CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Távcsöves bemutató Ágfalván

Június 6-án a Stella Sopron Nap-bemutatót tart Ágfalván.

A Stella Sopron, a Magyar Csillagászati Egyesület helyi csoportja a község jubileumi rendezvényeinek részeként június 6-án, vasárnap 14 órától Nap-bemutatót tart Ágfalván. A bemutatón lehetőség nyílik a Nap felületi részleteinek csillagászati műszerekkel való megfigyelésére. Az egyesület tagjai természetesen rendelkezésre állnak a csillagászattal kapcsolatos kérdések megbeszélésére is.

A bemutató a rendezvény-sátor mellett lesz, rossz idő esetén sajnos elmarad!

Érdeklődés:

A Stella Sopron levelezőlistája
Mobil: 06/30/9562-653

Vénusz-átvonulás június 8-án

Június 8-án a Vénusz 122 év után ismét átvonul a Nap korongja előtt. A jelenség megfigyelésére a Stella Sopron bemutatót szervez a Harkai platón.

2004. június 8-án, kedden (7 óra 19 perc és 13 óra 23 perc között) ismét egy fantasztikus égi csoda megfigyelésére nyílik lehetőség: bolygószomszédunk, a Vénusz 122 év után Földünkről nézve áthalad a napkorong előtt. Az idei év fő csillagászati szenzációjának számító esemény már régóta lázban tartja az asztronómia iránt érdeklődőket, hiszen a ma élő emberek közül még senki nem láthatta ezt a jelenséget.

A Vénusz a Naprendszer második bolygója, a Földnél közelebb kering a Naphoz. A planéták keringése során bizonyos időközönként ún. konjukciók (együttállások) következnek be (azaz a Föld, a Vénusz és a Nap egy egyenesbe esik). Az alsó konjukció során a Vénusz korongja a Föld és a Nap közé esik. Mivel azonban a két bolygó pályasíkja nem esik egybe, ezért Vénusz-átvonulást csak akkor láthatunk, ha bolygószomszédunk éppen a pályasíkok két metszéspontja (az ún. csomópontok) közül az egyik közelében helyezkedik el.

A tavalyi Merkúr-átvonuláshoz hasonlóan most is egy fekete korongot látunk majd a napkorong előtt; a Vénusz korongja azonban jóval nagyobbnak látszik majd a Merkúrénál (a korong átmérője 58 ívmásodperc; ez a Nap látszó átmérőjénél mintegy 32-szer kisebb), a bolygó légköre miatt azonban a kontúrja nem lesz olyan éles. A Vénusz a Nap déli oldalán halad majd át.

Az átvonulások között rendre 8 - 121,5 - 8 - 105,5 év telik el. Legutóbb 1882-ben játszódott le az esemény, legközelebb 2012-ben kerül rá sor. Az idei átvonulás különlegessége, hogy hazánkból teljes egészében megfigyelhető lesz. Magyarországon erre 1283 óta nem volt példa, és a következő alkalomra 2247-ig kellene várni!

Az átvonulás szakaszainak időpontjai Sopronra:

I. kontaktus: 7:19:49
II. kontaktus: 7:39:36
A jelenség közepe: 10:22:21
III. kontaktus: 13:03:46
IV. kontaktus: 13:23:14

A jelenség megfigyelésére a Stella Sopron bemutatót szervez, melynek helyszíne a Harkai plató (az autós gyakorlópálya közepének nyugati széle). Az egyesület tagjai 9 órától várják az érdeklődőket.

Érdeklődés:

A Stella Sopron levelezőlistája
Mobil: 06/30/9562-653

Fontos! A Napba közvetlenül belenézni tilos, súlyos szemkárosodást eredményezhet! Az átvonulást csak megfelelő szűrővel ellátott távcsöveken ill. napnéző szemüvegeken keresztül figyeljük meg!

A jelenségről bővebben a következő oldalakon olvashatnak:

A Sulinet Vénusz-átvonulással kapcsolatos honlapja
www.origo.hu



Szalai Tamás

2004. június 04., péntek 17:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület