GYÜMÖLCSÉTELEK
Áfonyás receptek
Áfonyaleves
Fél kg
áfonyát
megmosunk, megtisztítunk, kevés vízben megfőzünk
és szitán átpaszírozzuk. Az így nyert levet kevés só, és 2-3
evőkanál cukor hozzáadásával megcukrozzuk, reszelt
citromhéjjal, néhány szem szegfűszeggel ízesítjük. 2
púpozott evőkanál lisztet 2 tojássárgájával és 2 dl
tejföllel összehabarunk, és az áfonyaléhez adjuk. Ha sűrűnek
találjuk tejjel hígítjuk. Ízlés szerint cukorral
utánaízesíthetünk. Melegen és hidegen is tálalható.
Áfonyalekvár rummal
A gondosan átválogatott, megtisztított, megmosott áfonyát
nagyon kevés vízben megfőzzük, átpaszírozzuk, aztán - egy
kilóhoz 50 dkg cukrot és fél dl 40 százalékos rumot véve
alapul - addig főzzük, amíg a kellő sűrűséget el nem éri. Üvegekbe
téve tartósítószerrel kezeljük le a felületét, lekötözzük és
kigőzöljük. Fogyasztásig hűvös helyen tároljuk.
Áfonya borban
4 kg megtisztított és jól megmosott áfonyát 2 kg
cukorral rétegezve nyersen lerakjuk az előkészített üvegekbe.
Tetejére darabos fahéjat és szegfűszeget teszünk.
Felöntjük muskotályos borral, és tartósítószert adva a tetejére
lezárjuk az üvegeket. Kigőzöljük, és a kihűlt üvegeket hűvös helyen
tároljuk.
-=255=-
|