CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

'A kultúra nem lehet kampánytéma!'

"A kultúra nem lehet kampánytéma!"

    A FIDESZ - Magyar Polgári Szövetség Kulturális Tagozatának Győr-Moson-Sopron megyei területi tanácsa képviseletében Dr. Szarka László elnök, és Szokolay Sándor, Kossuth-díjas zeneszerző, tiszteletbeli elnök tartottak sajtótájékoztatót június 9-én a soproni FIDESZ-irodában.

    Dr. Szarka László hivatkozott a FIDESZ - Magyar Polgári Szövetség Kulturális Tagozata Győr-Moson-Sopron megyei területi tanácsának sajtónyilatkozatára, amely a a kulturális kormányzat elmúlt két évét ismertető soproni miniszteri sajtótájékoztató után – csak országos napokban –  látott napvilágot, és amelyet ,,a kiegyensúlyozott és sokoldalú tájékozódás lehetőségének biztosítása érdekében"  a sajtótájékoztatón a soproni sajtó figyelmébe is ajánlottak a kulturális tagozat elnökégének tagjai.
    A FIDESZ kulturális kabinetjének reagálását a Hiller István által Sopronban elmondottakra, továbbá  a Kulturális Tagozat elnökének, Pálinkás Józsefnek a  május 29-i értékelését is a kulturális és oktatási kormányzat kétéves teljesítményéről is a a sajtó rendelkezésére bocsátották a sajtótájékoztatón.
- Amellett, hogy egyetértünk a kulturális tárca vezetőjének a nemzeti kultúra egységességéről Sopronban mondott szavaival, rá kell mutatnunk arra, hogy a
meghirdetett program megvalósításának - különösen a közkultúra emelésének - legnagyobb akadálya éppen az a kormányzat, amelynek minisztere Hiller
István. A jelenlegi kulturális tárca a bankárkormány tehetetlenül sodródó - tízmilliárdos elvonással sújtott - áldozata. Lényegi feladatokra nincs ereje; csakis a széles sajtónyilvánosságot biztosító eseményekre koncentrál - fejtette ki Szarka László elnök.
    Rámutatott: ,,Az a sajtóanyag, amit Hiller István "Mi történt a kultúrában az elmúlt 2 évben?" címmel a soproni sajtótájékoztatóra kiadott, alig több, mint az Orbán-kormány ideje alatt született kezdeményezések megvalósulásának felsorolása."
Bemutatta: a meghívóban helytelen kifejezéseket, több helyesírási és nyelvtani hibát is felfedeztek. ,,Ez mindennél hívebben tükrözi a minisztérium gyatra munkáját - mondta Szarka László. 
A sajtótájékoztatót tartók kijelentették: a legnagyobb bajnak azt tartják, hogy a klasszikus közművelődés szinte teljesen eltűnőben van.
,,A tömegek körében tudatosan irányított ízlésrombolás folyik, aminek egyenes következménye a társadalom erkölcsi állapotának fokozatos romlása - mondta az elnök, példának a Magyar Nemzet mai számában az MTV: agymosás közpénzen című cikket hozta fel.
,,Ez pedig hosszútávon sokkal súlyosabb és mélyrehatóbb következményekkel jár, mint a benzin, gáz, vagy a gyógyszerárak pillanatnyi alakulása a következő hetekben." - tette hozzá, ugyanakor bírálatát fejezte ki azért, hogy az igen színvonalas soproni művészeti csoportok nem léphettek fel soproni EU-csatlakozási ünnepségeken, következésképpen az ünnepségre fordított több tízmilliós összeg töredékéből sem részesedhettek, viszont a Hűségzászló előtt sztriptízshow-t rendeztek
    ,,A közkultúra példátlan mélységre süllyedését a legkifejezőbben, legfájóbban mindenekelőtt azonban az jelzi, hogy a Magyar Köztársaság miniszterelnöke rosszul idéz a Himnuszból, és ennek nincs semmilyen következménye" - mondta Szarka László.
    Szokolay Sándor hangsúlyozta: aggasztó, hogy az állam pénzt csak arra a szórakoztató műfajra szán, amely ezt maga is megtermeli, és mindazoktól a területektől – iskola, múzeum, színház –, amelyekre a legnehezebb pénzügyi helyzetben is áldozni kellene elvon forrásokat. Ami a tévécsatornákon folyik az az emberek erkölcsét ássa alá, ,,az emberiség elleni bűntett" fogalmazott a művész, aki bírálta a kormány oktatási politkáját is, hangsúlyozva: ,,a kultúra szállítója az iskola, az az iskola, amelynek a ,,Nemzeti Alaptantervéből Kodályt kifelejtették".

T.É.



2004. jĂşnius 09., szerda 19:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület