CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 14., kedd, Bonifác napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Kutya hívta ki a tűzoltókat

Kutya hívta ki a tűzoltókat
Válogatás a világhálóról

 
A rendőrség, a tűzoltóság és a mentők is kivonultak, amikor a sziléziai Zabrzéban valaki telefonon riasztotta a mentőket. Csak a helyszínen derült ki, hogy a segélyhívó egy kutya volt. A hívást a diszpécser vette fel, de csak riadt kutyavinnyogást hallott. Azt gondolta, hogy a segélykérőnek éppen csak annyi ereje volt, hogy feltárcsázza a mentőket, beszélni már nem tudott, a lakásban vele lévő négylábú hangját pedig háttérzajnak vélte. Azonnal kiderítette a tárcsázó telefonszámát és címét. A helyszínre kiszálltak a mentők, tűzoltók, rendőrök. Mivel a tűzoltóknak nem volt akkora létrájuk, amellyel elérték volna a hetedik emeletet, betörték az ajtót. A lakásból egy kutya szaladt ki - feszült hólyaggal -, és miután "megkönnyebbült" a folyosón, csendben visszaosont. Aztán megjelent a gazdája is, egy orvosnő, aki módfelett megdöbbent a váratlan, ám nem hívatlan vendégek érkezésén. A mentők szóvivője szerint az történhetett, hogy a négylábú véletlenül rálépett a telefonra, és megnyomta a kilences gombot - épp háromszor, s így sikerült kihívnia a mentőket. 

A tudomány történetében példátlan esetnek számít, hogy egy cég felvásárolja egy ország lakosságának teljes genetikai információját. Márpedig gyakorlatilag ez történt Izlandon. Az izlandi kormány engedélyt adott az amerikai finanszírozású deCODE nevű biotechnológiai vállalatnak arra, hogy hozzáférjen a teljes lakosság orvosi feljegyzéseihez, családfáihoz és genetikai információihoz, s ebből egy számítógépes adatbázist állítson össze. Ez Izland 270 ezer lakójának mindegyikére igaz. A cég 8 millió angol fontnak megfelelő összeget fizetett a kormánynak, s részesedést ajánlott fel a jövőben várható profitból. A tudományos érvelés hangsúlyozza, hogy Izlandon - szigetország lévén - Európa, sőt az egész világ egyik legzártabb népessége él, ahol az utóbbi ezer évben nem volt jelentős mértékű a ki- és bevándorlás. A lakosság genetikai állománya tehát ennek következtében nem változott számottevően, remek alkalmat kínálva az egyes betegségek genetikai történetének tanulmányozásához.

A kutatók már régóta tudják, hogy miért hibernálódnak télen az állatok, arra azonban, hogy miként megy végbe szervezetükben a változás, csak nemrég derült fény a North Carolina State University (USA) kutatóinak köszönhetően. Dr. Matthew Andrews és kollégái rábukkantak arra a két génre, melyek a szervezet téli álmának beindítására szolgáló enzimek termelését szabályozzák bizonyos állatokban. Később ehhez a génpárhoz hasonlót sikerült azonosítani a télen is aktív emlősök génállományában, sőt, az emberében is. Andrews szerint e felfedezés jelentősége jóval túlmutat a zoológián, és fontos alkalmazások kifejlesztéséhez vezethet. A legmerészebb elképzelések szerint az űrhajózásban lehet legnagyobb hasznát venni a felfedezésnek.

Tetemes, 412 500 dolláros kártérítést kap az Egyesült Államokban egy sorozatos betörésekért elítélt férfi, mert megharapta egy rendőrkutya. A többszörösen büntetett előéletű, 69 éves Mincso Doncsev tíz éven át barlangokban élt és betörésekből tartotta fenn magát. Legutóbbi letartóztatásakor egy rendőrkutya a bal lábába harapott, aminek következtében amputálni kellett két lábujját. A másfél évi börtönbüntetésre ítélt férfi a hatóság ellen emelt panaszában arra hivatkozott, hogy megsértették emberi jogait és rosszul képezték ki a rendőrkutyát - jelentette a dpa.

Füstölt patkányokat koboztak el a bécsi repülőtér vámosai egy nigériai állampolgártól - jelentette az osztrák hírügynökség. A Lagosból érkező Humphrey Oweka a csomagjából áradó szaggal hívta fel magára a vámosok figyelmét. A közelebbi vizsgálatnál nem kevesebb, mint 31,5 kilogramm füstölt patkányt találtak a férfinál. Az utas elmondta: Ausztriában élő családját akarta hosszabb időre ellátni az élelmiszerrel. Miután a férfi nem rendelkezett a "szállítmányhoz" megfelelő papírokkal, a patkányhúst az állategészségügyi előírások alapján elkobozták tőle és haladéktalanul szemétégetőbe vitték.
Egy Csehországban élő 99 esztendős hölgy férje halála után azzal nyerte vissza életkedvét, hogy beiratkozott az egyetemre. Blanka Vavrinova előbb elvégezte a betegségek megelőzéséről tartott kurzust, majd pedig a mezőgazdasági egyetemen az "Ember és kert" című tanfolyamot. Utána a vegyészetben mélyedt el, az "Élelmiszerek és táplálkozás" tanfolyam keretében. Bár az idei iskolaévben szemműtéte miatt meg kellett szakítani tanulmányait, máris azon gondolkodik, hogy mi legyen a következő tudományág, amivel behatóan foglalkozni fog.

Teljes gőzzel folynak az első olyan filmnek az előkészületei, amelyben nemcsak az egyik filmbeli helyszín lesz a világűr, hanem a tényleges forgatás is részben a kozmoszban történik majd, pontosabban a Föld körüli pályán haladó orosz Mir űrhajón. Eddig az űrt a játékfilmekben csak szimulálták.Több amerikai filmsztár, köztük Robert De Niro is szerepel a filmben, amelynek költségét 206 millió dollárra becsülik.

Bírósági engedéllyel elválik Kenyában egy 80 esztendős hölgy, Nyoero Ongori, a feleségétől. A Victoria-tó közelében élő kenyai törzs - amelyhez a "házasfelek tartoznak" - örökösödési okokból elismeri nők házasságkötését is. Ha történetesen egy özvegyasszonynak nincs férfi utóda és szülésre már nem képes, akkor "feleségül vehet" egy fiatalabb nőt, hogy annak születendő fia legyen az örökös. Ez a házasság azonban nem sikerült: a matróna korú Nyoero Ongori "kegyetlenkedés és erőszak" címén kérte a válás engedélyezését. "Egybekelésünk óta terrorizál engem és rendszeresen ütlegeli a lányaimat" panaszkodott az öregasszony, hozzátéve, hogy fiút még nem szült. A törzs vénei ugyan megpróbálták kibékíteni a házaspárt, ám sikertelen volt minden kísérletük.

Szokatlan trükköt alkalmazott egy notórius nem-fizető Nürnbergben. Valahányszor fizetésre került volna a sor, a 47 éves hajléktalan férfi ájulást színlelt és elvitette magát a mentőkkel. A múlt hét végén azonban pórul járt: amikor egy 30 márkás számlát kellett volna kiegyenlítenie, a mentők helyett rendőrök jelentek meg, felrázták és letartóztatták. A rendőrségi közlemény szerint a férfi - aki különben decemberben szabadult a börtönből - ötven alkalommal alkalmazta sikeresen az ájulási trükköt. Ötvenegyedszerre nem sikerült. Addig jár a korsó a kútra...

Óriási gondban van Washingtonban a Kongresszus világhírű könyvtára: történészek kimutatták ugyanis, hogy kötetek ezrei, amelyek a különböző gyűjteményekben és archívumokban találhatók, a nácik által elrabolt kulturális kincsek közé tartoznak. A második világháború végén Németországból szállították őket Amerikába, hogy az ottani gyűjteményeket kiteljesítsék. Most kísérletet tesznek arra, hogy az eredeti tulajdonosokat, illetve hozzátartozóikat fölkutassák, és a jogtalanul eltulajdonított könyveket visszajuttathassák nekik. Szakértők azonban úgy vélekednek, hogy több mint 50 esztendő elteltével ez már gyakorlatilag lehetetlen.
 
 
Ami ma még csak a filmvásznon létezik, a XXI. században valósággá válhat. A NASA Marshall Űrrepülési Központjának kutatói és fejlesztőmérnökei olyan hajtóművek kifejlesztésén munkálkodnak, amelyek közeli rokonai a Csillagok háborúja hiperhajtóműveinek. A Csillagok háborúja hiperhajtóműve azt a fúziós energiát használja fel, amely két vagy több atommag nehezebb elemmé egyesülésekor keletkezik. A folyamat hatásfoka ahhoz hasonlítható, mintha egy dízelüzemű autó 4,5 liter gázolajjal 10 ezer kilométert tenne meg. A külső bolygókra vagy a Naprendszeren kívülre indítandó emberes űrexpedíciók aligha képzelhetők el ennél kevésbé hatékony meghajtással. 

Eltűnt sírok labirintusa rejtőzhet a Nílus nyugati partja mentén - állítják japán kutatók műholdas felvételekre hivatkozva. A Tokai Egyetem kutatói harmincnyolc olyan pontot jelöltek meg, ahol három óbirodalmi fáraó - Neferirkare, Menkauhor és Ity - elveszett piramisainak maradványai rejtőzhetnek. Az ásatás helyszínének kijelölését a JERS1 és az ERS1 űrfelvételeire alapozták. A két műhold mikrohullámokkal tapogatja le a felszínt és bizonyos mélységig az alatta fekvő rétegeket is: különféle frekvenciájú mikrohullámú impulzusokat bocsátanak ki, majd felfogják a visszavert jeleket.

Egy 52 éves francia férfi csónakján nekivágott a Csendes-óceánnak, hogy az új-zélandi Wellingtonból majdnem 9 ezer kilométert evezve eljusson az amerikai földrész déli csücskéig, a Horn-fokig. Jo Le Guen csónakjába 350 kilogrammnyi élelmiszert rakodott be, és gondosan kiszámította napi kalóriaszükségletét, amely elég ahhoz, hogy minden nap 75 kilométert tegyen meg. Naponta megfelelő ideig álldogálni is fog, hogy lábai elegendő vért kapjanak. Könyveket is visz magával, hogy ne unatkozzék útközben. "Csónakkönyvtárába" helyezte el egyebek között Gabriel García Márquez Száz év magány című művét is.

Forrás:
Mti
Origo
Lyss
Jövőnéző
Clubnet

Válogatta: Merényi Zoltán



2000. február 10., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület