CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Információk Dr. Baja Ferenc és Sári Gábor sajtótájékoztatójáról

Megállapodás az Elektronikus Kormányzat Központ és a Linux–Felhasználók Magyarországi Egyesülete Között


Magyar nyelvterületen a szabad szoftver és az ingyenes szoftver fogalma nagyon összemosódik... - ezt is hallhattuk Sári Gábortól, a Linux-Felhasználók Magyarországi Egyesületének elnökétől. (Vesd össze: http://cyberpress.hu/article.php?id=6706 )

A sajtótájékoztató azonban természetesen Dr. Baja Ferenc politikai államtitkár - a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikus Kormányzat Központot vezető kormánymegbízott - beszámolójával kezdődött.

Ebből megtudhattuk, hogy alapos előzetes tárgyalások után Dr. Baja Ferenc kormánymegbízott és Sári Gábor, a Linux–Felhasználók Magyarországi Egyesületének elnöke megállapodást kötött a nyílt forráskódú megoldások kormányzati elterjesztésének szakértői támogatásáról.

A Közigazgatási Szervezetek Közötti Adatcsere Program (IDA: Interchange of Data between Administrations) az EU közel 60 projektből álló közösségi programja, amely a tagállamok kormányzati intézményei közti információcserét, az intézmények információs rendszerei közötti együttműködést szándékozik megvalósítani. Hazánk 2003-ban csatlakozott az IDA Programhoz, melynek felelőse a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikus Kormányzat Központja. Az IDA Program nyílt forráskódú szoftverekkel és nyílt szabványú dokumentum formátumokkal kapcsolatos munkájában a Magyarország képviseletét ellátó MeH EKK-nak a Linux–Felhasználók Magyarországi Egyesületének szakértői nyújtanak külső szakmai segítséget.

Pontosan mi az LME feladata a megállapodás szerint?

___ az IDA Program aktuális - folyamatosan változó - szakmai dokumentumainak
szakértő feldolgozása, véleményezése a nyílt szabványok szemszögéből,
a magyarországi viszonyok figyelembevételével;

___ az IDA Program keretei között megrendezésre kerülő releváns konferenciákon,
szakértői munkacsoportok (Open Source Software, Open Document Format) ülésein
való részvétel a MeH EKK képviselője mellett;

___ az IDA Program számára készítendő országjelentések elkészítésében való
szakmai közreműködés.

Sári Gábor tömören ismertette az általa vezetett egyesület céljait: a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete 1998-ban alakult azzal a céllal, hogy a szabad licencű és nyílt forrású Linux rendszermag köré épülő Linux operációs rendszer disztribúcióit és a hozzájuk kapcsolódó üzleti modellt terjessze, s ezzel egy korszerűbb számítástechnikai kultúrát honosítson meg a szoftverhasználat területén. Civil szoftveres szakmai-érdekképviseleti szervezetként, társszervezetei között ma az LME a legnagyobb közhasznú egyesület.

A fentiekben bemutatott együttműködés egy évre köttetett, de meghosszabbítható - az év második felében értékelni fogják, és amennyiben sikeresnek bizonyult, rendszeres együttműködés is kialakítható. Az első komoly szakértői feladat jövő hónap 23-án Karlsruheban vár az egyesület képviselőjére, Novák Gézára. Az LME nem kíván senkit sem kizárni, Sári Gábor meg is kérte a sajtó képviselőit, tolmácsolják a szervezetek felé, hogy mindenkit várnak véleménye kifejtése érdekében, és megköszönte a kormányzatnak, hogy megbízták őket ezzel a szakértői tevékenységgel.

A továbbiakban a kormányzat és az állampolgár kapcsolatában használatos szoftverek kérdését feszegető újságírói kérdésre adott válaszában Dr. Baja Ferenc elmondta: "Nem lehet kizárni egyetlen szoftvercéget sem - és nem lehet előírni sem a szabad szoftvert." Másik kérdésre azt is megfogalmazta, mi nem ez az együttműködés: "A megállapodás nem arról szól, hogyan kell a szabad szoftverek elterjesztését előmozdítani." A kormányzatnak ugyanis nem lehet célja a piaczavarás. Hallottunk még egy fontos szempontot is: "Az elektronikus kormányzat feltételrendszere, a kormány és az állampolgár kapcsolatrendszere nem kiszolgáltatható semmilyen szoftvernek."

Elhangzott kérdés a megállapodás költségvonzatairól is. Dr. Baja Ferenc tájékoztatott: 5 millió forint plusz áfa az éves költségkeret - ezért kapják a szakértőket, és biztosítják a részvétel lehetőségét, de ha például a Linux-szakértők kiutaznak, az már nem a kormányzat költségére történik.

Kitekintést is kaptunk a nem távoli jövőbe. A közigazgatási eljárásról szóló törvény két fejezete foglalkozik majd az elektronikus kormányzással - a törvényjavaslat ősszel kerül a parlament elé. Ahogyan Dr. Baja Ferenc mondotta: "Törvény nélkül egy demokrációban szokásjogok vannak - vagy mindenki azt csinál, amit akar..."

Sebők Lili



2004. június 18., péntek 14:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület