CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Patikanap
 
Ingyenes vizsgálatokkal, egészségügyi tanácsadással és ajándékokkal várták szerdán egész nap a patikák a betegeket az első alkalommal szervezett I. Országos Patikanap alkalmából. A Magyar Gyógyszerész Kamara kezdeményezéséhez Sopronban is több gyógyszertár csatlakozott.

    Vérnyomását, vércukor-, koleszterinszintjét vagy testsúlyát ingyen megmérethette szerdán bárki az ország számos gyógyszertárában. A Magyar Gyógyszerész Kamara ugyanis - a nyugat-európai országok mintájára - hagyományteremtő céllal országos patikanapot hirdetett, amelyet Sopronban is nagy érdeklődés kísért.
    A lakosság egészségnevelésében jelentős szerepet vállaló gyógyszertárak dolgozói ezen a napon a szokásosnál több időt szánhattak a betegekre, akik a helyes életmódról vagy a beteg-ségek megelőzésének lehetőségeiről kaphattak hasznos tanácsokat, különös tekintettel a dohány-zás mérséklésére, illetve a magas vérnyomás megelőzésének fontosságára.
    Dr. Kárpátiné Gangl Teréz, az Arany Kígyó Gyógyszertár vezetője, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnökségi tagja a Cyberpress kérdésére úgy fogalmazott: gyógyszerészként úgy látja, hogy az embertársaink felé fordulás, az odafigyelés legtöbbször akkor történik meg, amikor már baj van, holott a betegség kialakulása megelőzhető lett volna. A szakember reméli, az első patikanap is hozzájárul ahhoz, hogy minél több emberben tudatosuljon: egészségünk érték, megőrzése mindannyiunk saját felelőssége.
    A soproni Állomás Patikába érkezőket is számos szolgáltatás - például homeopátiás tanács-adás vagy a délutáni órákban Méhes Csaba pantominművész tréfaterapeuta magánrendelése - várta június 9-én. Horváth Csaba, a gyógyszertár vezetője úgy véli, a patikusok munkájának jobb megismerését, a gyógyszerészek és a betegek jobb kommunikációját is szolgáló  rendezvény azért is fontos, mert - mint fogalmazott - legalább ez az egy nap nem a gyógyszerárakról szól.
    Horváth Csaba elmondta, hogy a patikák éves nyílt napja Európa-szerte megszokott jelenség és reméli, évek múlva talán nálunk is hagyománnyá válhat.

Tóth Anita Lilla
fotó: Patikaház (illusztráció)



2004. jĂşnius 09., szerda 21:27


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület