CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Kórusok találkozóhelye volt újból Sopron

Kilencedik alkalommal rendezték meg Sopronban a Német Kultúra Hetét, amelyen a más messze földön híres kórustalálkozó egyházzenei kórustalálkozóval is kibővült.
Csaknem húsz település közel négyszáz résztvevőjét hozta el a közös éneklés szeretete Sopronba, ahol szombaton az evangélikus templomban a kórusok egyházzenei műveket adtak elő, vasárnap pedig a soproni Fő teret népesítették be. Immár az is hagyománya a Német Kultúrklub szervezésében megvalósuló események, hogy baráti esten is találkoznak, és ismerkednek a kórusok.

A nemzetiségek kultúrája az egész nemzet kultúráját gazdagítják. A kórusok előadása, együttléte az éneklésen túl szólt a közösségek erejéről, arról, ahogyan az ősöktől kapott kultúra továbbhagyományozható, ahogyan kötelessége minden nemzedéknek azt továbbéltetni.
Ezt teszi hosszú évek óta a Sopron és Környéke Német Kultúrklubja, és annak vezetője, Krisch Magdolna, aki az idei ünnepélyes megnyitón a soproni evangélikus templomban köszöntötte a csaknem négyszáz egybegyűltet.

Walter Dezső polgármester a hagyományok ápolásának szükségességéről szólva kiemelte: a soproni németség eddigi sorsában a második világháborút követően bekövetkezett nehezebb időszakokért is legyen kárpótlás az évről évre megrendezett, immár a közös éneklés örömében való találkozás.
A polgármester arra kérte a jelenlévőket, hogy Sopron jó hírnevét vigyék el minden olyan helyre, ahonnan a résztvevők jöttek.
Firtl Mátyás az együttélő nemzetiségekről magyarokról, németekről, horvátokról szólva, önmagáról elmondta, hogy németes hangzású névvel, ő maga horvát anyanyelvű, ami a térség háromnyelvűségét is jól jelképezi. A kórusművek az ének a zene, határokat átszelve köti össze művelőit, a határok ellenére mindig is egy olyan közös nyelvet jelentett, amely mindenkihez érthetően szól.
- Magyar identitástudattal, de a németségünket, vagy a horvátságunkat nem megtagadva, kultrúránkat őrizve kell az Európai Unióba mennünk - mondta a megyei közgyűlés alelnöke.

Képriport

Krisch Magdolna

Walter Dezső polgármester

Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés alelnöke

 

Kapcsolódó cikkek:
Egy fix pont Sopron életében



2004. június 07., hétfő 20:18


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület