CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Átadták a felújított római katolikus templomot Páliban

Ünnepélyes keretek között adták át a megszépült páli római katolikus templomot. Az 1642-ben épült késő barokk stílusú építmény külső-belső felújítása 2000-2004. között közel 34 millió forintos összköltséggel, pályázati támogatásokból és helyi, valamint külföldi adományokból valósult meg. A Páli Egyházközségnek és a falu lakóinak régi vágya volt, hogy felújítsák a nagymértékben leromlott állapotú templomát, mely a forgalmas 86-os főút mellett áll.

Az újjáépítés során új vakolatot és új festést kapott az épület, megújult a belső világítás, kicserélték a nyílászárókat, kijavították és átfestették a padokat, restaurálták a szentély freskóit, megjavították a közel 100 éves toronyórát.

A külső-belső felújítás befejezését hálaadó szentmisével ünnepelte a gyülekezet, melyet dr. Pápai Lajos megyéspüspök celebrált. Dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke Dr. Áder János, a település országgyűlési képviselője (aki hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a programon) üdvözletét tolmácsolta a résztvevőkhöz. Az ünnepi köszöntő gondolatokat szintén Szakács Imre intézte a megjelentekhez.

„A közösség összetartásának, a közös tenni akarásnak, a gyökereket megtartó, arra épülő lokálpatriotizmusnak szép példája ez az épület. Hiszen ahol összefognak az emberek, ott közösség születik. Ahol közösség születik, ott jelen van a szeretet. Ahol jelen van a szeretet, ott a hit is otthonra lelhet. És ahol otthonra talál a hit, ott biztonságban érzi magát az ember." -mondta gratulációjában a megyeiközgűlés elnöke.

A rábaközi emberek jól tudják ezt. Tudják, hogy ebből, csakis ebből, hitből és szeretetből, egymás megbecsüléséből és egészséges önbecsülésből épül minden. A szeretet és a hit olyan erő, amivel a legzordabb időkben is úrrá lehetünk a körülmények szorításán. Olyan erő, amely hegyeket mozgat meg. Hegyeket mozgat meg és templomokat emel. Ez a templom is eleink hitéből épült 1642-ben, azaz 362 évvel ezelőtt.

362 év nagy idő. Hány birodalom épült fel és porladt szét ezalatt!
De a páli-i templom áll. Megújulva áll, mert az itt élők hite megtartotta.”

P.Z.


Negyed évszázad a sérült gyermekekért

Szabó Miklós a megyei közgyűlés alelnöke „Győr-Moson-Sopron Megye Emlékérmét” adta át Borsfai Lászlónak, a Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Kollégium és Különleges Gyermekotthon igazgatójának. Az emlékéremmel az alelnök a fenntartó önkormányzat nevében köszönte meg a szakember gyógypedagógiai területen eltöltött negyedszázados munkáját.

Borsfai László 1980 óta dolgozik az intézményben, illetve kezdetben annak jogelődjében, a Foglalkoztató Iskolában. 1993. augusztus 1-jétől igazgatóként áll az intézmény élén. Legutóbb 2003 augusztusában kapott újabb 5 évre bizalmat a megyei képviselőtestülettől.

Az intézmény 1977 óta a megye értelmileg akadályozott gyermekinek nevelését- oktatását látja el óvodás kortól fiatal felnőtt korig. Iskolai programjuk keretében, egész napos nevelési rendszerben speciális képzésekben részesülnek tanulóik: gyógytestnevelés, gyógyúszás, logopédia, zeneterápia; sport-, főző-, kézimunka-, és barkácsszakkör.

Tanulólétszámuk a többéves átlagot tekintve 180 fő. A városból és a környező településekről bejárók aránya a létszám 1/3-át teszi ki.
Tanulóink többsége hátrányos helyzetű; szociokultúrális környezetük indokolja a hangsúlyos gyermekvédelmi tevékenységet.

P.Z.



2004. június 21., hétfő 16:13


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület