CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Lővér Fürdő – Csík Ferenc Uszoda

    Csík Ferenc nevét viseli mostantól a soproni Lővér Fedett Uszoda. Az avató ünnepségen az olimpiai úszóbajnok leánya, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság Hagyományőrző Albizottsága koszorút és emléktáblát helyeztek el a 100 méteres gyorsúszásban olimpiai bajnoki címet szerzett sportoló tiszteletére.
    Dr. Csík Ferenc orvos, olimpiai bajnok úszó 1945-ben halt hősi halált szolgálatteljesítés közben Sopronban, egy bombatámadás következtében – idézte fel a történteket emlékező beszédében Újváry Ferencné. A kaposvári születésű, az 1936-os berlini olimpiáról aranyéremmel hazatérő sportoló nevét azóta utca viseli a városban, születésének 90. évfordulója alkalmából tavaly emléktáblát helyeztek el a Lővér Fedett Uszodában, tiszteletére ugyanitt évente úszóversenyt rendeznek, amelyen a szintén Csík Ferenc nevét viselő Általános Iskola és Gimnázium úszók is részt vesznek – tette hozzá a Magyar Olimpiai Bizottság Hagyományőrző Albizottságának vezetője, aki örömét fejezte ki, amiért méltó nevet kapott a soproni uszoda.
    A sportoló lánya örömmel értesült a névadásról. Makóné Csík Katalin kérdésünkre úgy fogalmazott: nem érheti annál nagyobb öröm, minthogy a soproni uszoda az édesapja nevét kapja meg.

    Az ünnepségen Hegedűs László, a fürdőt üzemeltető Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű vezérigazgatója szólt a létesítmény történetéről is, egyebek mellett arról is, hogy a városi strandfürdő területén 1977-ben épült fedett uszoda, amelynek régi sátortetejét 1983-ban cserélték tartósabb, máig jól funkcionáló, fa szerkezetű kupolára, ami azóta is a soproni városkép egyik jellegzetessége.
    Walter Dezső polgármester felidézte, hogy gyermekként értesült az úszóbajnok tragikus haláláról. Már akkor felmerült, hogy a város uszodáját Csík Ferencről kellene elnevezni, a mostani ünnepléshez mégis hosszú évek vezettek.
    A jelenlévők végül megemlékeztek a fiatalon elhunyt Csík Ferenc pályafutásáról, megkoszorúzták a sportoló emléktábláját, azután megtekintették a nyári szezonra megújult Lővér Fürdőt – többek között az 1908-ban épült, Európa első vízforgató berendezésével ellátott kinti medencét is, amelyet a tervek szerint jövőre kicserélnek és új vízforgatót is kap. A Csík Ferenc Uszoda nyári strandja keddtől fogadja a fürdőtőket.

Tóth Anita Lilla
 

Csik Ferenc
(1913 – 1945)

“ Orvos volt, a gyógyítás elkötelezettje és úszófenomén: az 1936. évi berlini olimpián a 100 m-es gyorsúszás aranyérmese. Csik ( Lengváry ) Ferenc 1913. december 12-én született Kaposváron. Nagybátyja, vitéz Csik László fogadta örökbe. Középiskolai tanulmányai után a budapesti orvostudományi egyetemen szerezte meg doktori diplomáját. A fővárosban a VIII. Kerületi Kisfaludy köz 4. szám alatt volt otthona. Orvosi hivatása mellett szívesen hódolt sportszenvedélyének: a BEAC úszó-szakosztályának versenyzője volt.

1933-ban nyerte első hazai bajnokságát, ezt követően a párizsi Grand Prix-n ért el első helyezést. Sikerei rendre folytatódtak: 1934-ben a magdeburgi Európa-bajnokságon nyert aranyérmet, s ugyanakkor tagja volt a diadalmaskodó 4 x 200 m-es gyorsváltónak is. 1935-ben, illetve 1937-ben a Főiskolai világbajnokságon 7 arany érmet szerzett Magyarországnak ( 1935: 100 m-es gyors, 4 x 200 m-es gyors, 3 x 100 m-es vegyes váltó. 1937: 100 m-es gyors, 200 m-es mell, 4 x 200 m-es gyors, 3 x 100 m-es vegyes váltó ).

Sportpályafutásának legnagyobb siker, s egyben a magyar sporttörténet ünnepe volt szenzációs győzelme az 1936-os berlini olimpián. Mindenki a japánokat ( legfeljebb az amerikaiakat ) tartotta esélyesnek a 100 m-es gyorson , ám Csik Ferenc nagynénje, Jolán néni, eltökélten hitte, hogy ő fog tölgyfacsemetét ültetni az olimpiai győzelem emlékére. ( S az a fa valóban magyar földbe került, amit 1960-ban Kaposvárott, Csik Ferenc szülővárosában újraültettek ). A világra szóló győzelemről így számolt be a Pesti Hírlap: “ ..... 75 m-nél mintha Csik keze előbbre volna..... mindenki felugrál a padokra. Hihetetlen bömbölés sivítás, fütty tölti meg a levegőt. “ Csik! Cheek! Sik! Tschik! “ – ordítják szinte a világ minden nyelvén..... de mindenkit túlharsog a magyar kórus: Csiík!..... Az úszó ott lent persze ebből semmit sem hall, csak úszik ( mint a “csík” ), csapkodja a vizet, tör egyszer csak megérinti a falat. Néma csend. Alig van fogalma a történtekről. Bárány István a nagy előd mondja meg, hogy győzött! Ferinek sokáig szó sem jön ki a száján aztán mond egy teljesen meglepőt: Nagyon boldog vagyok.....”

Sopronban halt hősi halált. Miközben az orosz légitámadások sebesültjeit kötözte, egy bomba ő magát is darabokra tépte..... ( Ma – a hajdani Nagyuszoda táján – a Bécsi domb felé szelíden emelkedő Csik Ferenc utca őrzi emlékét ). A halálát megelőző napokban barátai hiába unszolták, hogy meneküljön ő is Nyugatra. A válasza most ott olvasható a sírkövén: “ Itt élned, halnod kell.....” .”

( Soproni Aranykönyv 2002; Quint Sopron - www.sopron.hu/sport)
 


 
 



2004. június 07., hétfő 20:20


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület