CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2023. február 7., kedd, Tódor, Rómeó napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Vízpótlás

Osztrák tervek szerint a Fertő-tóba a Dunából kellene vizet vezetni, így oldva meg a vízpótlás kérdését. A beruházás az évtized végére valósulhat meg; az elképzelések szerint egy föld alatt futó csatornán keresztül ömlene a víz a Fertőbe az északi oldalon, Parndorfnál. A magyar vízügyi szakemberek egyelőre kivárnak, szerintük ugyanis még hosszú egyeztetés szükséges.

Jelenleg 37 centiméternyi víz hiányzik a Fertő-tóból. A Balatonhoz hasonlóan tavaly ősszel a Fertőn is az utóbbi évtizedek egyik legalacsonyabb vízállását mérték, akkor 60 centivel volt alacsonyabb a vízszint a kívánatosnál. Azóta viszont szinte folyamatosan hull a csapadék a nyugati országrészben is. Májusban és júniusban pl. az ilyenkor szokásos mennyiség duplája esett, így a vízszint is emelkedett, az optimális értéktől azonban így is jócskán elmarad a tó magassága.
Az osztrtákok szerint a vízpótlás kérdése egyre sürgetőbb. Elmondásuk szerint nem szabad addig várni, amíg reális esélyként jöhet számításba a tó teljes kiszáradása. Ismert, hogy ez az 1880-as években egyszer már megesett, hiszen a Fertőnek rendkívül kicsi a vízgyűjtő területe. Ha van csapadék, van víz – ha nincs, nincs. Ezt a képletet változtatnák meg az osztrákok. A Dunából, pontosabban a Duna mellől, a föld alatt húzódó csatorna vezetné a talajvizet a Fertőbe, Parndorfnál.
Paul Rittsteuer a Burgenlandi Kormány vízügyekért felelős megbízottja azt mondja: „Nem felszíni, hanem talajvízből szeretnénk megoldani a vízpótlást, mert a talajvíz kevesebb szennyeződést tartalmaz. A víz mennyiségét a Dunánál pontosan szabályozni tudjuk. A Rábából való pótlásnál októbertől márciusig kellene elvégezni a feltöltést, ez pedig ahhoz vezethetne, hogy amennyiben tavasszal sok csapadék esik, vizet kellene leengedni a Fertőből. Ennek ökológiailag nincs értelme. A Duna által a nyári hónapokban is pontosan lehet szabályozni a vízpótlást. A Dunából nyert édesvíz egyébként csak töredéke annak, amennyi csapadék összességében esik a Fertő-tóba. Ezért támogatjuk inkább a Dunai vízpótlást.”

A magyar vízügyi szakemberek szerint még hosszú egyeztetési folyamat szükséges, hiszen itthon inkább a Rábából pótólnák a Fertő vizét. A vízpótlás kérdésében egyezségre kellene jutnia a magyar és az oszrák félnek. A tó közös, növény- és állatvilága egyedülálló, nem beszélve arról, hogy turisztikai szempontból sem mindegy, milyen a vízállása a Fertő-tónak.

Tóth Anita Lilla
 2004. június 17., csütörtök 20:19


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület