CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Vénusz-átvonulás Sopronban

Június 8-án, kedden bekövetkezett az év legjobban várt csillagászati eseménye, a Vénusz-átvonulás. Sopronban mintegy 50 ember látogatott ki a Stella Sopron Harkai platón tartott bemutatójára.

Az utóbbi napok rendkívül változatos időjárása kedden szerencsére kegyes volt a csillagászat kedvelőihez, hiszen a Vénusz-átvonulás napján szikrázó napsütés és 30 fokos hőség fogadott bennünket.
A Magyar Csillagászati Egyesület helyi csoportja, a Stella Sopron tagjai már korán reggel felállították műszereiket (4 távcső, fényképezőgépek, kamerák, stb.) a Harkai platón, hogy a jelenség kezdetére már minden készen álljon.

A jelenség 7 óra 19 perckor vette kezdetét, s a belépés pillanatait fényképezőgépek és videokamerák segítségével rögzítettük. Az elénk tárulkozó látvány még a legtapasztaltabb amatőrcsillagászokat is áhítattal töltötte el, hiszen egy utoljára 122 éve lejátszódó esemény szemtanúi lehettünk. A Vénusz fekete korongja lassan úszott be a Nap hatalmas, fehér tányérja elé. Többünknek sikerült rögzíteni az ún. "fekete csepp" létrejöttét is: mikor a Vénusz már teljesen a napkorong előtt volt, pár pillanatig úgy tűnt, mintha a bolygó nem akarna "elszakadni" a Nap peremétől; a két égitestet látszólag egy sötét anyagív kötötte össze.

A rendkívül izgalmas pillanatok után különböző nagyítású okulárokkal ill. webkamerás kivetítés révén vizsgáltuk az áthaladó fekete korongot. Lassan szállingózni kezdtek az első látogatók is, akik a csillagászokéhoz hasonló lelkesedéssel figyelték a jelenséget. A nap folyamán mintegy 50 érdeklődő jött ki a Harkai platóra - idősek és fiatalok egyaránt.
Tanítási óra keretén belül a Berzsenyi Gimnáziumból egy tízfős diákcsoport - három tanár kíséretében - is kilátogatott (sajnos több tanár és nebuló nem követte a példájukat...); a "legexkluzívebb" érdeklődő azonban kétségtelenül az az úr volt, aki munkaidőben, kukásautójával együtt érkezett...

Nem sokkal a kilépés előtt még egy hihetetlen eseményre került sor: egy utasszállító repülőgép éppen a napkorong előtt húzott el, nem mindennapi látványt nyújtva ezzel (két tagtársunknak sikerült is megörökítenie a pillanatot). A Vénusz 13 óra 3 perckor kezdte elhagyni a napkorongot; még néhány gyors fotó, s 20 perc múlva a bolygó kilépése befejeződött.

A kilátogatók - nyugodtan kijelenthető - generációs élménnyel lettek gazdagabbak; az átvonulás emléke és az ott készült képek még sokáig eszünkbe juttatják majd 2004. június 8-át. A Vénusz-átvonulást országosan többezer ember látta; az Európai Déli Obszervatórium (ESO) szervezésében, a rengeteg beérkezett adat segítségével pedig tudománytörténeti mérésre is sor került: egy régi módszerrel, de modern eszközök segítségével határozták meg a Föld-Nap távolságot (vagyís a Csillagászati Egységet).

Az alábbiakban tagtársaink felvételeiben gyönyörködhetnek:

Kiss Gyula képei:

Dr. Répássy Tamás felvételei:

Szalai Tamás felvételei:

Az alábbi honlapokon az érdeklődő olvasók rengeteg hazai és külföldi képet találnak:

A Magyar Csillagászati Egyesület honlapja
www.spaceweather.com



Szalai Tamás

2004. jĂşnius 15., kedd 22:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület