CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lapszemle  

Életét vesztette Irakban a magyar szállító zászlóalj egy tizedese
MTI
2004. június 17. 16:31

Életét vesztette egy magyar katona, egy pedig könnyebben megsérült Irakban, amikor a Magyar Honvédség zászlóaljának ivóvizet szállító oszlopa mellett csütörtökön kora délelőtt robbanás történt. Az elhunyt 27 éves katonát, akinek a tüdeje sérült meg a robbanásban, a honvédség hősi halottjának nyilvánította - közölte rendkívüli sajtótájékoztatóján Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, aki élete legnehezebb pillanatának nevezte a történteket. A bagdadi biztonsági körülményektől függően várhatóan hétfőre virradóra hozzák haza Irakból a hősi halált halt Nagy Richárd szakaszvezető földi maradványait - közölte az MTI kérdésére a honvédelmi miniszter.A miniszter bejelentette, hogy pénteken vizsgálóbizottság indul Irakba a robbanás körülményeinek tisztázására. Jövő hét keddre összehívja az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának rendkívüli ülését a robbanás ügyében Keleti György.

A robbanás a szállító zászlóalj ivóvizet szállító oszlopa mellett al-Hillahtól mintegy 70 kilométerre északkeletre történt. A sérülteket a helyszínen a konvoj egészségügyi személyzete ellátta, ezt követően az amerikai egészségügyi szolgálat helikopterrel a bagdadi tábori kórházba szállította őket. Az életveszélyes sérülést szenvedett szakaszvezető a gyors és szakszerű orvosi beavatkozás ellenére meghalt.

Tüdejét érte a sérülés annak a magyar katonának, aki csütörtökön robbanás következtében meghalt Irakban - közölte a honvédelmi miniszter Budapesten. Juhász Ferenc közölte: vizsgálóbizottságot állítanak fel, amely pénteken indul el Irakba. A testület tagjai a helyszínen fogják tanulmányozni és feltárni az eseményeket. Közölte azt is: a vizsgálóbizottságban valószínűleg részt vesz egy dandártábornok, - az MTI úgy tudja, hogy Isaszegi János - aki több mint egy éven keresztül a nemzetközi törzsben teljesített szolgálatot. Hozzátette: a jövő héten a honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök látogatást tesz az iraki táborban.

Juhász Ferenc elmondta: a nemzetközi törzs hivatalos jelentése szerint helyi idő szerint 10.30 órakor (magyar idő szerint 8.30-kor) Babil tartományban lépett működésbe egy robbanószerkezet a magyar katonai konvoj mellett. A konvojban a második járműnél robbant fel a szerkezet. A hősi halált halt szakaszvezető ebben a páncélozott járműben tartózkodott. Az utána közlekedő polgári teherszállító jármű sofőrje a kocsi üvegének szétrobbanása miatt hámsérüléseket szenvedett. A robbanás Bagdadtól délkeletre mintegy 70 kilométerre, Al Hillahtól 100 kilométerre történt.

Szenes Zoltán vezérkari főnök az MTI érdeklődésére elmondta: a robbanószerkezetet előre elhelyezték az út mellett és valószínűleg álcázták, ezért nem volt felismerhető. Feltehetően irányított robbantás történt és egy repesz érte az elhunyt katonát. Az elhunyt szerződéses szakaszvezető a 14 járműből álló szállítóoszlopot biztosító második, BTR 80A típusú páncélos járművében utazott.

Juhász Ferenc arról is tájékoztatott, hogy előkészületeket tesznek a hősi halált halt magyar katona hazahozatalára. A szakaszvezetőt a nemzetközi törzs vizsgálata után várhatóan Németországon keresztül szállítják Magyarországra. Kérdésre válaszolva kijelentette: a magyar katonák addig szolgálnak Irakban, amíg arra érvényes parlamenti felhatalmazásuk van.

Jövő hét keddre összehívja az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának rendkívüli ülését az Irakban egy magyar katona életét kioltó robbanás ügyében Keleti György. Ezt maga a bizottság szocialista elnöke közölte csütörtökön az MTI-vel. Az ülés időpontját az indokolja, hogy addigra már visszatér Irakból az a vizsgálóbizottság, amely Juhász Ferenc honvédelmi miniszter megbízásából pénteken indul Irakba a robbanás körülményeinek tisztázására - mondta Keleti György. Hozzátette: a honvédelmi bizottságnak azt javasolja, hogy hallgassa meg a bizottság beszámolóját a merénylet pontos körülményeiről. Napirendi pontként azt is javasolja - mondta az MSZP-s politikus -, hogy a bizottság hallgasson meg tájékoztatót arról, "van-e mód az iraki szállítókontingens katonái biztonságának erősítésére, a kockázatok csökkentésére, különös tekintettel a szállítás ideje alatt".

Medgyessy Péter miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben "aljas terrortámadásnak" nevezte a merényletet. A kormányfő, aki az EU kormányközi konferenciájára és csúcsértekezletére érkezett Brüsszelbe, a találkozó előtt szemmel látható megrendültséggel számolt be a tragikus eseményről. "Az, hogy az ország együtt érez azokkal, akik érintettek ebben, talán nem is elég, hiszen mély megrendülés van mindannyiunkban" - mondta.

A kormány az eddigiekhez hasonlóan továbbra is ahhoz tartja magát, hogy azoknak az Irakban tartózkodó magyar katonáknak, akik haza akarnak jönni, lehetővé kell tenni ezt. A kontingenst azonban nem kívánja megbízatásának lejárta előtt hazarendelni, hiszen továbbra is végre kell hajtani azokat a feladatokat - a helybeliek ivóvízzel és gyógyszerrel való ellátását, más alakulatoknak nyújtott logisztikai támogatást -, amelyet a magyar katonák ellátnak - mondta Medgyessy Péter.

 Várhatóan hétfőre virradóra hozzák haza Nagy Richárd földi maradványait

A bagdadi biztonsági körülményektől függően várhatóan hétfőre virradóra hozzák haza Irakból a hősi halált halt Nagy Richárd szakaszvezető földi maradványait - közölte az MTI kérdésére a honvédelmi miniszter újságírók előtt csütörtökön Budapesten.

Juhász Ferenc közölte: ő és a vezérkari főnök a jelenlegi biztonsági körülmények miatt a jövő héten még biztosan nem tud Irakba utazni. Pénteken azonban elindul Irakba az az öt fős bizottság, amelynek munkáját Isaszegi János és Forgó József vezeti. A tervek szerint a hét végére a dandártábornokok már információval tudnak szolgálni a történtekről - mondta a miniszter, miután videotelefonos kapcsolatot létesített a hillai magyar bázissal.

Közölte: pénteken több mint 400 ezer forint gyorssegélyben részesítik az elhunyt katona családját és gondoskodnak a kegyeleti eljárással kapcsolatos teendőkről is. A miniszter arra kérte a sajtót, hogy tartsa tiszteletben az elhunyt katona családjának gyászát.

Újságírói kérdésre elmondta: időzített támadás történt, a készüléket akkor robbantották fel, amikor a konvoj elhaladt mellette. Juhász Ferenc megrendüléséről és együttérzéséről biztosította az Irakban állomásozó katonákat, és arra kérte őket, hogy feladataikat ezentúl is megfelelően lássák el. Makkai István, az iraki magyar szállító kontingens parancsnoka elmondta: a pokolgépet nem lehetett észrevenni, mivel azt álcázták.

Mint mondta, a bázison lévő katonák "csendben gyászolnak", de rendezni fogják soraikat és tovább végzik a feladatot "mindent megteremtve annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsék a veszély lehetőségét". Csütörtökön az iraki magyar szállító kontingens ivóvizet szállító konvoját ért robbantásban vesztette életét Nagy Richárd szakaszvezető, egy katona pedig könnyebben megsérült.

MSZP: a frakció mindent megtesz a magyar katonák biztonságáért

A Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőcsoportja legmélyebb együttérzését nyilvánítja ki az Irakban hősi halált halt magyar katona családjának, hozzátartozóinak és barátainak - tartalmazza az MTI-nek csütörtökön eljuttatott közlemény. Rendkívül fájdalmas szembesülni azzal, hogy életét vesztette egy fiatalember, aki azért vállalt szolgálatot Irakban, hogy békét vigyen az országba. Az MSZP-frakció továbbra is mindent megtesz azért, hogy az Irakban küldetést teljesítő magyar katonák biztonsága a lehető legnagyobb legyen, és hogy missziójuk eredményeként az iraki nép mihamarabb békében és biztonságban élhessen - áll a közleményben, amelyet a képviselőcsoport nevében Lendvai Ildikó frakcióvezető írt alá.

A Fidesz részvétet nyilvánít az elhunyt magyar katona hozzátartozóinak

A Fidesz részvétét és együttérzését nyilvánítja az Irakban elhunyt magyar katona hozzátartozóinak - közölte Simicskó István, az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának alelnöke csütörtökön Budapesten. "Egy ilyen szörnyű tragédia után nem lenne helyénvaló más nyilatkozat, minden kérdésnek megvan a maga ideje" - mondta a fideszes politikus a mindössze két percig tartó sajtótájékoztatóján.

Kuncze Gábor: együtt kell működni az iraki rendezést vállaló koalícióval

Magyarország egy koalíció tagjaként vállalt feladatot az iraki rendezésben, és ezzel a koalícióval továbbra is együtt kell működnie - mondta az SZDSZ elnöke csütörtökön az MTI-nek. Irakban rendet és békét kell teremteni - hangsúlyozta Kuncze Gábor, hozzátéve: "azt szeretnénk, ha minél előbb olyan helyzet alakulna ki, amely lehetővé tenné, hogy a katonák hazajöjjenek".

Az SZDSZ elnöke arra a kérdésre, hogy támogatnák-e a kontingens hazahívását még a megbízatás lejárta, azaz december 31-e előtt, azt válaszolta: a katonáknak addig kell Irakban maradniuk, amíg szükség van a munkájukra. Azzal kapcsolatban, hogy a megbízatás meghosszabbítását támogatná-e az SZDSZ, kijelentette: ez még nem került szóba.

Dávid Ibolya: "ez az, amit nem akartunk"

Dávid Ibolya csütörtökön az MTI-nek az Irakban magyar halálos áldozatot követelő robbanással kapcsolatban kijelentette: "ez az, amit mi, magyar demokraták nem akartunk". Az MDF elnöke elmondta: mély megrendüléssel fogadták a hírt, hogy a terrorizmusnak, az iraki háborúnak magyar katonai áldozata van. "A szomorúság és a gyász óráiban az MDF nevében részvétet nyilvánítunk az elhunyt katona családjának" - közölte Dávid Ibolya. (MTI)



Munkácsy volt a sláger
Népszabadság • Szerző: R. Hahn Veronika
 
Kedd délelőtt egy éven belül másodszor került sor magyar festmények elárverezésére a világ egyik legnagyobb aukciós háza, a Sotheby’s New Bond Street-i pazar otthonában. A külföldi magángyűjteményekből származó magyar anyag osztrák, német és szláv festmények társaságában jelent meg. Mint erről még az árverés előtt annak felelőse, Tessa Kostrzewa tájékoztatta lapunkat, a tavalyi siker alapján a Sotheby’s minden évben meg kívánja rendezni a magyar aukciót.
 
Az aukció s egyben a magyar kultúra éve alkalmából a Sotheby’s egyik termében, a művész száz alkotásával rendelkező Varsányi Zoltán jóvoltából Frank Frigyes kiállítására került sor. A szegedi gyűjtő 38 olajfestményéből hármat bocsátott londoni árverésre, melyek közül egy, a leglátványosabb, az 1936-os keltezésű Sárga virágcsendélet kelt el 11 ezer fontért, közel a becsült árkeret felső határához. A show mindenesetre ízelítőt ad a Nagy-Britanniában kevéssé ismert XX. századi festő többféle irányzatot integráló munkásságából. A zömében telefonos árajánlatokra, licitekre épülő árverés legnagyobb sztárja a német Caspar David Friedrich Északi táj tavasszal című festménye volt, mely a 400–600 ezer fontos becsült árhoz képest 920 ezer fontért kelt el. Ha ebben az összefüggésben lehet „ezüstéremről” beszélni, azt Munkácsy Mihály párizsi korszakából származó, A pataknál című képe nyerte el: a 120–180 ezer fontos becsült árral szemben 525 ezer fontnál ütötte le kalapácsát az aukció irányítója. A varázslatos festményt egy magyarországi magyar gyűjtő helyszíni megbízottja vásárolta meg, aki érdeklődésünkre nem árulta el a megrendelő nevét. Ennél magasabb leütési áron, 220 millió forintért eddig csak A poros út című Munkácsy-kép kelt el múlt év decemberében. Míg a XX. századi magyar képek iránt csekélyebb érdeklődés mutatkozott – az árverésre bocsátott művek több mint harmada eladatlan maradt –, egy másik XIX. századi világlátott magyar festő, Benczúr Gyula Nyári piknik című képe iránt is élénk volt az érdeklődés, ami 140 ezer fontos leütési árat eredményezett.
 
Benczúr Gyula Nyári piknik című képe 140 ezer fontért kelt el
Érdeklődésünkre az egyik legnagyobb budapesti magángaléria tulajdonosa, Kieselbach Tamás elmondta, hogy míg XIX. századi kiváló magyar képek jelentős számban kerültek külföldre, a XX. századi festészet kevésbé jutott el magángyűjteményekbe, nagyszabású kiállításokra vagy rangos múzeumokba. A Sotheby’s-nél most árverésre bocsátott Vaszary János-, Frank Frigyes- vagy Patkó Károly-képek jó minőségű, de nem kiemelkedő alkotások. A modern magyar festők hazai piaci elismertetése mögött tízévi kitartó munka húzódik meg, míg külföldön csak az út kezdetén tartanak. Egy évtizeden belül ez a helyzet meg fog változni, de ahhoz hosszú távon gondolkozó művészeti politika szükséges, amely nem pusztán kienged modern és kortárs festményeket, hanem aktívan elősegíti széles körű nemzetközi megismertetésüket is.
London, 2004. június


Alkotmányt vagy semmit! Nem lesz utalás sem Istenre, sem kereszténységre
Magyar Nemzet

Hegyesi Gabriella
Az európai alkotmány elfogadása a tétje a 25 tagúra bővült EU ma kezdődő, kétnapos brüsszeli csúcsértekezletének – írja a Le Figaro brüsszeli tudósítója.

A vasárnapi – rekordarányú távolmaradással fémjelzett – európai parlamenti választásokon súlyosan szankcionált vezetők nem engedhetnek meg maguknak még egy kudarcot, egyezségre kell jutniuk. A kibővült Európa első képviselő-választása érdektelenségbe fulladt, a gazdasági mutatók gyászosak, a fővárosokban terrorveszély fenyeget, így még égetőbb fontosságú, hogy „megmutassuk a világnak és saját magunknak, hogy a 25 tagú Európa megfelel a kihívásoknak és képes megvalósítani kitűzött céljait” – fogalmazott Bertie Ahern, az EU soros elnöke. Ezek a célok a következők: átláthatóbb és hatékonyabb intézményrendszer, egységes alkotmány. Ez utóbbiról két éve folynak az egyeztetések, a legutóbbi ír elnökség alatt sikerült tető alá hozni egy 95 %-ban elfogadott szövegtervezetet.

A vitás kérdések nagy részében is döntés született: nem lesz utalás a szövegben sem a kereszténységre, sem Istenre, a pénzügyi kérdésekben egyhangú egyetértés, míg a büntetőjog és a bevándorlás terén minősített többség szükséges a döntéshozatalhoz. További újítások, hogy több mint negyven területen eltörlik a vétójogot, hogy megkönnyítsék a belső piaci műveleteket; az Európai Tanács elnököt fog választani saját soraiból, két és fél éves, megújítható periódusra; az alkotmány tartalmazni fog egy jogi értékkel bíró, ún. „alapjogok kartáját”; szükség esetén a tagállamok kölcsönös katonai segítséget nyújtanak egymásnak.

Két nyitott kérdés maradt még: a Bizottság létszáma és a szavazási procedúra. A soros ír elnökség erre vonatkozó, tegnap benyújtott javaslata szerint a Bizottság létszáma 2014-től 18-ra csökkenne, és bevezetnék a kettős többség intézményét a szavazásnál, vagyis a tagállamok 55 százalékos többségének a lakosság minimum 65 százalékát is képviselnie kell ahhoz, hogy megszavazzák az adott javaslatot – írja a Le Figaro brüsszeli tudósítója.



Hatmilliárd euróba kerül az athéni olimpia
Magyar Hírlap
/Épül a stadiontető - forrás: Reuters/
 
30 százalékkal lépte túl az olimpia büdzséjét Athén, így a rendezés kétszer annyiba kerül a görögöknek, mint négy éve az ausztráloknak.

George Alogoskoufis pénzügyminiszter a görög parlament pénzügyi bizottságának arról számolt be, hogy az előző szocialista kormányzat 4,6 milliárd euróra (1150 milliárd forintra) taksálta a XXVIII. Nyári Játékok megrendezését. Az építkezések és az infrastrukturális beruházások azonban a tervezettnél jóval nagyobb költségvetést igényeltek, ráadásul az építkezések felgyorsítása is növelte a költségvetést.

A kormány ezért a tervezettnél nagyobb állampapyr-államoányt kénytelen kibocsátani, holott korábban még arról volt szó, hogy az egyébként elég magas hadikiadások leszorításával megoldható az olimpia megrendezésének finanszírozása.  (Reuters  )



A történelem harangjai
www.dunatv.hu
 Délben a harangok az 1456-os nándorfehérvári diadal emlékére szólalnak meg szerte a világon. F Erre a déli harangszóra nyílt meg az első magyar harangtörténeti kiállítás a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Galériájában.

Először Sabianus pápa rendelte el 606-ban, hogy a harangok nappal négy, éjjel pedig 3 alkalommal imára hívjanak. Magyarországon a későbbi századok folyamán a harang szava irányította a mindennapi élet ritmusát. Jelezte a különböző egyházi szertartásokat, munkára hívott, utolsó útjára kísérte a halottakat, sőt a vihar elűzésére is használták. - A mai életben különösen városban, ahol az életnek a zaja a harang szavát már nagyjából szinte elnémítja, jelentősége kétségtelen kisebb. Magyarországon a legrégebbről fennmaradt harangok a XI. századból való. Bár a kereszténység elterjedésével számuk egyre nőtt, a háborúk zavaros időszakaiban más anyag nem lévén, sokat közülük beolvasztottak ágyúvá, és fegyverré kovácsoltak. Az elmúlt két év során a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 87 harangot helyezett műemlékvédelem alá.



A Hilltop lett az Év Pincészete
www.radio.hu
 
Ha valahol érvényes a minőségi szemlélet, a borok birodalma biztosan az a világ. Lehet pincészet, amely hektószám termeli olcsó asztali borait - és persze, lehetnek azok is jók a maguk kategóriájában, de az igazi dicsőség mindig a borversenyeken és a szakmai fórumokon terem egy borásznak. Hát még ha a konkurenciának számító társak szavaznak elsőséget egy pincészetnek! Az idei első a Hilltop Neszmély borászat lett.
 
- Az Év pincészete 2004 díjat adják most át, és arra kérem Nyikos Istvánt, a Magyar Borok Házának ügyvezető igazgatóját, úgy is, mint ennek a rendezvénynek egyik szervezőjét, hogy azt mondja el, minek alapján állapították meg, hogy kié a legjobb pincészet az idén?

- Van egy szempontrendszer, amit a három kiíró szervezet döntött el – mondta el Nyikos István. A kiírók a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Borakadémia és a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége. Ez a szempontrendszer tulajdonképpen egy olyan pincészetet részesít kitüntetésben, aki meghatározó a hazai borászatban, mind a munkáját illető igényesség, mind a terményeit illető sikeresség, oktatásban, a továbbképzésben való részvétel és egyéb kritériumok alapján.

- Juhász Gyöngyvér borász a második helyezett lett, a Szőlősi Pincészetből. Az a különleges eset állt elő, hogy az első helyezett is a Neszmélyi Pincészet lett, és a második is. Kamocsai Ákos az első, gratulálunk, és Gyöngyvér a második helyezett. Riválisai egymásnak?

- Én azt hiszem, nem vagyunk riválisok – vélekedett Kamocsai Ákos. Nagyon örülünk, hogy a méltatlanul háttérbe szorult Neszmélyi Borvidék most be tudja bizonyítani, hogy igazán helye van az egészen kiváló minőségű borok sorában.

- A Disznókő Pincészet lett a harmadik az Év pincészete versenyen. Nem szokatlan, hogy a tokaji bor ebben a versenyben, vagy a Tokaji Pincészet a harmadik lett?

- Nagyon sok szempont volt, nemcsak a borok minősége, nemcsak a borok presztízse, hanem olyan szempontok is, amiben biztos, hogy voltak nálunk jobbak – jelentette ki Mészáros László vezérigazgató. Mindenesetre örülünk ennek a harmadik helynek is, és annak is, hogy más szempontok szerinti versenyben Disznókő szokott az első helyen végezni. Gratulálni szeretnék a Hilltopnak, amely egy nagyon professzionális, és nagyon szép borászat.
 
Lengyel Anna



2004. június 17., csütörtök 20:20


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület