CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  


Ötödik alkalommal rendezik meg Sopronban az Országos Tisztiorvosi Konferenciát. A szerdán /jún.2./ kezdődött három napos találkozón az egészségpolitika aktuális kérdéseiről, daganatos megbetegedések másodlagos megelőzéséről, a tisztiorvoslás előtt álló feladatokról és Európai Uniós aktualitásokról tartanak előadásokat.

Fertődön tegnap kezdődött /jún.3./ az a szeminárium, melynek témája a kulturális örökség és a turizmus. A tanácskozáson brit és magyar szakemberek vesznek részt, a cél pedig az, hogy fórumot biztosítsanak a közös üzleti tervezéshez, a regionális kulturális stratégiák kidolgozásához, és oktatási-műemléki programok közös létrehozásához. "A száz legjobb hely" című országos kiadványban öt Győr-Moson-Sopron megyei nevezetesség szerepel, köztük Sopron városa, mint a 2. műemlékben leggazdagabb város Magyarországon.

Június 6-án, vasárnap látogatást tesz Sopronban dr. Dávid Ibolya, az MDF elnöke. Délelőtt rövid sétát tesz a belvárosban, majd találkozik az érdeklődőkkel. Délután a Páneurópai Piknik helyszínén tart beszédet.

Sopronban és környékén kétszer annyi fertőzött kullancs található, mint átlagosan a világ többi részén. Legveszélyeztetettebb területek a szárhalmi erdő, a Kis-Tómalom és a brennbergi völgy. Kirándulás előtt fontos a megelőző óvintézkedés, illetve a tüzetes önvizsgálat. A 24 órán belül szakszerűen eltávolított kullancs nem okoz megbetegedést.

Térségükben is megkezdődött a parlagfű irtása, melyet még a júliusi virágzás előtt meg kell kezdeni. A közterületeken, a zöld növények nyírásával együtt a városüzemeltetés munkatársai végzik el ezt a feladatot. A magánterületeken azonban mindenkinek magának kell gondoskodni a parlagfű irtásáról.

A Mezőberényben megrendezett diákolimpia országos elődöntőjén a soproni Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola IV. korcsoportos leánycsapata I. helyezést ért el, s ezzel megszerezte a jogot az országos döntőn való részvételre. A döntő mérkőzésen 74:70 arányban verték a Baja együttesét. Orbán Katinka a döntő legértékesebb játékosa lett, míg Ilosfai Mónika bekerült az ALL STAR csapatba.

Június 11-én két hét pihenő után A Matáv FC Sopron labdarúgói megkezdik a felkészülést az UEFA Intertotó-kupában való szereplésre. A Matáv vezetősége még tárgyalásokat folytat a következő évadra szóló szerződések ügyében, de egy biztos a következő évadban is Dajka László irányításával edzenek és küzdenek a soproni futballisták.

A 2004-2005-ös évadban is indulhat az Euroleasing-Orsi Sopron az Euroligában. A 21csapatot felvonultató versengésben három magyar csapat is (köztük az Orsi is) mérkőzhet a kontinens legjobb csapatai között. Az Európa-kupáért már a Rőhnisch-Foton Sopron csapata is küzdhet, mivel a bajnokságban a 7. helyet szerezte meg.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Főiskolai Kar Vakáció-Hívogató Játéknapokat rendez a hétvégén, szombaton és vasárnap /jún.5-6./ 10.00-16.00 óra között a főiskola Ferenczi János utcai épületében. A kétnapos rendezvény keretében a gyermekek kézműves foglalkozásokon vehetnek részt: (pl. bábkészítés, üdvözlő kártyák-, könyvjelző-, mozaikkép- és gipszfigurák készítése, bőrtarisznya varrása). A rendezvényt ügyességi-mozgásos játékok és drog- baleset-bűnmegelőzési programok egészítik ki.

A hétvégén, péntektől vasárnapig /jún.4-6/ ünnepség sorozattal emlékezik meg Ágfalva, fennállásának 810 éves évfordulójáról. Pénteken 14.00 órakor és 15.00 órakor is egy-egy kiállítás nyílik a faluban. Szombaton délelőtt fél tízkor a felállított sátorban zajlanak majd a programok. Az ünnepi beszédet Márkus István alpolgármester köszöntője után dr. Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter tartja. A műsorok után, este bállal zárul a szombati program, vasárnap délelőtt azonban folytatódnak a vigasságok.

Június 5-6-án kerül megrendezésre 9. alkalommal a Német Kultúra Hete rendezvény. Programok: Szombaton 15 órától Egyházzenei kórustalálkozó, egyházi énekek és kánonok éneklése az Evangélikus templomban, 19 órától a GYIK-ban kórustalálkozó és gálaműsor. Vasárnap 10.30-tól a Fő téren Német Kóruszenei Fesztivál zárja a rendezvényt.

"Az öntöttvas dicsérete" címmel időszaki kiállítás nyílt a Központi Bányászati Múzeumban. A kiállítás szeptember 15-ig látható.

Erdei kisvasutak címmel kiállítás látható az Erdészeti Múzeumban június 13-ig, szerda kivételével naponta 13-18 óráig.)

A Domonkos Rendházban ReBiK Art címmel magyar és osztrák művészek alkotásaiból nyílt kiállítás, mely megtekinthető június 20-ig.

Az Erdélyi Házban Kopecz Mária festőművész kiállítása megtekinthető június 5-ig.



2004. június 03., csütörtök 17:37


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület