CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Egészség  

Idősotthonok

Akár évekig várakozhatnak azok az idős emberek, akik bentlakásos szociális intézménybe kívánnak költözni. A soproni Egyesített Szociális Intézményben például csaknem minden második lakó helyére van jelentkező.

    A szakemberek szerint a helyhiány csökkentésére nem elsősorban az intézményi elhelyezést nyújtó ellátásokat kell bővíteni, hanem a nappali ellátásban résztvevők körét, valamint hosszú távon a házi gondozás jelenthet megoldást.

    A soproni, balfi úti Egyesített Szociális Intézmény emelt szintű ellátást nyújtó részlegében az önálló lakrészért a beköltözéskor megfizetett másfél millió forintos használatbavételi díj mellett havi 46 ezer forintos térítést fizetnek a lakók. Az intézmény szociális otthoni részlegének 4-6 ágyas (!) szobáiban élők számára pedig havonta 37 ezer forintért biztosítják a napi háromszori étkezést, a 24 órás nővérszolgálatot és a szakorvosi ellátást. Nagy Imréné igazgató elmondta, hogy a gondozottak kétféle menüből választhatnak, illetve ez az összeg tartalmazza a mosás, takarítás, a teljes rezsi költségét is, valamint a gyógyszerek árát. A 235 főt ellátó intézmény várólistáján további csaknem száz idős ember szerepel.
    Az otthon azonban jelenleg sem tudja biztosítani lakóinak a törvényben előírt személyenkénti hat négyzetmétert és még mindig kevés a szakképzett gondozó, arányuk nem éri el a kívánatos 80 %-ot. Emellett az önkormányzati fenntartású ház működési engedélye is ideiglenes.

    Palotai György, a Cyberpress-nek elmondta: az egyik legfontosabb feladat véglegesíteni a balfi úti, továbbá a város többi szociális intézményének működési engedélyét, ezenkívül az fokozatosan javítani szeretnék az ellátás tárgyi és személyi feltételeit. A Polgármesteri Hivatal Intézményfelügyeleti Irodájának vezetője rámutatott: minden ötödik soproni lakos időskorú, ami meghaladja az országos átlagot.
    A szakemberek szerint a jövőben minél több időskorú otthoni gondozását kellene megoldani akár állami gondoskodás mellett, illetve bővíteni kell a nappali ellátásban résztvevők körét, valamint ki kell terjeszteni a területi gondozás rendszerét.

Tóth Anita Lilla
Fotó: cybrpress-archív



2004. jĂşnius 09., szerda 21:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület