékleteiben foglaltakon túl hívja fel az intézmények figyelmét a kapcsolódó szakmai jogszabályi előírásokra.”
P.Z.


Az Állami Számvevőszék vizsgálata a Győr-Moson-Sopron Megyei Területfejlestési Tanácsnál

Az Állami Számvevőszék a Győr-Moson-Sopron Megyei Területfejlesztési Tanácsnál (MTT) is vizsgálódott. Ennek eredményét Székely Imre, a MTT munkaszervezetének elnöke az alábbiakban összegezte:

Országos szintű - a támogatott településekre, a Megyei Területfejlesztési Tanácsokra, valamint egyes szaktárcákra kiterjedő - ellenőrzést tartott az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Az ÁSZ megyei irodája a Győr-Moson-Sopron Megyei Területfejlesztési Tanács (MTT) által a helyi önkormányzatok részére – beruházási és rekonstrukciós munkákhoz - nyújtott 2003-as CÉDE (céljellegű decentralizált) és TEKI (területi kiegyenlítést szolgáló fejlesztési célú) támogatásokat - a pályáztatási, döntés-előkészítési, döntési, felhasználási és ellenőrzési/monitoring folyamatok jogszerűségét - vizsgálta.

Az ellenőrzés célja annak a megállapítása volt, hogy
-      az önkormányzatok a felhalmozási célú támogatások elnyerésére vonatkozó pályázatok benyújtása, a céltámogatások igénylése során betartották-e a jogszabályi előírásokat;
-     a felhalmozási célú támogatásokkal kapcsolatos pályáztatásnál, döntés-előkészítésnél, döntésnél, az igénybevételénél és a felhasználásánál érvényesült-e a törvényesség és szabályszerűség;
-      az önkormányzatok a felhalmozási célú támogatásokkal való elszámolási kötelezettségeiket szabályszerűen teljesítették-e.

Az vizsgálatot követően összeállított számvevői jelentés a következő főbb megállapításokat tette:

-      az MTT a 2003. évi pályázati felhívásait a jogszabályokkal, a megyei területfejlesztési programmal összhangban határozta meg,
-      a pályázatok elbírálása a szervezeti és működési szabályzatban foglaltaknak megfelelően történt,
-      a belső szabályzatokban rögzített előzetes véleményeztetésre is sor került (amelyek megállapításait a döntés meghozatalakor figyelembe vette a Tanács),
-      a döntések meghozatalakor a rendelkezésre álló keretet nem lépték túl (2003-ban teljes egészében, maradéktalanul felhasználták azokat),
-      a meghozott döntésekről a Magyar Államkincstár (MÁK) értesítése az előírt határidőn belül megtörtént,
-      a MÁK-tól kapott havi jelentések alapján a támogatások lehívását figyelemmel kísérték, azonban az MTT Titkársága erről saját adatbázist nem hozott létre,
-      a megvalósulásokat szúrópróbaszerűen ellenőrizték, melyekről jegyzőkönyveket készítettek,
-      a támogatási keret felhasználásáról a Belügyminisztérium előírásainak megfelelően elszámoltak.
Az Állami Számvevőszék a Győr-Moson-Sopron Megyei Területfejlesztési Tanácsnál mindent rendben talált, hiányosságot nem tapasztalt.

P.Z.



2004. jĂşnius 01., kedd 17:32


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület