CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2023. február 7., kedd, Tódor, Rómeó napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Vermes Miklós Nemzetközi Fizikaverseny

Sopron iskolavárosi múltjának hírnevéhez és a hazai fizikaoktatás nemzetközi elismertségéhez nagyban hozzájárultak a több évtizede zajló, a tehetségkutatás- és ápolás mellett a határon túli magyarsággal való kapcsolattartás célját is megvalósító, soproni szervezésű fizikaversenyek, amelyek között a Vermes Miklós nevével fémjelzett résztvevői számára Sopronban a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum dísztermében tartottak díjátadó ünnepséget szombaton. A Vermes Miklós Nemzetközi Fizikaversenyre négy országból érkezett közel 90 résztvevő között a mechanika, a hőtan és az elektromosságtan-optika kategóriában osztottak ki díjakat.

Tölli Balázs, líceumigazgató köszöntőjében elmondta: az oktatás a tradíció élővé tétele és egyben munka az egész magyar nemzet épülésére is, a Líceum falán elhelyezett, emléktáblák tisztelgés a példamutató nagy elődök előtt.
A verseny ma értéket mutat fel; azokra az értékre mutat rá, amelyek fontosak kell hogy legyenek minden oktatási intézmény számára.
A tehetség Istentől kapott tálentum, de értékké akkor válik, ha másoknak is adunk abból.
A Líceumnak öröm, hogy a versenyen a Kárpát-medence négy országának tehetséges fiataljai találkozhattak Sopronban, – tette hozzá az igazgató – , aki a jelenlévőknek arról is szólt, hogy a gimnáziumban alakult az ország első diákönkormányzata, amelynek diákjai a Deák-kútnál találkoztak és szervezték meg a szabadságharcban való részvételüket. Id Dr. Prőhle Károly idézetével a hazaszeretetre való nevelés fontosságát hangsúlyozta: ,,Itt lobogott/ a Deák-kúti Vármegye zászlaja/ egykor,/ Szelleme mostan is int:/'Ifjú, szeresd a hazát'."
Nagy Márton, Rátz Tanár úr-díjas fizikatanár, a verseny kezdeményezője és szervezője a Líceum híres tanáraira, nagyjaira – Hatvani István professzorra, Bay Zoltánra, Csikay Gyulára, Rátz Lászlóra, Mikola Sándorra, Vermes Miklósra – emlékezve figyelmeztetett arra, hogy az oktatásban a nagy iskolák által követett jelmondat – ,,Orando et laborando" – kellene, hogy meghatározza a maiak életét is.
Nagy Márton megköszönte az Oktatási Minisztérium nevében jelenlévő Sipos János helyettes államtitkárnak, hogy segítségével három év után a verseny ismét felkerült a minisztérium által támogatottak listájára; az ünnepségen támogató munkájáért a Vermes Miklós Alapítvány nevében Sipos János Vermes Miklós-emlékérmet vehetett át.
Sipos János hangsúlyozta: Magyarország természeti kincsek helyett a tudást és a tehetséget viheti az unióba, ezért tartja fontosnak a magyar diákok nemzetközi megmérettetéseken elért sikereit és a tehetségápolást.
A résztvevők megkoszorúzták a Líceum fizikus nagyjainak emléktábláit.

Az ünnepi esemény hangulatát korálmuzsika és Bors Anikó diák előadásában Vass Albert Hontalanság hitvallása című verse tette még emelkedettebbé. A résztvevők a hagyományokat követve, a Líceum udvarán megkoszorúzták az iskola fizikus nagyjainak emléktábláit.

T.É.

A Vermes Miklós Nemzetközi Fizikaverseny díjazottjai:

Mechanika: 1. Boross Péter (Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen); 2-3. Buday Péter (Garay János Gimnázium, Szekszárd), Pálovics Róbert,(Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg). Hőtan kategória: 1. Molnár Kristóf (Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg); 2. Szaller Dávid (Berze Nagy János Gimnázium, Gyöngyös); 3. Horváth Gergely (PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnáziuma Pécs).

Tóth Éva2004. június 20., vasárnap 14:42


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület